Aktualizacja: 17 sierpnia 2023
Motylina to istotny hormon tkankowy układu pokarmowego, produkowany przez wyspecjalizowane komórki znajdujące się głównie w obrębie jelita cienkiego i żołądka. Jej podstawowym zadaniem jest nasilanie motoryki dolnych dróg pokarmowych, zwłaszcza w okresie międzytrawiennym.
Spis treści
Motylina – charakterystyka
Motylina jest polipeptydem zawierającym 22 reszty aminokwasowe. Wydzielają ją komórki ECL oraz komórki Mo żołądka, jelita cienkiego oraz okrężnicy. Oddziałuje za pośrednictwem receptorów sprzężonych z białkiem G, zlokalizowanym w neuronach trzewnych dwunastnicy i okrężnicy. Podanie motyliny wywołuje skurcz błony mięśniowej gładkiej żołądka i jelit. Stężenie motyliny we krwi wzrasta w odstępach wynoszących około 100 minut. Jest ona jednocześnie głównym regulatorem MIC, który odpowiada za motorykę jelit między kolejnymi posiłkami.
Ciekawostką jest, że antybiotyk erytromycyna wiąże się z receptorami dla motyliny, dlatego pochodne tego związku mogą mieć znaczenie w leczeniu pacjentów z osłabioną motoryką przewodu pokarmowego. Motylina powstaje z większej, nieaktywnej cząsteczki prohormonu. Za jej aktywność biologiczną odpowiada N-końcowy fragment cząsteczki – grupa 11 aminokwasów. Usunięcie 5 aminokwasów z N-końca powoduje obniżenie aktywności motyliny o 98%.
Innymi ważnymi hormonami i peptydami żołądkowo-jelitowymi, wspierającymi motorykę układu pokarmowego, są: sekretyna, cholecystokinina, gastryna, somatostatyna, żołądkowy peptyd hamujący (GIP) oraz wazoaktywny peptyd jelitowy (VIP).
Funkcje motyliny
Najważniejsze funkcje motyliny:
- wzmaganie motoryki żołądka i jelit;
- niewielki wpływ na odczuwanie głodu;
- nasilanie opróżniania pęcherzyka żółciowego;
- nasilanie skurczów tonicznych zwieracza odźwiernika;
- uczestnictwo w regulacji międzytrawiennych wędrujących kompleksów motorycznych (MMC) w żołądku i jelitach.
To właśnie motylina sprawia, że treść pokarmowa znajdująca się w żołądku sprawnie i całościowo opuszcza ten narząd, kierując się w stronę dwunastnicy i jelita cienkiego.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Ganong W., Fizjologia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008.
- Górski J., Fizjologia człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2010.
- Romański K., Goździewska-Harłajczuk K., Grelina i motylina – podobieństwa i różnice w regulacji aktywności motorycznej przewodu pokarmowego, Medycyna Weterynaryjna, 64/2008.
Zostaw komentarz