Aktualizacja: 30 lipca 2023
Każdy świadomy konsument decydujący się na naturalną suplementację powinien wiedzieć, czy Spirulina jest bezpieczna, jakie mogą być przeciwwskazania do jej przyjmowania oraz kto szczególnie powinien po nią sięgnąć. Spirulina jest algą o niezwykle cennym i bogatym składzie i prozdrowotnych właściwościach. Zalicza się ją wręcz do grona superfoods. Należy jednak wiedzieć, jak ją suplementować.
Spis treści
Czy Spirulina jest bezpieczna?
Spirulina uznawana jest za jeden z najbezpieczniejszych suplementów diety. Ma całkowicie naturalne pochodzenie, a proces jej produkcji polega jedynie na oczyszczeniu zebranego surowca, a następnie sprasowaniu go (przy Spirulinie w tabletkach) lub sproszkowaniu (przy Spirulinie w proszku). Aby jednak mieć pewność całkowitego bezpieczeństwa i skuteczności suplementu diety, należy kupować wyłącznie sprawdzoną algę o najlepszym pochodzeniu. Rekomendowanym przez specjalistów przykładem jest choćby Spirulina bioalgi, której największe zalety to:
- znane pochodzenie – Spirulina jest hodowana w czystych wodach Tajwanu, wyróżniających się najwyższą czystością mikrobiologiczną i wysoką zawartością składników mineralnych, które następnie są wchłaniane przez algę i dostarczane do organizmu konsumenta;
- wysokiej jakości produkcja – każdy etap jest starannie nadzorowany. Spirulina tej firmy posiada liczne certyfikaty jakości, m.in. certyfikaty: ISO 22000, HACCP ISO 22000 oraz GMP;
- najlepszy skład – ze względu na wysoką czystość wody, taka Spirulina nie ma w sobie nawet śladowych ilości toksyn czy metali ciężkich. Potwierdza to przeprowadzana analiza mikrobiologiczna każdej partii.
Innymi słowy jeśli mamy pewność, że Spirulina pochodzi ze sprawdzonego źródła, a producent może potwierdzić jej jakość przeprowadzonymi badaniami, suplement diety jest całkowicie bezpieczny nawet przy codziennym, długoterminowym przyjmowaniu. Co więcej, taka regularna suplementacja jest rekomendowana, podobnie jak zaleca się codzienne spożywanie warzyw i owoców. Dzięki temu dostarczamy do organizmu cenne związki znajdujące się w Spirulinie, takie jak m.in. pełnowartościowe białka, kwasy tłuszczowe Omega 3, witaminy, minerały, antyoksydanty czy błonnik pokarmowy.
Spirulina – przeciwwskazania
Jak w przypadku każdego naturalnego produktu spożywczego, tak i w odniesieniu do alg istnieją przeciwwskazania do ich spożywania. Spirulina jest przede wszystkim przeciwwskazana w diecie osób uczulonych na algi. Przy uczuleniach na owoce morza należy kontrolnie przyjąć jedynie niewielką dawkę Spiruliny i obserwować reakcje organizmu. Nie ma badań dotyczących wpływu Spirulina na rozwój płodu, dlatego kobiety ciężarne powinny skonsultować się z lekarzem. Mimo braku takich badań wiele kobiet decyduje się na suplementację, a jakiekolwiek skutki uboczne nie zostały zaobserwowane. Alga nadaje się również dla dzieci.
Zobacz również: Algi dla dzieci
Spirulina – skutki uboczne
Skutki uboczne po spożyciu Spiruliny pojawiają się skrajnie rzadko, głównie u osób z nadwrażliwościami oraz przy przyjęciu Spiruliny bardzo niskiej jakości. Mogą wówczas wystąpić:
- problemy trawienne – wzdęcia, biegunki, bóle brzucha;
- reakcje alergiczne – wysypka alergiczna, obrzęk, ból brzucha, nudności;
- bóle głowy;
- nadmierna potliwość ciała;
- zaburzenia koncentracji.
Dlatego tak ważne jest kupowanie wyłącznie najlepszych produktów. W razie wątpliwości przez pierwsze 2-3 dni można przyjmować obniżoną dawkę (niższą niż zaleca producent). Zwykle nie jest to jednak konieczne, a organizm bardzo dobrze toleruje algę.
Spirulina – dla kogo?
Docelowe grupy osób, które powinny suplementować Spirulinę, to przede wszystkim:
- seniorzy ze względu na częste niedobory pokarmowe wskutek mało urozmaiconej diety i braku apetytu;
- sportowcy ze względu na wysoką zawartość minerałów, witamin i pełnowartościowego białka;
- osoby żyjące w stresie, zabiegane, ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko chorób cywilizacyjnych (ich czynnikiem ryzyka jest właśnie przewlekły stres);
- pacjenci kardiologiczni – korzystny wpływ Spiruliny na cały układ sercowo-naczyniowy został niejednokrotnie potwierdzony badaniami klinicznymi;
- osoby z obniżoną odpornością – udowodniono, że regularne przyjmowanie Spiruliny wzmacnia odporność i dodaje energii.
To suplement dla każdego, kto chce w naturalny i bezpieczny sposób urozmaicić podstawową dietę.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of Spirulina microalgae, Nutrafoods, 9/2010.
- Fenert F., Zarzycki P., Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2015.
- Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2015.
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i bochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
Zostaw komentarz