Smoothie ze Spiruliną to sposób na zdrowe, zbilansowane i smaczne urozmaicenie codziennej diety. Choć dla niektórych osób smak czy zapach Spiruliny pozostawiają wiele do życzenia, alga ta w połączeniu z innymi składnikami traci te charakterystyczne cechy. Dostarcza natomiast mnóstwa witamin, minerałów i antyoksydantów.
Smoothie ze Spiruliną – przepis nr 1
Potrzebne składniki:
- ½ łyżeczki Spiruliny w proszku;
- 2 małe dojrzałe banany;
- 2 kiwi;
- pół szklanki wody.
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Za pomocą dodawanej wody można regulować jej gęstość wedle własnych upodobań. Koktajl nadaje się od razu do spożycia. Ze względu na dodatek bananów nie powinien długo leżeć w lodówce.
Smoothie ze Spiruliną – przepis nr 2
Potrzebne składniki:
- pęczek natki pietruszki;
- garść rukwi wodnej;
- garść szpinaku;
- 3 duże, słodkie jabłka;
- ½ łyżeczki Spiruliny w proszku;
- łyżeczka nasion chia.
Podobnie jak w przepisie wcześniejszym, wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, w razie potrzeby rozrzedzając ją nieco wodą. Aby smoothie było jeszcze zdrowsze, śmiało można do niego dodać rozkruszoną tabletkę Chlorelli. Wówczas nabędzie dodatkowych właściwości oczyszczających organizm z toksyn.
Smoothie ze Spiruliną – przepis nr 3
Potrzebne składniki:
- płaska łyżeczka Spiruliny w proszku;
- dojrzały banan;
- plasterek świeżego imbiru;
- garść świeżego szpinaku;
- sok wyciśnięty z połowy limonki;
- ¾ szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek.
Wszystkie składniki blendujemy. Koktajl nadaje się od razu do picia. Jeśli chcemy, aby był bardziej orzeźwiający, z imbirem i sokiem z limonki dobrze komponują się listki mięty. Po zblendowaniu i przelaniu do wysokiej szklanki dodać można 2-3 kostki lodu.
Smoothie ze Spiruliną – przepis nr 4
Potrzebne składniki:
- 2 banany;
- pół jabłka;
- pół gruszki;
- sok wyciśnięty z jednej dużej pomarańczy;
- 1 łyżka drobno posiekanych świeżych liści jarmużu lub natki pietruszki;
- 1 łyżeczka Spiruliny w proszku.
Wszystkie składniki blendujemy i rozlewamy smoothie do szklanek. Pijemy od razu.
Zobacz również: Koktajl oczyszczający z toksyn.
Smoothie ze Spiruliną – właściwości zdrowotne
Smoothie ze Spiruliną nadaje się do spożycia przez każdą osobę, która dba o zdrowie, dobre samopoczucie i kondycję fizyczną, chcąc zacząć dzień z dodatkową dawką energii lub chcąc oczyścić się z toksyn wieczorem, po dniu pełnym obowiązków. To również bardzo dobry zamiennik drugiego śniadania czy podwieczorka, ewentualnie dodatek do obiadu lub śniadania. Takie smoothie ma wiele wartości, które wynikają zarówno z zastosowanych owoców i warzyw, jak i z komponentu Spiruliny.
Jeśli chodzi o Spirulinę, jest ona bogata niemal we wszystkie witaminy i minerały, zaś antyoksydant fikocyjanina dba o to, aby usuwać z organizmu wolne rodniki i zmniejszać ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych. Błonnik pokarmowy zawarty w aldze reguluje trawienie i hamuje nadmierny apetyt, zaś kwasy tłuszczowe Omega 3 i kwasy tłuszczowe Omega 6 wspierają czynność układu nerwowego i układu sercowo-naczyniowego. Udowodniono na podstawie licznych badań, że Spirulina przyjmowana systematycznie obniża poziom cholesterolu LDL, reguluje ciśnienie tętnicze krwi i poziom glukozy, a także poprawia pamięć i koncentrację. Ponadto przyspiesza metabolizm i działa hepatoprotekcyjnie. Z tego względu już dawno zaliczono ją do grona superfoods – żywności o potwierdzonych właściwościach prozdrowotnych.
Podsumowując, Spirulina w proszku (lub Spirulina w tabletkach po ich wcześniejszym rozkruszeniu) idealnie nadaje się jako składnik zdrowych smoothies, koktajlów czy innych napojów. Można ją również suplementować w tradycyjny sposób.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Zielone koktajle, Wydawnictwo Publicat, Poznań 2016.
- Frenkiel D., Vindahl L., Zdrowe i kolorowe smoothie na każdy dzień, Wydawnictwo Buchmann, Warszawa 2015.
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i bochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
Zostaw komentarz