Jesienne przeziębienie niczym nie różni się od tego, które może rozwinąć się o każdej innej porze roku. Jednak to właśnie w trakcie miesięcy jesiennych częstotliwość zachorowań znacznie wzrasta, stąd wzięła się nazwa dolegliwości. Jej wystąpienie wiąże się głównie ze spadkiem odporności jesienią, na co z kolei wpływa m.in. zmiana diety, obniżenie dostępu do naturalnego światła słonecznego oraz nagła zmiana pogody.
Spis treści
Jesienne przeziębienie – przyczyny
Przeziębienie to zespół objawów związanych z zapaleniem błony śluzowej nosa, gardła i zatok przynosowych, co jest wywołane zakażeniem wirusowym górnych dróg oddechowych. Przeważnie sprawcą jest rinowirus, a do zakażenia może dojść drogą kropelkową oraz drogą pokarmową. Podczas kontaktu z osobą chorą, która kaszle i kicha, dochodzi do rozpylania drobnych kropelek wydzieliny dróg oddechowych, zawierającej wirusy. Z kolei droga pokarmowa odnosi się do dotykania przedmiotów, na których znajdują się wirusy, a następnie odruchowego wkładania rąk do ust, wycierania nimi warg czy pocierania twarzy, co powoduje przeniesienie wirusów do jamy ustnej.
Czynnikiem ryzyka przeziębienia jest przede wszystkim osłabiona odporność, co obserwuje się szczególnie często w okresie jesienno-zimowym. Wpływa na to:
- zmniejszenie dostępu do światła słonecznego, co pogarsza naturalną produkcję witaminy D i hormonów szczęścia;
- spadek codziennej aktywności fizycznej, co zmniejsza dotlenienie i ukrwienie narządów wewnętrznych, przyczyniając się do uczucia senności i zmęczenia oraz prowadząc do obniżenia odporności;
- zmiana diety na ciężkostrawną, czemu towarzyszy zmniejszenie spożycia owoców i warzyw, będących źródłem składników odżywczych wspierających odporność.
Ryzyko przeziębienia jesienią jest również większe u osób z rozmaitymi przewlekłymi problemami zdrowotnymi, np. nieswoistymi zapaleniami jelit, chorobami reumatycznymi, cukrzycą czy alergiami.
Jesienne przeziębienie – objawy
Jesienne przeziębienie, podobnie jak każde inne, rozpoczyna się okresem złego samopoczucia, czego pierwszymi objawami są:
- ból gardła;
- chrypka;
- wodnisty katar;
- kichanie.
Ból gardła mija przeważnie po 2 dniach, a wodnisty katar staje się gęstszy i może mieć ropny charakter. U niektórych chorych pojawia się kaszel, choć nie jest on specyficzny dla przeziębienia, bardziej dla grypy. W pierwszych dniach przeziębienia może występować niewielkie podwyższenie temperatury ciała, nieprzekraczające 38,1 stopni C. Chory czuje się zmęczony, rozbity, ospały, bez energii. Objawy przeziębienia utrzymują się do 7 dni, maksymalnie do 10 dni, po czym samoistnie ustępują. Jeśli utrzymują się powyżej 14 dni, mówimy o przeziębieniu przewlekłym, które należy skonsultować z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej.
Jesienne przeziębienie – leczenie
Przeziębienie nie stanowi zagrożenia zdrowia i życia, leczy się je objawowo. W tym czasie najlepiej pozostać w domu, aby nie rozprzestrzeniać patogenów oraz pozwolić organizmowi na regenerację. Warto zadbać o zdrowy sen, ponieważ to właśnie podczas snu układ immunologiczny pracuje najintensywniej. Objawowo można stosować tabletki na ból gardła, syropy przeciwkaszlowe lub NLPZ, jeśli bóle głowy są bardzo silne. Nie należy jednak zwalczać stanu podgorączkowego, ponieważ nie jest on niebezpieczny, a stanowi fizjologiczną reakcję organizmu na chorobę i pozwala ją efektywnie zwalczać.
Jesienne przeziębienie można leczyć też domowymi sposobami, skupiającymi się na wzmacnianiu odporności. Obejmują one:
- inhalacje na gardło i zatoki z soli kłodawskiej, ziół i olejków eterycznych;
- nawodnienie organizmu – picie przynajmniej 1,5 l wody dziennie;
- ziołolecznictwo – napary ziołowe z rumianku, mięty, szałwii, kozłka lekarskiego;
- suplementację – acerola, witamina D, kwercetyna, Omega 3, koenzym Q10;
- spożywanie naturalnych antybiotyków i żywności probiotycznej;
- dbałość o higienę snu.
Przeziębienie utrzymujące się powyżej 2 tygodni oraz przeziębienie rozwijające się u kobiet w I trymestrze ciąży wymagają konsultacji lekarskiej. W pozostałych przypadkach leczenie powinno odbywać się w domu.
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A., Leczenie przeziębienia i grypy u dzieci, Lek w Polsce, 11/2019.
- Mrozińska M., Przeziębienie – profilaktyka, leczenie, Czasopismo Aptekarskie, 11/2006.
- Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.
Zostaw komentarz