Aktualizacja: 22 września 2022
Cynamon jest nie tylko smaczną przyprawą. Od tysięcy lat ceni się go za właściwości lecznicze. Współczesna nauka potwierdziła to, co ludzie instynktownie wiedzieli od wieków.
Spis treści
- Cynamon – właściwości, które potwierdzono
- 1. Wysoka zawartość substancji z właściwościami silnie leczniczymi
- 2. Duże ilości antyoksydantów
- 3. Właściwości przeciwzapalne
- 4. Zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby serca
- 5. Poprawa wrażliwości na insulinę
- 6. Obniżenie poziomu cukru we krwi i silne działanie przeciwcukrzycowe
- 7. Korzystny wpływ na choroby neurodegeneracyjne
- 8. Ochrona przed rakiem
- 9. Zwalczanie infekcji bakteryjnych i grzybiczych
- 10. Pomoc w walce z wirusem HIV
Cynamon – właściwości, które potwierdzono
Oto 10 korzyści zdrowotnych wynikających z przyjmowania cynamonu, które wsparte są badaniami naukowymi.
Zobacz również: Cynamon i miód – lecznicza mieszanka.
1. Wysoka zawartość substancji z właściwościami silnie leczniczymi
Cynamon jest przyprawą, którą otrzymuje się z wewnętrznej kory drzewa zwanego cynamonowcem. Był on używany już w dawnych czasach, a początki sięgają aż starożytnego Egiptu. Cynamon był kiedyś tak rzadko spotykany i cenny, że traktowano go jako dar nadający się jedynie dla królów. W dzisiejszych czasach jest tani, dostępny w każdym supermarkecie i można go znaleźć w różnego rodzaju żywnościach i recepturach. Istnieją dwa główne rodzaje cynamonu:
- Cynamon cejloński (Ceylon cinnamon) – znany również jako prawdziwy cynamon;
- Cynamon kasja (Cassia Cinnamon ) – obecnie najczęściej spotykana odmiana cynamonu.
Przyprawa ta powstaje przez cięcie pni drzewa cynamonowca. Zostaje z nich wyodrębniona wewnętrzna kora, z której usuwa się zdrewniałe części. Po wyschnięciu tworzą się paski, które zawijają się w rolki, tzw. pałeczki cynamonu. Następnie mogą one być zmielone do postaci proszku.
Wyraźny zapach i smak cynamonu jest zasługą części oleistej, która ma wysoką zawartość związku zwanego aldehyd cynamonowy. To właśnie on w większości wpływa na zdrowie, a przede wszystkim na prawidłowy metabolizm organizmu.
2. Duże ilości antyoksydantów
Antyoksydanty chronią organizm przed oksydacyjnym uszkodzeniem spowodowanym przez wolne rodniki. Cynamon zawiera silne przeciwutleniacze takie jak polifenole. W badaniu, w którym porównano działanie antyoksydacyjne 26 przypraw, cynamon został uznany za zwycięzcę. Przebił nawet czosnek i oregano. W rzeczywistości jest on tak silny, że może być stosowany jako środek konserwujący naturalną żywność.
3. Właściwości przeciwzapalne
Stan zapalny jest bardzo ważny. To proces, który pomaga organizmowi zwalczać infekcje i naprawia uszkodzone tkanki. Jednak może on stać się problemem, gdy jest przewlekły (długotrwały) i skierowany przeciwko własnym tkankom w ciele. Cynamon może być w tej sytuacji bardzo użyteczny, ponieważ niektóre badania wykazały, że zawarte w nim przeciwutleniacze mają silne działanie przeciwzapalne.
4. Zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby serca
Cynamon może obniżyć ryzyko pojawienia się choroby serca, najczęstszej przyczyny przedwczesnej śmierci na świecie. U osób z cukrzycą typu 2, już 1 gram cynamonu dziennie ma korzystny wpływ na markery krwi. Reguluje to poziom cholesterolu i trójglicerydów. W ostatnim czasie dużo badań potwierdziło, że dawka zaledwie 120 miligramów cynamonu dziennie może już dać pożądane efekty. Zauważono również, że cynamon może zmniejszać ciśnienie krwi. Te wszystkie czynniki w połączeniu znacznie obniżają ryzyko wystąpienia chorób serca.
5. Poprawa wrażliwości na insulinę
Insulina jest jednym z najważniejszych hormonów, które regulują metabolizm i zużycie energii. Jest również niezbędna do transportu cukru we krwi z krwiobiegu do komórek. Problemem jest to, że wiele osób jest odpornych na działanie insuliny. Insulinooporność, bo tak nazywa się ta cecha, jest poważnym schorzeniem takim jak zespół metaboliczny oraz cukrzyca typu 2. Dobrą wiadomością jest to, że cynamon może znacznie zmniejszyć odporność na insulinę, co niezwykle pomaga w pracy temu jakże ważnemu hormonowi. Pomagając insulinie wykonywać swoje zadania, cynamon może obniżyć poziom cukru we krwi, co także jest bardzo korzystne dla organizmu człowieka.
6. Obniżenie poziomu cukru we krwi i silne działanie przeciwcukrzycowe
Cynamon jest znany ze swoich właściwości obniżających poziom cukru we krwi. Oprócz korzystnego wpływu na insulinooporność, może on również obniżyć poziom cukru we krwi za pomocą kilku innych mechanizmów. Po pierwsze, wykazano, że zmniejsza ilość glukozy, która dostaje się do krwiobiegu po posiłku. Odbywa się to poprzez ingerowanie w liczne enzymy trawienne, które spowalniają rozkład węglowodanów w przewodzie pokarmowym. Po drugie, związek zawarty w cynamonie może działać na komórki poprzez naśladowanie insuliny. To znacznie poprawia wychwytywanie glukozy przez komórki, mimo że działa znacznie wolniej niż sama insulina. Liczne badania na ludziach potwierdziły przeciwcukrzycowe działanie cynamonu. Wykazano, że można obniżyć poziom glukozy we krwi na czczo aż do 10-29%. Skuteczna dawka wynosi zwykle 1-6 gramów cynamonu dziennie (około 0,5-2 łyżeczki).
7. Korzystny wpływ na choroby neurodegeneracyjne
Choroby neurodegeneracyjne charakteryzują się postępującą utratą struktury lub funkcji komórek mózgowych. Najbardziej powszechne to choroba Alzheimera i Parkinsona. Znaleziono w cynamonie dwa związki, które wydają się hamować gromadzenie białka o nazwie tau w mózgu, co jest charakterystyczną cechą choroby Alzheimera. W badaniach na myszach z chorobą Parkinsona, cynamon przyczynił się do ochrony neuronów, normalizacji poziomów neurotransmiterów i poprawy funkcji ruchowych mięśni. Jednak niezbędne są dalsze badania z udziałem ludzi, aby potwierdzić uzyskane efekty.
8. Ochrona przed rakiem
Cynamon jest szeroko badany pod kątem jako potencjalne zastosowanie w profilaktyce i leczeniu nowotworów. Ogólnie, dowody są ograniczone do badań nad zwierzętami, które sugerują, że ekstrakt z cynamonu może chronić przed rakiem. Jego działanie polega na ograniczaniu wzrostu komórek raka i tworzeniu się nowych naczyń krwionośnych w guzach. Wydaje się również być toksyczny dla komórek raka, powodując ich śmierć. Badania na chorych na raka jelita grubego myszach wykazały, że cynamon jest silnym aktywatorem detoksykujących enzymów w okrężnicy oraz chroni przed dalszym jego rozwojem. Wstępne wyniki badań na ludziach wykazały, że cynamon aktywuje ochronne odpowiedzi antyoksydacyjne w komórkach jelita grubego człowieka.
9. Zwalczanie infekcji bakteryjnych i grzybiczych
Aldehyd cynamonowy, czyli główny i aktywny składnik cynamonu, może pomóc w walce z różnego rodzaju infekcjami. Wykazano, że olejek cynamonowy skuteczne leczy infekcje dróg oddechowych wywołanych przez grzyby. Może również hamować wzrost, niektórych bakterii, w tym Listeria i Salmonella. Działanie przeciwbakteryjne cynamonu może pomóc w zapobieganiu próchnicy zębów, a także zwalczeniu nieświeżego oddechu.
10. Pomoc w walce z wirusem HIV
HIV jest wirusem, który wolno wyniszcza układ odpornościowy, co z kolei może prowadzić do AIDS jeżeli nie podejmuje się odpowiedniego leczenia. Cynamon pozyskiwany z odmiany kasja może pomóc w walce z HIV-1. Jest to najczęściej występujący szczep wirusa HIV u ludzi. Na podstawie badań laboratoryjnych na zakażonych komórkach wirusem HIV stwierdzono, że cynamon był najbardziej skuteczny w leczeniu z wszystkich 69 badanych roślin leczniczych. Jednak potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić te efekty.
Zobacz również: Herbata cytrynowa – właściwości zdrowotne.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Kaławaj K., Lemieszek M., Prozdrowotne właściwości cynamonu, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 21/2015.
- Sztaba D., Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze biblijnych przypraw, Farmakologia Polska,1/2009.
- Czapska-Pietrzak I., Studzińska-Sroka E., Bylka W., Ocena aktywności biologicznej cynamonu w badaniach in vivo, Postępy Fitoterapii, 21/2020.
Zostaw komentarz