Aktualizacja: 5 sierpnia 2023
Tymulina jest hormonem neuroendokrynnym produkowanym przez grasicę. Odpowiada głównie za utrzymanie wysokiej odporności poprzez stymulację tworzenia i dojrzewania limfocytów T. Wyizolowano ją i scharakteryzowano ponad 50 lat temu, jednak do dziś nie została w pełni poznana.
Spis treści
Tymulina – charakterystyka
Tymulina to istotny hormon neuroendokrynny, wpływający głównie na układ immunologiczny organizmu. Po wytworzeniu odpowiednich jej ilości wiąże się ona z białkiem nośnikowym i cynkiem. Dopiero w tej postaci może wywierać swoje działanie. Coraz powszechniejsza staje się wiedza, że to właśnie jony cynku wpływają na efektywność odporności komórkowej.
Za produkcję tymuliny odpowiada grasica, narząd układu limfatycznego i układu endokrynnego, zlokalizowany w śródpiersiu górnym, tuż za mostkiem. Charakterystyczną cechą grasicy jest jej inwolucja wraz z wiekiem. Tymulinę wytwarzają i wydzielają wyłącznie komórki nabłonkowe grasicy. Pod względem budowy hormon ten jest peptydem składającym się z 9 aminokwasów. Aby odpowiednie ilości tymuliny mogły powstać, w organizmie muszą więc znajdować się odpowiednie ilości aminokwasów, co zależy w dużej mierze od diety.
Tymulina – funkcje
Tymulina jest hormonem niezbędnym do różnicowania się limfocytów T, których funkcją jest głównie:
- niszczenie komórek zakażonych drobnoustrojami oraz komórek nowotworowych;
- wspomaganie odpowiedzi immunologicznej humoralnej i komórkowej poprzez produkcję cytokin;
- ułatwianie aktywacji limfocytów B i makrofagów;
- udział w produkcji niektórych przeciwciał, a więc i w aktywacji układu dopełniacza;
- hamowanie nadmiernej reakcji przeciwzapalnej i reakcji nadwrażliwości.
Można zatem podsumować, że gdyby nie obecność tymuliny, nie doszłoby do wszystkich wymienionych wyżej zjawisk. Skutkowałoby to bardzo niską odpornością i podatnością na choroby, zarówno ostre, jak i przewlekłe. W ostatnim czasie wykazano również, że tymulina może obniżać ból pochodzenia neurogennego, a także stymuluje uwalnianie mediatorów przeciwzapalnych. Uważa się więc, że może być ona nowoczesnym środkiem terapeutycznym w wielu chorobach zapalnych, wpływając na obwodowy i ośrodkowy układ nerwowy.
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Safieh-Garabedian B., Kendall M., Khamashta M., Hughes G., Thymulin and its role in immunomodulation, Journal of Autoimmunity, 5/1992.
- Haddad J., Saade N., Safieh-Garabedian B., Thymulin: An Emerging Anti-Inflammatory Molecule, Curr. Med. Chem., 4/2005.
Zostaw komentarz