Aktualizacja: 5 lutego 2024
Klasyczne śledzie w śmietanie z ogórkiem konserwowym to przepis, który powinien być znany każdemu miłośnikowi ryb, w szczególności śledzi. Współcześnie istnieje tak wiele modyfikacji i rodzajów zalew, sosów czy dodatków do śledzi, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Do najpopularniejszych zalicza się śledzie po kaszubsku, śledzie w occie, śledzie w musztardzie, śledzie z grzybami oraz śledzie w zalewie z suszonymi owocami. Śmietana i ogórek konserwowy to jednak wciąż najbardziej tradycyjne, klasyczne i uniwersalne dodatki.
Spis treści
Klasyczne śledzie w śmietanie z ogórkiem konserwowym – przepis
Najprostszy przepis na wspomnianą przekąskę wymaga użycia następujących składników:
- 5 filetów śledziowych, które należy pokroić w kostki lub w paski;
- pół dużej cebuli białej;
- 2 ogórki konserwowe;
- pół jabłka;
- 5 dużych łyżek śmietany;
- 2 łyżki majonezu;
- pieprz, najlepiej pieprz biały, choć może być również klasyczny pieprz czarny;
- płaska łyżeczka cukru;
- sól;
- sok z cytryny.
Zalane mlekiem śledzie odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie śledzie odsączyć, pokropić sokiem z cytryny i obsmarować solą oraz pieprzem. Odstawić do lodówki. W tym czasie pokroić cebulę, jabłko i ogórki w kostkę, a następnie dodać do miski ze śmietaną, majonezem, cukrem i przyprawami (sól, pieprz, sok z cytryny), jeśli zostały. Do naczynia włożyć śledzie, nałożyć na nie przygotowany z ogórków sos, tak, aby dokładnie pokrył ryby w całości. Układać warstwowo aż do skończenia się składników, przy czym ostatnią warstwą powinien być sos, a nie śledzie.
Także w tym przepisie na śledzie istnieje wiele modyfikacji. Można śmiało zrezygnować z dodatku majonezu, wykorzystując wyłącznie samą śmietanę. Przyprawami mogą być jedynie sól i pieprz, jak również można dodać najbardziej typową dla śmietany i śledzi przyprawę – pęczek świeżego, drobno pokrojonego kopru. Także jabłko nie jest stałym dodatkiem w przepisie, a liczbę ogórków można zwiększać wedle własnej preferencji. Ważne, aby ostateczny smak był jak najbardziej zgodny z indywidualnymi preferencjami. Warto wiedzieć, że śledzie smakują najlepiej na drugi dzień, ponieważ składniki mają czas dobrze się ze sobą połączyć.
Klasyczne śledzie w śmietanie z ogórkiem konserwowym – jak podawać?
Sposób jedzenia klasycznych śledzi w śmietanie z dodatkiem ogórków konserwowych uzależniony jest od własnych preferencji. Najczęściej śledzie te podaje się ze świeżym pieczywem lub grzankami, mogą być spożywane jednak bez żadnego pieczywa, lecz przegryzane ogórkiem kiszonym lub ogórkiem konserwowym. Innymi dodatkami, które można ułożyć na talerzach obok śledzi, są: papryka marynowana, grzyby marynowane, sery pleśniowe, winogrona. W niektórych regionach Polski śledzie w śmietanie są pysznym dodatkiem do puree z ziemniaków i surówki – zastępują wówczas mięso w daniu obiadowym.
Śledzie w śmietanie z ogórkiem konserwowym – modyfikacja dla odważnych
Jak wspomniano wcześniej, istnieje wiele modyfikacji podstawowego przepisu na śledzie w śmietanie z ogórkiem konserwowym. Jeśli cenisz sobie oryginalne smaki, zabawę nimi i chcesz zaskoczyć bliskie Ci osoby czymś zupełnie nowym, przygotuj następujące składniki:
- 0,5 kg śledzi;
- 2 łyżki majonezu;
- 2 łyżki śmietany;
- płaska łyżeczka musztardy;
- 2 łyżki rodzynek;
- 2 łyżki orzechów włoskich;
- dojrzały owoc granatu;
- cebulka szalotka;
- pół pęczka świeżej natki pietruszki.
Śledzie namocz w wodzie lub w wodzie z octem, rodzynki zalej wrzącą wodą i pozostaw do lekkiego napęcznienia. Wypłukane śledzie odsącz ręcznikiem papierowym i pokrój w paski pod skosem. Drobno posiekaj cebulkę i natkę, a owoc granatu obierz, odkładając na bok wartościowe nasiona. Orzechy upraż na suchej patelni. Połącz w misce majonez ze śmietaną, musztardą, rodzynkami, orzechami, cebulką i pietruszką. W tak przygotowanej mieszance umieść śledzie i dokładnie wymieszaj. Włóż do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin. Po tym czasie wyłóż śledzie do ozdobnego naczynia (mieszanka może przypominać sałatkę śledziową, filety nie są bowiem układane warstwowo, lecz są wymieszane z sosem), a na wierzch posyp resztę i owoce granatu. Z całą pewnością zaskoczysz swoich bliskich.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz