Aktualizacja: 16 listopada 2023
Spirulina w okresie jesienno-zimowym może skutecznie walczyć w naturalny sposób z częstym przeziębieniem lub grypą. Ta mała zielono-niebieska alga jest niezwykle bogata w naturalne składniki odżywcze. Poniżej przedstawiamy najważniejsze powody dlaczego warto ją włączyć do codziennej diety.
Spis treści
Spirulina w okresie jesienno-zimowym
Spirulina zawiera witaminy, minerały oraz białko, co wspomaga odporność, dostarcza energii i zwiększa poziom składników odżywczych, których niedobory mogą się pojawić w jesienno-zimowej diecie. Regularnie stosowana Spirulina, z pewnością przyniesie liczne korzyści dla zdrowia.
Zobacz również: Spirulina – dlaczego jest tak zdrowa?
Spirulina – właściwości i korzyści z przyjmowania
Oto kilka potencjalnych korzyści, które wynikają z regularnej suplementacji Spiruliny:
1. Naturalna dawka energii
Przyjmując jedną dzienną zalecaną dawkę Spiruliny możemy złagodzić zmęczenie nawet o 80%. Związki zawarte w tej aldze przyczyniają się do powstawania większej ilości czerwonych krwinek we krwi, co przekłada się na lepsze dotlenienie komórek organizmu. Dzięki temu ich praca jest wydajniejsza, a my odczuwamy mniejsze zmęczenie. Spirulina zawiera składniki, które mogą pomóc w zwiększeniu poziomu energii. W przypadku zmniejszonej ilości światła słonecznego jesienią, przyjmowanie Spiruliny może być pomocne w utrzymaniu dobrego nastroju i energii.
2. Wsparcie dla układu krwionośnego
W dzisiejszych czasach odnotowujemy wzrost ryzyka choroby sercowo-naczyniowych. Ciągły stres, zła dieta, siedzący tryb życia – to tylko niektóre czynniki przyczyniające się do wystąpienia zawału serca. Już dzienna dawka Spiruliny regularne przyjmowana można chronić nasze zdrowie, ponieważ Spirulina normalizuje podwyższone ciśnienie krwi w ciągu kilkunastu dni systematycznego zażywania. Może ona również obniżyć poziom złego cholesterolu oraz zwiększyć dobry nawet o 12%.
3. Poprawa koncentracji
Spirulina może potencjalnie przyczynić się do poprawy koncentracji ze względu na swoje bogactwo składników odżywczych. Zawiera ona witaminy z grupy B, żelazo, aminokwasy i przeciwutleniacze, które są istotne dla zdrowego funkcjonowania mózgu. Te składniki mogą wspomagać przepływ krwi do mózgu, dostarczając niezbędne substancje odżywcze, co z kolei może wpływać korzystnie na koncentrację, pamięć i ogólne funkcje poznawcze.
4. Poprawa odporności
Omawiana alga jest doskonałym źródłem przeciwwirusowych związków, które zwalczają przeziębienie i grypę. Już kilka dni kuracji tą algą pobudza nasz organizm do produkcji przeciwciał, które skutecznie rozpoczną walkę z wirusami i bakteriami. Dodatkowo w połączeniu z olejem z czarnego kminku, będącym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowym, stanowi niezastąpiony duet na jesienno-zimową aurę.
5. Wsparcie wzroku
Udowodniono, że zawarta w Spirulinie zeaksantyna skutecznie chroni przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Dodatkowo lepsze krążenie sprawia, że narząd wzroku będzie lepiej dotleniony i ukrwiony. Wszystko to przekłada się na jego ostateczną czynność.
6. Uzupełnianie niedoborów składników odżywczych
W okresie jesienno-zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw i owoców może być ograniczony, spożywanie Spiruliny może pomóc w uzupełnieniu niedoborów substancji odżywczych.
7. Kompleksowe wsparcie organizmu
Zalecana dzienna dawka Spiruliny (zarówno Spiruliny w tabletkach jak i Spiruliny w proszku) uzupełniają naszą dietę w pełnowartościowe białko, wszystkie niezbędne aminokwasy, beta-karoten, miedź, potas, żelazo i cynk. W okresie jesienno-zimowym Spirulina to naturalny produkt, który nie obciąża wątroby. Zalecany jest zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. W efekcie można ją dodać do codziennej dawki soku, koktajlu lub wykorzystać jako dodatek do sałatek czy sosów.
Spirulina w okresie jesienno-zimowym – podsumowanie
W okresie jesienno-zimowym spożywanie Spiruliny może być istotne dla organizmu ze względu na jej wysoką zawartość składników odżywczych, takich jak białko, witaminy i minerały. Te substancje mogą pomóc w wzmocnieniu systemu odpornościowego, co jest istotne w okresie, gdy infekcje są bardziej powszechne. Dodatkowo, Spirulina może być cennym źródłem energii i wspomagać utrzymanie równowagi żywieniowej, zwłaszcza gdy dostępność świeżych warzyw i owoców może być ograniczona. Wprowadzenie Spiruliny do diety może stanowić uzupełnienie składników odżywczych, które mogą być szczególnie korzystne w sezonie jesienno-zimowym.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
- Nuhu A., Spirulina (Arthrospira): An Important Source of Nutritional and Medicinal Compounds, Journal of Marine Biology, 4/2013.
- Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of spirulina microalgae, Natura Foods, 2/2010.
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
Przyznam się szczerze, że nigdy o tym nie słyszałam, ale muszę się zainteresować, zwłaszcza że nadszedł okres jesienno-chorobowy
Chętnie kiedyś przetestuję:)
Ja przyjmuje w tabletkach, bo po prostu dużo łatwiej połknąć niż proszek. Co do przyswajalności nie ma różnicy, ponieważ tabletki to sprasowana w odpowiedniej temperaturze alga bez żadnej otoczki. Obie będą zawierały tą samą ilość składników odżywczych, oczywiście musi być dobrej jakości. Dodatkowym plusem tabletek może być to, że zawsze można je pokruszyć na proszek i zrobić maseczkę ze spiruliny, moja dziewczyna tak robi. Podbiera mi tabletki żeby użyć na maseczkę 🙂
Dobry atrykuł, słyszałam kiedyś o spirulinie, ale nie za bardzo mnie to przekonałam, dziś już chyba jestem za.
Też dużo słyszałam i nawet już miałam zamiar się w nią zaopatrzyć. Interesuje mnie zwłaszcza jej podobno niesamowity wpływ na kondycję wzroku. W jakiej postaci jest wg Ciebie lepsza tabletki czy proszek (zdrowsza czy lepiej przyswajalna)?
Jeszcze nie próbowałam, ale szczerze mówiąc, bardzo przekonuje mnie to zwalczanie zmęczenia i poprawa koncentracji. Ostatnio zauważyłam, że jest mi potrzebne ogólne wzmocnienie organizmu.
Oczywiście dużo o niej slyszałam, ale nie próbowałam. A widzę, że na prawdę warto (zwlaszcza teraz, jak dzieciaki zaczynają często lapać przeziebienie).
Biorę codziennie! 🙂