Aktualizacja: 9 lutego 2022
Herbata z imbirem jest niezwykle korzystna dla naszego zdrowia. Posiada bardzo silne działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i antypasożytnicze. Korzeń imbiru jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych takich jak witamina C, B1 oraz B2 czy magnez. Zawiera również olejek eteryczny mający wpływ na motorykę przewodu pokarmowego oraz wykazuje działanie żółciopędne. Właściwości imbiru warto wykorzystać pijąc regularnie herbatę z tą rośliną.
Spis treści
Właściwości imbiru
Imbir posiada wiele cennych właściwości. Przede wszystkim:
- wzmacnia system odpornościowy;
- wykazuje właściwości przeciwbólowe;
- ułatwia trawienie;
- usprawnia krążenie krwi;
- łagodzi mdłości;
- chroni przed zakrzepem krwi;
- wpływa pozytywnie na koncentrację;
- wykazuje działanie oczyszczające.
Herbata z imbirem ma podobne działanie do leków konwencjonalnych, więc regularne jej spożywanie zwalcza przeziębienie, a nawet grypę. W efekcie śmiało można stwierdzić, że kompleksowo wspiera nasz organizm, wyśmienicie przy tym smakując.
Zobacz również: Cynamon i miód – lecznicza mieszanka.
Jakie właściwości wykazuje herbata z imbirem?
Herbata z dodatkiem imbiru oczyszcza wątrobę i rozpuszcza kamienie w nerkach. Dodatkowo wpływa pozytywnie na układ krwionośny, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru. Poprawa krążenia sprawia, że w krótkim czasie czujemy się rozgrzani, zwłaszcza w zimowe czy pochmurne dni. Taki napar dostarcza do organizmu witaminy i minerały, wzmacniając naszą odporność.
Herbata z imbirem – przygotowanie
Przygotowanie herbaty z imbirem jest banalnie proste, dlatego każdy poradzi sobie z tym przepisem. Wystarczy przygotować niezbędne składniki:
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru;
- 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy;
- mleko kokosowe lub mleko migdałowe dla poprawy smaku;
- kubek wody;
- miód.
Zagotuj wodę, dodaj do niej mielony imbir oraz kurkumę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Następnie dodaj mleko. Poczekaj aż napój trochę przestygnie i dodaj łyżeczkę miodu (nie należy dodawać miodu do gorącej wody, gdyż straci swoje właściwości).
Zobacz również: Herbata z cytryną – szkodzi czy pomaga?
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Kania M., Baraniak J., Wybrane właściwości biologiczne i farmakologiczne zielonej herbaty, Postępy Fitoterapii, 1/2011.
- Glibowski P., Długołęcka A., Grdeń A., Toczek K., Właściwości prozdrowotne imbiru, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2017.
- Łażewska D., Miętkiewska K., Studzińska-Sroka E., Imbir lekarski – roślina o właściwościach neuroochronnych, Postępy Fitoterapii, 4/2019.
Z herbatą z imbirem mam już styczność od wielu lat. Zawsze przydaje się na zimniejsze dni, kiedy przemarznę i chcę szybko się rozgrzać. A do takiej herbatki prawdziwy miód i jeszcze dodatkowa ilość cytryny – hmm….
Uwielbiam! Sama.przekonałam się, że imbir bardzo podnosi odporność. Jesienią niezastąpiony.