Zielony jęczmień i Chlorella to suplementy diety zaliczane do grona superfoods, czyli żywności o potwierdzonych naukowo właściwościach prozdrowotnych oraz niezwykle bogatym składzie i naturalnym pochodzeniu. Dzięki temu są wyjątkowym wsparciem codziennej diety współczesnego człowieka. Dostarczają witamin, minerałów, antyoksydantów i błonnika pokarmowego, którego niedobór przyczynia się do licznych nieswoistych zapaleń jelit i zaburzeń trawienia.
Spis treści
Zielony jęczmień i Chlorella – właściwości prozdrowotne
Najważniejszymi składnikami Chlorelli i zielonego jęczmienia są:
- błonnik pokarmowy – odżywia pożyteczną mikroflorę jelitową, reguluje trawienie, przeciwdziała biegunkom i zaparciom;
- chlorofil – silny antyoksydant, wymiatający wolne rodniki tlenowe i tym samym zmniejszający poziom stresu oksydacyjnego. Ten zaś jest istotnym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych. Uzupełnienie chlorofilu w codziennej diecie pozwala przeciwdziałać chorobom takim jak depresja, alergia, zaburzenia trawienia, schorzenia dermatologiczne, nowotwory i wiele innych;
- witamina E – znana jako witamina młodości, opóźnia procesy starzenia się organizmu, jest niezbędna do zachowania dobrej kondycji skóry i włosów, poprawia procesy poznawcze;
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – istotne dla zachowania pamięci i koncentracji, a także funkcjonowania całego układu nerwowego. To także ważny składnik komórek budujących skórę i narządy wewnętrzne;
- witaminy z grupy B – regulują wiele procesów metabolicznych oraz wpływają na wszystkie układy organizmu. Wpływają na napięcie mięśniowe, przewodnictwo nerwowe, płodność i libido, dobre samopoczucie, kondycję skóry, trawienie i wiele innych zjawisk;
- wapń – wzmacnia kości i zęby, utrzymuje gospodarkę wapniowo-fosforanową, jest aktywatorem licznych enzymów uczestniczących w procesach krzepnięcia krwi;
- magnez – wspiera właściwą kurczliwość mięśni, reguluje metabolizm kości, reguluje poziom glukozy i insuliny.
Innymi składnikami Chlorelli i młodego, zielonego jęczmienia są: witamina K, witamina C, witamina A, potas, sód, cynk, mangan, fosfor, karotenoidy, enzymy roślinne. Chlorella zawiera dodatkowo tzw. czynnik wzrostu Chlorelli (CGF). Odpowiada on za szybkie namnażanie się tej algi, ma bardzo wysoki potencjał regeneracyjny i gojący, co jest wykorzystywane również celem wspierania ludzkiego organizmu. Zarówno Chlorella, jak i młody jęczmień mają zdolność oczyszczania organizmu z toksyn, przy czym w przypadku Chlorelli jest to znacznie intensywniejsze. Ma nawet swoją nazwę, która brzmi: „chelatacja”.
Zielony jęczmień i Chlorella – jak suplementować?
Najlepiej przyjmować oba suplementy wspólnie, a więc można znaleźć producenta, który w jednym produkcie oferuje zawartość zarówno Chlorelli, jak i zielonego jęczmienia. Dzięki temu nie trzeba pamiętać o codziennym przyjmowaniu dwóch różnych preparatów. Nie ma natomiast znaczenia, o jakiej porze dnia przyjmiemy młody jęczmień i Chlorellę. Rekomenduje się wykonanie tej czynności z samego rana przed śniadaniem lub po śniadaniu, ponieważ dzięki temu dostarczymy organizmowi energii na nadchodzące godziny oraz zaspokoimy apetyt (alga i jęczmień przeciwdziałają napadom głodu ze względu na zawartość błonnika). Suplement warto popić wodą mineralną, nigdy alkoholem, kawą czy herbatą. Można go również z powodzeniem łączyć z innymi preparatami, na przykład acerolą, Spiruliną czy kwasem hialuronowym.
Zielony jęczmień i Chlorella – przeciwwskazania
Oba produkty mają w pełni naturalne pochodzenie, a odpowiednio obrobione na etapie produkcji i mające sprawdzone pochodzenie są całkowicie bezpieczne dla organizmu konsumenta. Jedynie w pierwszych dniach suplementacji niektóre osoby zaobserwować mogą u siebie przemijające biegunki czy nasilenie zmian skórnych. Jest to naturalna reakcja na usuwanie z toksyn z organizmu i ustępuje po kilku dniach systematycznej suplementacji, gdy większość toksyn i zanieczyszczeń zostanie już usunięta. Dolegliwości te przemijają również od razu po odstawieniu preparatu. Przeciwwskazaniem do suplementacji może być jedynie alergia na Chlorellę lub zielony jęczmień, a w przypadku zielonego jęczmienia także alergia na zboża. Kobiety w ciąży oraz pacjenci przewlekle chorzy, przyjmujący na stałe leki przed rozpoczęciem suplementacji powinni skonsultować się z lekarzem.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Jęczmień to najbardziej aktywne połączenie substancji witalnych. Wzmacnia system odpornościowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Jest cennym źródłem niezbędnych aminokwasów.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Lazur J., Szewczyk A., Jękot B., Muszyńska B., Suplementy diety zawierające Chlorella Vulgaris źródłem związków fenolowych i luteiny, XXIII Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, Kraków 2017.
- Safi C., Zebib B., Merah O., Pontalier P., Vaca-Garcia C., Morphology, composition, production, processing and applications of Chlorella vulgaris: A review, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 35/2014.
- Kawka K., Lemieszek M., Prozdrowotne właściwości młodego jęczmienia, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 1/2017.
Zostaw komentarz