Kolagen do picia
Kolagen do picia

Garam masalaGaram masala w języku hindi oznacza dosłownie „gorąca mieszanka”. Jest podstawowym elementem indyjskiej sztuki kulinarnej od tysięcy lat. Składa się z licznych ziół i przypraw, często o skrajnych, przeciwnych smakach, dzięki czemu możemy otrzymać niepowtarzalną kompozycję smaków i aromatów. Co ważne, przyprawę garam masala dodaje się do potraw dopiero pod koniec gotowania.

Garam masala – skład

Dokładny skład mieszanek garam masala może różnić się w zależności od regionu krajów wschodnich. Najczęściej w składzie znajdziemy następujące zioła i przyprawy:

Aby uzyskać odpowiedni, wyjątkowy smak i aromat, wszystkie składniki muszą być dodatkowo zmieszane w odpowiednich proporcjach. Zaleca się, aby wszystkie składniki miały identyczną objętość, poza gałką muszkatołową (o połowę mniej niż pozostałych składników), goździkami (o 1/3 mniej niż pozostałych składników) oraz papryką ostrą (szczypta, w zależności od preferencji, nie może być jej zbyt dużo, ponieważ stłumi aromat mieszanki).

Garam masala to przyprawa, którą z łatwością można przyrządzić samodzielnie w domu. Można zmieszać ze sobą poszczególne składniki zakupione już w wersji sproszkowanej, jak również można zakupić je w pierwotnej formie (kulek, listków, lasek) i dokładnie rozdrobnić w moździerzu.

Garam masala – zastosowanie

Mieszanki garam masala używa się dopiero pod koniec gotowania, dzięki czemu wysoka temperatura nie zmniejszy jej smaku i aromatu. Idealnie nadaje się do dziczyzny, sosów myśliwskich i mięs. W kuchni indyjskiej znajduje się we wszelkich daniach jednogarnkowych, bez względu na ich składnik podstawowy (mięso, ryż, tofu, ryby, paneer). Natomiast w kuchni polskiej najczęściej stosuje się ją do kurczaków i innego drobiu, nadając im orientalny smak. Garam masala jest świetnym dodatkiem marynat, sałatek i sosów, zwłaszcza tych na bazie pomidorów.

Czy garam masala jest zdrowa?

Przyprawa garam masala uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Patrząc na jej poszczególne składniki nie sposób pominąć ich wpływu na zdrowie człowieka:

  • pieprz czarny – bogaty w piperynę wykazuje działanie przeciwzapalne, moczopędne i poprawiające ukrwienie tkanek. Działa rozgrzewająco i przyspiesza metabolizm;
  • papryka ostra – bogata w kapsaicynę wykazuje działanie rozgrzewające i przeciwutleniające. Poprawia odporność, łagodzi dolegliwości bólowe oraz obniża poziom cholesterolu LDL;
  • kolendra –  zawiera liczne antyoksydanty, obniża ciśnienie tętnicze krwi i poziom cholesterolu LDL. Działa przeciwbakteryjnie;
  • papryka słodka – działa uspokajająco, zawiera liczne witaminy z grupy B oraz łagodzi napięcia. Pozwala regulować poziom hormonu stresu;
  • kmin rzymski – reguluje glukozę, działa przeciwdrobnoustrojowo, korzystnie wpływa na profil lipidowy. Znany jest ze swoich właściwości łagodzących problemy trawienne, przez co warto dodawać go do dań ciężkostrawnych i tłustych;
  • cynamon – działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Rozgrzewa, usuwa nadmiar wolnych rodników tlenowych oraz pobudza trawienie;
  • imbir – działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i wykrztuśnie. Łagodzi nudności i stymuluje produkcję soków trawiennych. Dodatkowo rozgrzewa i pobudza metabolizm;
  • goździki – likwidują stany zapalne, wzmacniają układ odpornościowy oraz wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową;
  • gałka muszkatołowa – poprawia trawienie i chroni przed rozwojem wrzodów żołądka. Ponadto działa wiatropędnie i przeciwzapalnie;
  • liść laurowy – działa napotnie, moczopędnie i detoksykująco. Pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i wpływa na prawidłową pracę wątroby.

Każdy z tych składników bogaty jest w olejki eteryczne. Dzięki nim garam masala jest nie tylko bardzo zdrowa, ale i niezwykle aromatyczna. Uznaje się wręcz, że jest to jedna z najcenniejszych znanych obecnie mieszanek przypraw i ziół.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Żyto K., Garam Masala, czyli kultura Indii między wschodem a zachodem, Przegląd Kulturoznawczy, 2/2017.
  2. Kudełka W., Kosowska A., Składniki przypraw i ziół przyprawowych determinujące ich funkcjonalne właściwości oraz ich rola w żywieniu człowieka i zapobieganiu chorobom, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 781/2008.
  3. Trenchi C., Zioła i przyprawy. Naturalny sposób na zdrowe życie, Wydawnictwo Jedność, Kielce 2020.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami