Modrak abisyński (łac. Crambe hispanica L. subsp.abyssinica) to oleista roślina jednoroczna, należąca do rodziny kapustowatych. Jej naturalne pochodzenie obejmuje tereny Europy i środkowej Afryki. Jest znana głównie ze swoich cennych właściwości prozdrowotnych, co wykorzystuje się od lat podczas tłoczenia olejów. Olej z modraka abisyńskiego wykazuje silne działanie natłuszczające i nawilżające.
Spis treści
Modrak abisyński – charakterystyka
Modrak abisyński to roślina jednoroczna, o rozgałęzionej łodydze dochodzącej do 1,5 m. Liście są jajowate lub wąskie, a kwiaty drobne, białe, zebrane w groniaste kwiatostany. Najcenniejszym elementem rośliny są nasiona, z których tłoczy się olej. To kulista łuszczynka koloru oliwkowego lub brunatnego. Inne nazwy dla modraka abisyńskiego to: katran abisyński, kapusta abisyńska. Roślina jest stosunkowo łatwa w uprawie, ponieważ nie ma szczególnych wymagań odnośnie gleby czy stanowiska.
Modrak abisyński skład
Bardzo dobrze poznano skład nasion modraka abisyńskiego, jako że oleje z nich tłoczone są znane i wykorzystywane na całym świecie. To roślina oleista, z której pozyskuje się olej podobny właściwościami do oleju rzepakowego. Zawiera więc 51-53% tłuszczu. Najważniejsze składniki wyizolowane z modraka abisyńskiego to:
- kwas erukowy (Omega-9);
- flawonoidy;
- składniki mineralne, w tym żelazo, magnez, mangan, sód, potas;
- beta-karoten;
- witamina A;
- witamina E.
Ciekawostką jest, że makuchy, wytłoki będące ubocznym produktem wytwarzania oleju – zawierają ponad 40% białka i wykorzystywane są jako surowiec do produkcji pasz.
Modrak abisyński – zastosowanie
Modrak abisyński nie jest rośliną ozdobną pomimo białych, dość ładnie wyglądających kwiatków. W Polsce roślinę tę uprawia się na bardzo małą skalę, a w ogrodach przydomowych jest niemal niespotykana. Uprawy modraka abisyńskiego przeznaczone są głównie do wykorzystania tego surowca podczas tłoczenia olejów. Te z kolei wykorzystuje się w przemyśle gastronomicznym i kosmetologicznym. Odpadki po tłoczeniu olejów znajdują zastosowanie w produkcji pasz dla zwierząt, głównie trzody chlewnej.
Właściwości zdrowotne modraka abisyńskiego
Modrak abisyński jest rośliną niewykorzystywaną w ziołolecznictwie, dlatego nie ma badań wskazujących na zdrowotne działanie spożycia liści, łodyg czy korzeni tej rośliny. Działanie zdrowotne wykazuje jednak olej abisyński. Udowodniono, że:
- intensywnie nawilża i natłuszcza skórę, chroniąc ją przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych;
- pomaga spłycić zmarszczki i opóźnia procesy starzenia się skóry;
- poprawia kondycję włosów, nadając im blask i wytrzymałość;
- łagodzi objawy alergii oraz schorzeń dermatologicznych (zwłaszcza egzemy i atopowego zapalenia skóry).
Co ciekawe, olej abisyński wyróżnia się spośród innych olejów roślinnych unikalną strukturą cząsteczkową. Podobną ma jedynie olej z nasion brokułów.
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Bojanowska M., Pabich M., Rośliny oleiste w Polsce i na świecie w ostatnich latach, Bezpieczeństwo i Ekologia.
Rośliny oleiste. Uprawa i zastosowanie, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 2010. - Gwardys A., Chwała C., Lamer-Zarawska E., Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2013.
Zostaw komentarz