Aktualizacja: 7 grudnia 2023
Koktajl z Chlorellą to smaczna i zdrowa alternatywa dla klasycznych koktajli owocowo-warzywnych. Z dodatkiem tej algi napoje smakują podobnie i zawierają wszystkie wartościowe składniki pochodzące z wykorzystanych owoców i warzyw, jednak dodatkowo przyjmują walory Chlorelli. Jest ona znana jako produkt detoksykujący (oczyszczający organizm z toksyn) i antyoksydacyjny (usuwający wolne rodniki).
Spis treści
Koktajl z Chlorellą – dla kogo?
Koktajle owocowe, warzywne lub owocowo-warzywne z dodatkiem Chlorelli charakteryzują się jeszcze intensywniejszym działaniem antyoksydacyjnym, ponieważ alga ta jest cennym źródłem Chlorofilu, witaminy C, witaminy E, beta-karotenu oraz polifenoli. Dlatego bardzo dobrze sprawdzi się u osób, które chcą opóźnić procesy starzenia tkanek oraz chronić się przed skutkami nadmiaru wolnych rodników tlenowych, które z kolei stanowią kluczowy czynnik ryzyka chorób cywilizacyjnych. Zaliczamy do nich m.in. alergie, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, depresję, nowotwory czy otyłość. Osoby zmagające się z chorobami cywilizacyjnymi również powinny wprowadzić takie koktajle do swojej diety.
Koktajle z Chlorellą będą idealnym uzupełnieniem diety osób odchudzających się, dbających o sylwetkę i aktywnych fizycznie, w tym także sportowców. Alga dodaje energii, przeciwdziała zmęczeniu, korzystnie wpływa na metabolizm oraz redukują nadmiar tkanki tłuszczowej. Po koktajle powinny sięgać osoby z zaburzeniami trawienia, zwłaszcza z niestrawnością i zaparciami.
Na końcu warto wspomnieć, że koktajle z Chlorellą sprawdzą się w przypadku każdej współczesnej osoby. Wszyscy jesteśmy narażeni na działanie toksyn i metali ciężkich. Znajdują się one w wodzie, powietrzu, żywności, glebie. Kumulowanie się ich w organizmie prowadzi do jego zanieczyszczenia, co objawia się jako zmęczenie, senność, bezsenność, zaburzenia libido i płodności, problemy skórne, otyłość czy wahania nastroju. Chlorella to jeden z najlepiej poznanych i najefektywniejszych produktów powodujących oczyszczanie organizmu z toksyn.
Koktajl z Chlorellą – przepis nr 1
Aby przygotować owocowy koktajl z Chlorellą, należy przygotować następujące składniki:
- dojrzałe awokado;
- dojrzałe, soczyste mango;
- łyżka soku z limonki;
- sok wyciśnięty z 2 jabłek;
- łyżka jagód goji;
- 2 sproszkowane tabletki Chlorelli.
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Zamiast soku z 2 jabłek można wykorzystać również 2 obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka. Wówczas koktajl jednak będzie mieć znacznie gęstszą konsystencję. Jeśli napój wyszedł zbyt gęsty, można do niego dodać odrobinę wody lub soku z jabłka.
Koktajl z Chlorellą – przepis nr 2
Osoby preferujące syte koktajle warzywne również mogą cieszyć się zaletami Chlorelli. Wystarczy przygotować następujące składniki:
- garść szpinaku;
- łodyga selera naciowego;
- pół dojrzałego awokado;
- kiwi, aby przełamać warzywny smak;
- mały ogórek;
- szklanka wody;
- 2 tabletki skruszonej Chlorelli.
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki napój. Warto pamiętać, że w rzeczywistości Chlorella może być dodatkiem do każdego koktajlu – nie wpływa na ich smak tak znacząco, jak np. Spirulina morska, której smak wielu osobom kojarzy się z rybami. Aczkolwiek Spirulinę w proszku również można śmiało dodawać do powyższych koktajli, szczególnie tą, która pozbawiona jest posmaku ryb.
Koktajl z Chlorellą – skutki uboczne
Regularne picie koktajli z dodatkiem Chlorelli w pierwszych dniach może powodować biegunkę oraz może nasilać problemy skórne (zmiany trądzikowe, wysypki, krosty). Wszystko dlatego, że alga ta działa oczyszczająco, zatem toksyny zostają usunięte z organizmu każdą drogą – m.in. przez skórę i przez układ pokarmowy. To całkowicie naturalna, a wręcz pożądana reakcja suplementacji Chlorelli. Objawy te samoistnie znikną po 3-5 dniach. Wówczas odczujemy jedynie pozytywne efekty, jak np. wzrost energii, lepszą jakość snu, poprawę kondycji skóry i włosów, a także poprawę trawienia.
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Zielone koktajle, Wydawnictwo Publicat, Poznań 2016.
- Frenkiel D., Vindahl L., Zdrowe i kolorowe smoothie na każdy dzień, Wydawnictwo Buchmann, Warszawa 2015.
- Lazur J., Szewczyk A., Jękot B., Muszyńska B., Suplementy diety zawierające Chlorella Vulgaris źródłem związków fenolowych i luteiny, XXIII Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, Kraków 2017.
Zostaw komentarz