Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 15 marca 2022

Zdrowa żywność, którą lepiej unikaćZdrowa żywność i i zewsząd otaczające nas reklamy, etykiety, a także banery różnych produktów spożywczych często prowadzą do niezrozumiałego przekazu oraz mogą być mylnie interpretowane. Zdrowa żywność może okazać się wcale nie taka zdrowa, a nawet czasem szkodliwa. „Bez cukru”, „ekologiczne”, „organiczne”, „naturalne” – hasła reklamowe często wprowadzają konsumentów w błąd. Dzięki takim zabiegom, możemy myśleć o naszej diecie jako zdrowiej i odpowiednio zbilansowanej. Jednak jeśli przyjrzymy się jej głębiej, okaże się, że wiele produktów lepiej jest unikać.

„Zdrowa” żywność, którą lepiej unikać

Przedstawiamy listę najpopularniejszej „zdrowej” żywności, którą warto odstawić.

1. Łosoś „atlantycki” i inne ryby hodowlane

Zanim kupisz pysznego, świeżego łososia „atlantyckiego” (częste nazewnictwo hodowlanej wersji tej ryby), zastanów się nad źródłem jego pochodzenia. W hodowlanym łososiu zawartość kwasów Omega-3 stanowi połowę tego, co jeszcze 5 lat temu. Przyczyną jest pasza, którą karmione są te ryby. Poziom dioksyn w hodowlanym łososiu jest prawie 11 razy wyższy niż w dziko żyjącej rybie. Zanieczyszczenia te mogą powodować zaburzenia układu odpornościowego, uszkodzenia narządów, a nawet wywoływać raka.

Według Food and Water Watch duża ilość hodowlanych ryb przedostaje się do środowiska naturalnego. Wiele z nich jest nosicielami pasożytów i różnego rodzaju chorób, które osłabiają naturalne populacje ryb. Warto zaznaczyć, że do wyhodowania 0,5 kg łososia, potrzeba około 1,2 do 1,8 kg innych ryb przerobionych na pokarm. Wzmożony połów sardynek, makreli czy śledzi zaburza ekosystem. Nie jest to niestety zdrowa żywność.

2. Soki owocowe

Soki owoce, z pozoru zdrowa żywność, mogą jednak negatywnie odbić się na naszym zdrowiu, szczególnie gdy konsumuje się je w nadmiarze. Szklanka soku to około 4 całych pomarańczy wypijanych w ciągu kilku sekund. Problemem jest fruktoza. Nasz organizm nie radzi sobie z tak dużą dawką fruktozy (45,5 gram/litr), która prawie cała przekształcana jest w wątrobie na tłuszcz. Zdecydowanie rozsądniej jest jeść owoce w całości. Dawka fruktozy będzie mniejsza, a do tego spożyjemy również cenny błonnik.

3. Margaryna

Mimo gruntownych badań i wpływu margaryny na zdrowie, wielu ludzi nadal jej używa. Margaryna miała w swoim założeniu być zdrowsza od masła, zawierać mniej tłuszczów nasyconych, a wszystko w celu ochrony układu sercowo-naczyniowego. Niestety tłuszcze trans, używane w margarynie, odpowiedzialne są za tysiące ataków serca rocznie. Zwiększają również ryzyko zachorowania na cukrzycę oraz odpowiadają za wiele innych problemów zdrowotnych. Choć z większości produktów margarynowych tłuszcze trans zostały już usunięte, to nadal zawierają przemysłowe, przetworzone tłuszcze, które naturalnie w środowisku nie występują. Lepiej nie ryzykować – nierafinowany olej kokosowy będzie zdecydowanie lepszym wyborem.

4. Nabiał z niską zawartością tłuszczu lub nabiał beztłuszczowy

Według badań opublikowanych w American Journal of Nutrition spożywanie pełnotłustego nabiału jest zdrowsze niż jego niskotłuszczowych odpowiedników. Po przebadaniu ponad 18 tysięcy kobiet, okazało się, że te, które spożywały pełnotłusty nabiał, były o 8% mniej narażone na nadwagę. Jak to możliwe? Prawdopodobnie pełnotłuste produkty utrzymują uczucie sytości przez dłuższy czas ograniczając tym samym podjadanie. Po za tym nie są obciążone dodatkową zawartością cukru, który często występuje w odtłuszczonych produktach i może prowadzić do zwiększenia ryzyka zachorowania na cukrzycę.

Warto przy wyborze mleka zainteresować się produktami organicznymi. Ich profil tłuszczu i stosunek kwasów tłuszczowych jest znacznie zdrowszy przez zastosowanie ekologicznych pasz i odpowiedni chów bydła. Oczywiście najzdrowsze jest surowe, nieprzetworzone mleko z ekologicznych gospodarstw, gdyż nie jest przetwarzane i nie traci swoich cennych właściwości. Niestety dostęp do takich produktów jest dość trudny i nie każdy ma możliwość ich kupna.

5. Nieorganiczne truskawki

Niestety nieorganiczne truskawki, pochodzące z dużych pól uprawnych, często zawierają duże ilości pestycydów (nawet po umyciu). Ich wygląd zachęca do kupna – piękne, duże, jędrne, czerwone i oczywiście pachnące. Jednak po spróbowaniu można wyczuć dziwny posmak. Lepiej uważać, ponieważ w truskawkach wykryto bromek metylu i chloropikrynę, substancje mające negatywny wpływ na środowisko i nasze zdrowie.

Znacznie bezpieczniej jest kupować truskawki od lokalnych, sprawdzonych dostawców, szczególnie z upraw ekologicznych. Mamy gwarancję jakości i pewność, że to zdrowa żywność i naprawdę spożywamy truskawki.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Kowalski R., Kałwa K., Masło kontra margaryna, Zdrowie i Uroda, 2016.
  2. Grela E., Pisarski R., Kowalczuk-Vasilev E., Rudnicka A., Zawartość składników odżywczych, mineralnych i profil kwasów tłuszczowych w mięsie wybranych gatunków ryb  w zależności od terminu odłowu, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4/2010.
  3. Biernat J., Żywienie, żywność, a zdrowie, Wydawnictwo Astrum, Wrocław 2001.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami