Kolagen do picia
Kolagen do picia

Tabletki ze SpirulinąTabletki ze Spiruliną są niezwykle cenione wśród konsumentów na całym świecie. Stanowią skarbnicę pełnowartościowego białka, składników mineralnych, witamin, błonnika i antyoksydantów, wśród których najważniejsza jest fikocyjanina. Ich systematyczne przyjmowanie skutecznie uzupełnia niedobory pokarmowe i wspiera zdrowie, samopoczucie oraz urodę.

Tabletki ze Spiruliną – dla kogo?

Grupami konsumentów, do których w szczególności kierowane są tabletki ze Spiruliną, są:

  • osoby aktywne fizycznie, sportowcy – celem podaży odpowiedniej ilości białka i aminokwasów niezbędnych do budowy tkanki mięśniowej;
  • seniorzy – celem uzupełnienia poziomu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tak istotnych dla właściwej czynności układu nerwowego;
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią – celem uzupełnienia zwiększonego zapotrzebowania na składniki odżywcze, zwykle po konsultacji z lekarzem ginekologiem (Spirulina musi mieć najwyższą jakość, aby nie zaszkodziła rozwijającemu się dziecku);
  • pacjenci z anemią, niedożywieniem, zaburzeniami odżywiania – celem uzupełnienia niedoborów pokarmowych i przywrócenia homeostazy;
  • osoby odchudzające się – wysoka zawartość błonnika poprawia trawienie i zapewnia uczucie sytości na długi czas;
  • pacjenci z problemami dermatologicznymi – systematyczne przyjmowanie Spiruliny widocznie poprawia kondycję skóry, zwiększając jej nawilżenie oraz zmniejszając zmiany dermatologiczne.

Spirulina może być podawana także dzieciom. Stanowi ważny suplement diety w diecie śródziemnomorskiej, ponieważ podobnie jak ona wspiera czynność układu sercowo-naczyniowego. Spirulinę nie bez powodu określa się jako najlepszy, najbardziej skoncentrowany pokarm zawierający składniki odżywcze, przeciwutleniacze, naturalne probiotyki i nutraceutyki. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) określa Spirulinę jako najlepszy produkt żywnościowy dla człowieka. Natomiast UNESCO uznało, że jest to pożywienie przyszłości.

Tabletki ze Spiruliną – zalety

Spośród wielu różnych form Spiruliny, to właśnie tabletki cieszą się największą popularnością. Nic dziwnego, taka postać algi ma bowiem wiele zalet, wśród których najistotniejsze są następujące:

  • możliwość szybkiej suplementacji – tabletki popija się wodą i nie ma konieczności mieszać ich z płynami, dodawać do żywności czy wykorzystywać w inny sposób;
  • łatwość transportu – dzięki czemu zawsze można mieć je przy sobie, np. w podróży, co wpływa na systematyczność suplementacji;
  • brak narażania się na charakterystyczny smak i zapach (rybi) Spiruliny morskiej, co jest istotne dla osób, które ich nie tolerują;
  • wydajność – Spirulina w tabletkach wystarczy na wiele dni.

Aby suplementacja była jednak bezpieczna i skuteczna, należy wybrać produkt wysokiej jakości, wyprodukowany pod ścisłą kontrolą, z wykorzystaniem algi pochodzącej z czystych i sprawdzonych zbiorników wodnych.

Tabletki ze Spiruliną – które wybrać?

Wybierając naturalny suplement diety, należy kierować się indywidualnymi preferencjami, jednak zawsze wspólnym mianownikiem powinna być jakość produktu. Aktualnie ogromną popularnością cieszą się tabletki ze Spiruliną bioalgi, które:

  • zawierają czystą algę (100% sprasowanej Spiruliny) – w ofercie producenta znajdują się również preparaty wzbogacane np. o minerały, w efekcie czego powstają suplementy łączone takie jak Spirulina + żelazo, Spirulina + cynk i inne. W składzie nie ma żadnych sztucznych konserwantów;
  • pochodzą ze sprawdzonej hodowli, która lokalizuje się wysoko w górach, a wykorzystuje się do niej źródlaną wodę z gór Da-Wu na Tajwanie. Uprawa znajduje się w miejscu stałego nasłonecznienia, gdzie średnia temperatura to 25 stopni C;
  • są bezpieczne – posiadają: certyfikat jakości ISO 22000, certyfikat jakości HACCP ISO 22000, certyfikat GMP (Good Manufacturing Practice), analiza mikrobiologiczna, certyfikat potwierdzający brak zawartości jodu. Ponadto Spirulina bioalgi została przebadana przez Główny Inspektorat Sanitarny (GIS).

Tabletki cieszą się bardzo dobrą opinią wśród konsumentów. Przyjmując je, zyskuje się pewność sprawdzonego pochodzenia, czystości mikrobiologicznej, bezpieczeństwa i skuteczności działania.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Schroeder G., Messyasz B., Łęska B., Fabrowska J., Pikosz M., Rybak A., Biomasa alg słodkowodnych surowcem dla przemysłu i rolnictwa, Przemysł Chemiczny, 7/2013.
  2. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  3. Costa J., Colla L., Filho P., Kabke K., Weber A., Modelling of Spirulina platensis growth in fresh water using response surface methodology, World Journal of Microbiology & Biotechnology, 18/2002.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami