Aktualizacja: 19 maja 2023
Na co działa Spirulina i dlaczego mówi się o niej, że jest jednym z najbardziej uniwersalnych, korzystnych i cennych suplementów diety? Zalicza się ją również do grona tzw. superfoods, czyli żywności o potwierdzonych właściwościach prozdrowotnych i cennym składzie, o który ciężko w innych produktach spożywczych. Przedstawiamy, na co i jak działa Spirulina i dlaczego warto ją przyjmować.
Spis treści
Na co działa Spirulina?
Każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na stosowanie Spiruliny. Można, jednak stwierdzić, że jej działanie jest bardzo szerokie i ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Poniżej przedstawiamy najistotniejsze korzyści jakie niesie ze sobą włączenie tej algi do codziennej diety i jej regularna suplementacja.
Spirulina na pamięć i koncentrację
Regularne spożycie Spiruliny przyczynia się do poprawy pamięci i koncentracji, ponieważ substancje w niej zawarte chronią system poznawczy, wspierają właściwe przekaźnictwo nerwowe oraz stymulują funkcjonowanie całego ośrodkowego układu nerwowego. Udowodniono, że suplementacja algi zmniejsza częstotliwość wahań nastroju, a konsekwencje przewlekłego stresu nie są aż tak nasilone. Wpływa ona również na dobre samopoczucie oraz działa silnie antyoksydacyjnie, za co odpowiadają m.in. witamina A, witamina C, witamina E, polifenole i fikocyjanina. W efekcie zmniejsza poziom wolnych rodników tlenowych, które są czynnikiem ryzyka schorzeń takich jak depresja, demencja, choroba Alzheimera.
Regularnie suplementując Spirulinę czujemy więcej energii witalnej, co w dużym stopniu przekłada się na procesy poznawcze i zdolności umysłowe. Jesteśmy bardziej skupieni na aktualnie wykonywanym zadaniu i znacznie szybciej zapamiętujemy nowe informacje.
Spirulina na odporność
Spirulina pobudza produkcję interleukiny II, czyli najważniejszego czynnika wzrostu dla limfocytów T oraz komórek NK. Zwiększa odpowiedź komórkową organizmu, co z kolei może zwiększyć jego odporność na działanie pasożytów i patogenów wewnątrzkomórkowych. Potęguje również działanie i ilość wszystkich krwinek białych w organizmie oraz podnosi aktywność ważnego enzymu 2,3-dioksygenazy indoloaminy. Jesteśmy mniej narażeni na infekcje każdego rodzaju – bakteryjne, grzybicze, pasożytnicze i wirusowe.
Spirulina na układ sercowo-naczyniowy
Wpływ Spiruliny na ciśnienie tętnicze jest możliwy przez mechanizmy działania zawartych w niej licznych mikroelementów, głównie potasu i jego stosunku do ilości sodu. Odpowiednia podaż w diecie tych pierwiastków może chronić przed wystąpieniem nadciśnienia tętniczego. Dodatkowo regularne spożywanie algi obniża poziom cholesterolu LDL, działa przeciwzakrzepowo oraz hipotensyjnie. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym zmniejsza ona ryzyko chorób sercowo-naczyniowych takich jak miażdżyca czy choroba niedokrwienna serca.
Spirulina zawiera w składzie ogromne ilości żelaza. Dla porównania – szpinak w 100 g zawiera blisko 3 mg tego pierwiastka, natomiast Spirulina w tej samej ilości ma go niemal 30 mg. W związku z tym jej suplementacja wpływa korzystnie na parametry krwi, zwłaszcza na rozwój i czynność krwinek czerwonych (erytrocytów). Przeciwdziała także anemii.
Spirulina na zgrabną sylwetkę
W licznych badaniach klinicznych potwierdzono korzystny wpływ Spiruliny na redukcję masy ciała. To bogate źródło błonnika pokarmowego, dzięki czemu zmniejsza napady głodu i pozwala na dłuższe uczucie sytości. Wpływ omawianej algi na obniżanie masy ciała może mieć miejsce również poprzez jej wpływ na skład mikroflory jelitowej w organizmie człowieka. Współcześnie coraz więcej mówi się o zależności pomiędzy składem bakterii bytujących w jelitach, a predyspozycją do otyłości. Spirulina przyspiesza metabolizm, dzięki czemu tkanka tłuszczowa w połączeniu z aktywnością fizyczną spala się szybciej.
Spirulina na trawienie
Regularne przyjmowanie Spiruliny poprawia trawienie. Przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość błonnika, który w jelitach pęcznieje i tym samym „wymiata” resztki pokarmowe w kierunku odbytnicy. Dodatkowo błonnik wpływa korzystnie na kondycję mikroflory jelitowej, co również ma ogromne znaczenie dla regulacji procesów trawiennych. Udowodniono, że może łagodzić zaparcia i zmniejszać przykre dolegliwości związane z niestrawnością. Dodatkowo działa żółciopędnie i reguluje produkcję kwasów żołądkowych, co jest niezwykle istotne przy chorobie wrzodowej żołądka oraz przy chorobie refluksowej przełyku.
Spirulina na piękną skórę
Spirulina ma niezwykle wszechstronne działanie, ponieważ nie tylko wspiera zdrowie, ale również poprawia urodę. Co więcej, może tego dokonać od wewnątrz oraz od zewnątrz. Przyjmowanie Spiruliny w postaci suplementu diety dostarcza do organizmu związków, które są kluczowe dla zachowania właściwej kondycji skóry: karotenoidy, witamina E, witamina C, witaminy z grupy B, witamina A, cynk, krzem, potas, miedź, antyoksydanty i wiele innych. Uzupełnienie ich niedoboru sprawi, że będą one mogły spełniać swoją funkcję.
Algę tę można jednak kupić również w postaci proszku. Jednym z jego zastosowań jest możliwość nakładania bezpośrednio na skórę, np. po rozmieszaniu z wodą lub olejkiem z czarnego kminku. Regularne stosowanie Spiruliny w taki sposób chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Znacznie zwiększa jej elastyczność, jędrność i nawilżenie, a także efektywnie oczyszcza skórę. Spirulina jest hipoalergiczna, nie powoduje podrażnień i sprawia, że wyglądamy młodo i promiennie.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
- Grzebisz N., Żywność funkcjonalna w diecie sportowców, KNUV, 2/2017.
- Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
- Nuhu A., Spirulina (Arthrospira): An Important Source of Nutritional and Medicinal Compounds, Journal of Marine Biology, 4/2013.
- Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of spirulina microalgae, Natura Foods, 2/2010.
Zostaw komentarz