Kto powinien brać Omega 3 i dlaczego ich suplementacja jest tak istotna dla zachowania zdrowia, urody i dobrego samopoczucia? Kwasy tłuszczowe Omega 3 należą do grona NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych m.in. do prawidłowej czynności układu nerwowego czy układu sercowo-naczyniowego. Ich spożycie jest niewystarczające w diecie większości Polaków, stąd rekomendacja ich dodatkowej suplementacji. Co warto o niej wiedzieć?
Spis treści
Kto powinien brać Omega 3?
Omega 3 to grupa kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jednocześnie nie są przez niego wytwarzane. Dlatego też konieczne jest dostarczanie ich w diecie. Najważniejsze związki to kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Odgrywają one kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia serca, mózgu oraz układu nerwowego. Suplementacja Omega 3 może być korzystna dla wielu grup ludzi. Ważne jest również dbanie o zrównoważoną i zdrową dietę, bogatą w źródła kwasów Omega 3, takie jak tłuste ryby morskie, nasiona chia czy siemię lniane. Poniżej przedstawiamy, kto powinien brać Omega 3.
Omega 3 dla sportowców
Kwasy tłuszczowe Omega 3 bardzo dobrze sprawdzają się jako suplement dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Ich przyjmowanie może zapobiegać powstawaniu zakwasów i DOMS (opóźnionej bolesności mięśni), wpływa pozytywnie na syntezę białek (a więc i budowę masy mięśniowej), a także spowalnia rozpad włókien mięśniowych. Wbudowanie kwasów Omega 3 do błon komórkowych zmienia również płynność ich błony komórkowej. Co z kolei przekłada się na lepsze odżywienie komórek. Wpływa to pozytywnie na produkcję energii i regenerację.
Omega 3 na odporność
Omega 3 nadają się dla każdego, kto zmaga się ze spadkiem odporności. Bez względu na to, czy jest ona wywołana niedoborami pokarmowymi, sezonową grypą lub przeziębieniem, antybiotykoterapią czy chorobami przewlekłymi. Wspierają one układ immunologiczny i pomagają w walce z infekcjami. Niwelują stany zapalne oraz wzmacniają jelita, w których świetle rozwija się dobroczynna mikroflora jelitowa. To właśnie ona w dużej mierze odpowiada za odporność całego organizmu (mówi się nawet, że zdrowie pochodzi z jelit).
Omega 3 na skórę
Omega 3 mają korzystny wpływ na skórę, ponieważ są jednym z podstawowych składników budulcowych tej tkanki. W efekcie mogą łagodzić intensywność objawów rozmaitych chorób skórnych (np. trądzik, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry), jak również poprawiają stopień nawilżenia i jędrność skóry. Wysoki poziom NNKT w organizmie opóźnia tworzenie się zmarszczek mimicznych i sprawia, że skóra jest bardziej wytrzymała m.in. na działanie czynników zewnętrznych. Dodatkowo Omega 3 wzmacniają włosy i paznokcie, a także usprawniają syntezę kolagenu – podstawowego białka budulcowego skóry.
Omega 3 dla kobiet w ciąży
Minimalne zapotrzebowanie na DHA w ciąży wynosi 200 mg na dobę. Suplementacja Omega 3 rekomendowana jest wszystkim kobietom starającym się o potomstwo, będącym w ciąży oraz karmiącym piersią. Zmniejszają ryzyko przedwczesnego porodu i niskiej masy urodzeniowej noworodka oraz warunkują prawidłowy rozwój narządu wzroku, układu sercowo-naczyniowego i układu nerwowego u płodu. Mają też istotny wpływ na tkankę kostną, zwiększając wchłanianie wapnia, a także stymulują prawidłową syntezę surfaktantu (substancji niezbędnej do dojrzewania płuc płodu). Właściwy poziom Omega 3 w ciąży jest kluczowy dla budowania odporności dziecka po porodzie.
Omega 3 na serce
Omega 3 polecane są każdemu, kto chce zadbać o zdrowie mięśnia sercowego lub zmaga się z chorobami kardiologicznymi. Udowodniono, że ich wysoki poziom wiąże się ze spadkiem ryzyka zachorowania na migotanie przedsionków o 25%. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu LDL, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, a nawet stabilizuje ciśnienie tętnicze. Omawiane kwasy obniżają ryzyko chorób cywilizacyjnych, do których zaliczamy m.in. nadciśnienie tętnicze, chorobę wieńcową, żylną chorobę zakrzepowo-zatorową czy arytmie serca.
Omega 3 dla seniorów
Wysoki poziom Omega 3 zmniejsza ryzyko rozwoju demencji, choroby Parkinsona, choroby Alzheimera i innych, związanych z procesami starzenia się organizmu. Dodatkowo pośrednio wpływają na dobrą kondycję stawów oraz wzmacniają skórę. Poprawiają odporność, która u seniorów jest znacznie osłabiona. Należy zaznaczyć, że wpływają korzystnie na dobre samopoczucie, ponieważ są niezbędne do produkcji hormonów szczęścia oraz mogą wpływać na stabilizację gospodarki hormonalnej.
Kwasy tłuszczowe Omega 3 powinny znajdować się w diecie każdego człowieka – zarówno zdrowego, jak i chorego, bez względu na wiek czy płeć. Suplementy diety polecane są już dzieciom, a przyjmowanie ich może trwać do późnej starości. Nie istnieją przeciwwskazania do ich spożywania, nie wywołują reakcji alergicznych ani skutków ubocznych. To podstawowy składnik diety – jeden z najważniejszych. Dlatego warto zadbać o jego odpowiedni poziom w ustroju.
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Marciniak-Łukasik K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 6/2011.
- Materac E., Marczyński Z., Bodek K., Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2013.
- Dutkowska A., Rachoń D., Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, Choroby Serca i Naczyń, 3/2015.
- Saran-Jagodzińska A., Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3?, Lekarz POZ, 5/2020.
Zostaw komentarz