Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 20 lipca 2023

Jaki kolagen najlepiej się wchłania?Jaki kolagen najlepiej się wchłania i na co zwracać szczególną uwagę podczas zakupów? Z całą pewnością kolagen należy do grona najczęściej polecanych przez lekarzy i specjalistów suplementów diety. To białko występujące fizjologicznie w organizmie człowieka, będące jednocześnie głównym składnikiem tkanki łącznej, tworzącej ścięgna, więzadła, skórę, mięśnie, narządy wewnętrzne i niemal wszystkie inne struktury. Uzupełnianie jego niedoborów może przynieść wiele korzyści.

Dlaczego warto suplementować kolagen?

Badania naukowe wykazują, że doustne przyjmowanie kolagenu prowadzi do podwyższenia syntezy związków o działaniu regeneracyjnym przez komórki tkanki chrzęstnej. Wiadomo także, że kolagen po spożyciu zwiększa swoje stężenie w mazi stawowej, odkłada się w skórze, poprawiając jej kondycję i wytrzymałość, a także zmniejsza ból i sztywność stawów. Dodatkowo przyspiesza gojenie się wszystkich tkanek, w których fizjologicznie się znajduje. Może opóźniać pojawianie się zmarszczek, a także wiele innych zjawisk związanych z naturalnymi procesami starzenia się. Jego suplementację powinno się rozpocząć już w okolicach 25.-30. roku życia, ponieważ właśnie wtedy maleje jego wewnątrzustrojowa synteza.

Zobacz również: Najmocniejszy kolagen na zmarszczki.

Jaki kolagen najlepiej się wchłania?

Na samym początku warto przybliżyć 2 podstawowe rodzaje kolagenu: kolagen rybi i kolagen wołowy. Kolagen rybi jest znacznie łatwiej przyswajalny w układzie pokarmowym niż kolagen pochodzący od ssaków, ponieważ posiada mniejszą masę cząsteczkową. Jednak kolagen wołowy, mimo gorszego wchłaniania, może być lepiej wykorzystany przez tkanki organizmu, ponieważ posiada strukturę zbliżoną do kolagenu ludzkiego. Ponadto jest bogatszy w prolinę i glicynę, niezwykle ważne aminokwasy. Ostateczny wybór rodzaju kolagenu jest jednak kwestią indywidualną.

Podsumowując, lepiej wchłania się kolagen rybi, jednak kolagen wołowy jest efektywniej wykorzystywany. Końcowe rezultaty długotrwałej suplementacji mogą okazać się z tego względu podobne, dlatego wybierając wysokiej jakości kolagen, warto patrzeć także na inne aspekty. Przede wszystkim na formę kolagenu. Naturalny kolagen do picia jest obecnie najpopularniejszy, ponieważ wykazano, że jest on lepiej przyswajalny w układzie pokarmowym niż kolagen w tabletkach lub kapsułkach. Zaczyna wchłaniać się bezpośrednio podczas pierwszego kontaktu z błonami śluzowymi jelita cienkiego.

Zobacz również: Czy warto brać kolagen?

Dobrze przyswajalny kolagen – na co zwracać uwagę?

Aby mieć pewność, że przyjmowany kolagen wchłonie się w jak największym stopniu, a sama suplementacja będzie stymulować fizjologiczną syntezę tego związku, koniecznie warto spojrzeć na skład produktu. Najważniejsza jest witamina C, ponieważ oddziałuje na enzymy kluczowe dla wewnątrzustrojowej produkcji kolagenu i wspomaga utrzymanie prawidłowej struktury tego białka. Dodatkowo jest bardzo silnym antyoksydantem i chroni kolagen przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Tym samym dodatkowo opóźnia procesy starzenia się skóry i innych tkanek. Do innych cennych składników wzbogacających suplementy kolagenowe zaliczamy:

  • sproszkowany burak zwyczajny – poprawia odporność i działa przeciwutleniająco, przyczyniając się do lepszej perystaltyki jelit;
  • owoce czarnej porzeczki – źródło wspomnianej witaminy C, ale także składnik oczyszczający organizm z toksyn, poprawiający apetyt i przeciwdziałający zmęczeniu;
  • owoce goji – źródło przeciwutleniaczy, w tym witaminy C. Usuwają nadmiar wolnych rodników;
  • witamina E – znana jako witamina młodości, ponieważ opóźnia procesy związane ze starzeniem się tkanek;
  • cynk – wspiera zdolności poznawcze, płodność i funkcje rozrodcze. Dodatkowo wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci, potęgując efekt suplementacji kolagenu;
  • biotyna – przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych i energetycznego. Pomaga zachować zdrowe włosy i skórę.

Takich składników jest oczywiście więcej, a najważniejsze, aby były one naturalne. W wysokiej jakości kolagenie do picia nie ma miejsca na sztuczne, chemiczne dodatki i uzupełniacze. Należy także zwrócić uwagę, aby to właśnie czysty, hydrolizowany kolagen był głównym składnikiem produktu. Powinien wynosić przynajmniej 95% całego składu suplementu diety.

Polecane produkty

Kolagen do picia na stawy i skórę
Kolagen bioalgi to aż 97% hydrolizowanego kolagenu o wysokiej biodostępności. Opatentowana formuła przyczynia się do łagodzenia objawów istniejących już chorób stawów, a dodatkowo uzupełnia niedobory kolagenu w organizmie. Wpływa też na stan skóry …
Zobacz tutaj ...
Kapsułki z kwasem hialuronowym
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję „smaru” przy wykonywaniu ruchu redukując ból w stawach. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Morąg M., Burza A., Budowa, właściwości i funkcje kolagenu oraz elastyny w skórze, Journal of Health Study, 2/2017.
  2. Żelaszczyk D., Waszkielewicz A., Kolagen – struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej, Estetologia Medyczna i Kosmetologia, 2/2012.
  3. Czubak K., Żbikowska H., Struktura, funkcja i znaczenie biomedyczne kolagenów, Annales Academiae Medicae Silesiensis, 4/2014.
  4. Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A., Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, Lek w Polsce, 11/2019.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami