Dieta dla seniora powinna być tak urozmaicona i skomponowana, aby dostarczać osobie w tym wieku wszystkich niezbędnych składników odżywczych, których może brakować w związku ze spadkiem apetytu, występującymi chorobami oraz naturalnymi procesami starzenia się organizmu. Ważne jest zarówno dobrze dobrane jedzenie, jak i świadoma suplementacja. Seniorzy przewlekle chorzy powinni skonsultować się z dietetykiem klinicznym. Zwłaszcza jeśli stosują leki, które mogą wchodzić w interakcję z ziołami i suplementami diety.
Spis treści
Procesy starzenia się organizmu
Dlaczego seniorzy tak bardzo potrzebują dobrze skomponowanej diety i z czego może wynikać ewentualne niedożywienie? Wszystko oscyluje wokół fizjologicznych procesów starzenia się organizmu, które zaczynają się już w obrębie jamy ustnej. Należą do nich:
- atrofia komórek wydzielniczych ślinianek, co prowadzi do suchości w jamie ustnej i upośledza jakość przeżuwania i połykania kęsów pokarmowych, a także prowadzi do rezygnacji ze spożywania pokarmów bardziej suchych czy twardych;
- spadek w węchu i smaku, co odbiera komfort jedzenia i zmniejsza częstotliwość posiłków;
- spowolnienie pracy narządów wewnętrznych, w tym wątroby i trzustki, które bezpośrednio uczestniczą w procesach trawienia;
- obniżenie masy mięśniówki przewodu pokarmowego, co pogarsza jego sprawność motoryczną i prowadzi do zaparć lub nietrzymania stolca;
- spadek zdolności wydzielniczej żołądka, czego efektem są różnego rodzaju zaburzenia trawienia;
- pogorszenie wchłaniania składników odżywczych w dwunastnicy i dalszych odcinkach jelit;
- wzrost patologicznej mikroflory jelitowej kosztem flory pożądanej;
- zaburzenia gospodarki hormonalnej.
U seniorów obserwuje się również szereg chorób przewlekłych, w których przebiegu typowe jest pogorszenie trawienia, utrata apetytu, zmiany hormonalne. Czynnikiem ryzyka niedożywienia jest ponadto przyjmowanie leków w sposób ciągły.
Dieta dla seniora – zasady
Ogólne zasady dotyczące diety osób starszych są następujące:
- picie przynajmniej 1,5 l płynów dziennie, nie wliczając w to kawy i herbaty. Aby utrzymywać właściwe nawodnienie organizmu, warto ustawić sobie przypomnienia co godzinę i zgodnie z nimi wypijać szklankę soku, czystej wody mineralnej lub wody z dodatkiem cytryny i mięty;
- jak najczęstsze spożywanie warzyw i owoców, najlepiej do każdego posiłku, przy czym maksymalnie w dwóch posiłkach można zastąpić je sokami owocowo-warzywnymi;
- spożywanie fermentowanych napojów mlecznych i naturalnej żywności probiotycznej, której celem jest wspieranie mikroflory jelitowej i poprawa odporności;
- unikanie spożywania alkoholu;
- unikanie objadania się na noc, spożycie ostatniego posiłku przynajmniej dwie godziny przed pójściem spać. Wyjątkiem jest konieczność przyjęcia leków przed snem wraz z posiłkiem, jednak wówczas powinien być on niewielki i lekkostrawny;
- unikanie spożycia cukru oraz słodyczy, a także żywności wysokoprzetworzonej i żywności zmodyfikowanej genetycznie;
- spożywanie małych porcji, lecz częściej w przeciwieństwie do rzadszego spożywania dużych objętościowo porcji żywności.
Dietę dla seniora warto jednak omówić bardziej szczegółowo. W razie wątpliwości dobrym pomysłem jest konsultacja z dietetykiem klinicznym, który ułoży jadłospis w taki sposób, aby maksymalnie wspierał zdrowie i samopoczucie seniora, przy okazji wpływając na przebieg występujących chorób.
Produkty poprawiające trawienie
W diecie seniorów nie może zabraknąć produktów spożywczych poprawiających trawienie. Są to przede wszystkim wspomniane wcześniej probiotyki i naturalna żywność probiotyczna, m.in. kefiry, zakwas, maślanki, śmietana, kiszonki, ale także produkty pełnoziarniste. Produkty pełnoziarniste są bogate w błonnik pokarmowy, który skraca pasaż jelitowy, zwiększa objętość stolca oraz obniża poziom insuliny i glukozy we krwi. Dodatkowo zawierają składniki mineralne i witaminy, tak ważne w diecie seniorów – zwłaszcza cynk, witaminy z grupy B, magnez. W diecie seniora bardzo dobrze sprawdzą się więc wszelkie makarony pełnoziarniste, ciemne ryże, kasze, płatki zbożowe. Alternatywą i urozmaiceniem są pseudozboża, takie jak komosa ryżowa, amarantus, gryka.
Dieta seniora, a nabiał
Kolejnym istotnym elementem diety osób starszych jest nabiał, będący przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, fosforu. Związki te wzmacniają stawy i kości, przeciwdziałają rozpadowi tkanki mięśniowej i spadkom siły mięśniowej oraz są niezbędne dla zachowania równowagi gospodarki wodno-elektrolitowej oraz wysokiej odporności. Podobnie działać będą inne źródła tych związków, takie jak rośliny strączkowe, ryby, jaja czy chude mięso. W starszym wieku najlepiej zrezygnować z tłustego, smażonego mięsa, które szybko prowadzi do niestrawności, będąc jednocześnie źródłem szkodliwego cholesterolu i kwasów tłuszczowych nasyconych.
Dieta śródziemnomorska
W przypadku osób starszych bardzo dobrze sprawdza się dieta śródziemnomorska, okrzyknięta jako najzdrowsza dla układu sercowo-naczyniowego i całego organizmu. Charakteryzuje się ona bardzo dużą zawartością olejów roślinnych (będących źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3 i kwasów tłuszczowych Omega 6), warzyw i owoców oraz ryb. Jednocześnie ogranicza ona spożycie tłuszczów nasyconych do mniej niż 8% całej diety dziennej. Uważa się, że jej systematyczne stosowanie znacznie zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru mózgu, epizodów wieńcowych oraz łagodzi nasilenie dolegliwości kardiologicznych, w tym miażdżycy tętnic wieńcowych i nadciśnienia tętniczego.
Omega 3 dla seniorów
Osoby starsze są szczególnie narażone na demencję, chorobę Alzheimera, chorobę Parkinsona, różnego rodzaju zaburzenia pamięci, bezsenność, drżenia mięśni i wiele innych schorzeń o charakterze neurologicznym. Aby zmniejszać to ryzyko, dieta seniorów powinna być bogata w kwasy tłuszczowe Omega 3, który w dobrym źródłem są ryby morskie, owoce morza, orzechy i nasiona, jajka, algi oraz roślinne oleje tłoczone na zimno i nierafinowane. Wszystkie te produkty znajdują się w diecie śródziemnomorskiej, dlatego ponownie warto polecić ją osobom starszym. Każdego dnia należy dostarczać do organizmu przynajmniej jedną porcję produktów bogatych w NNKT.
Suplementy diety dla seniora
W diecie seniorów nie może zabraknąć także świadomej suplementacji. Oczywiście można polecić niektóre produkty, jednak zawsze suplementacja powinna być skonsultowana z lekarzem, ponieważ może wchodzić w interakcję z przyjmowanymi już lekami lub negatywnie wpływać na przebieg zdiagnozowanej choroby. Najczęściej osobom starszym rekomenduje się suplementację: witaminy D, witamin z grupy B, magnezu, witaminy A, kwasów tłuszczowych Omega 3, kwasu hialuronowego, kolagenu oraz koenzymu Q10. Przy braku apetytu warto sięgnąć po napary ziołowe przyrządzone z dziurawca, mięty pieprzowej, rokitnika czy kopru włoskiego.
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D., Dietoterapia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
Zostaw komentarz