Aktualizacja: 10 marca 2023
Lipa drobnolistna (Tilia cordata – łac. tilia „lipa”; łac. cordatus „sercowaty, w kształcie serca”) to gatunek drzewa należący do rodziny ślazowatych. Można spotkać ją na terenie całego kraju, a zarówno kwiaty, jak i liście, są powszechnie wykorzystywane we współczesnej fitoterapii. Drzewo to nie ma szczególnych wymagań odnośnie uprawy, co więcej, bardzo szybko rozprzestrzenia się samoistnie, zajmując coraz większe tereny.
Spis treści
Lipa drobnolistna – charakterystyka
Lipa drobnolistna jest europejskim gatunkiem drzewa liściastego o szerokim, ale rozproszonym rozmieszczeniu. Naturalnie zajmuje przede wszystkim tereny środkowej Europy, aż po centralną część Rosji. W Polsce występuje najliczniej we wschodniej oraz południowej części kraju. To roślina niezwykle uniwersalna pod względem warunków wzrastania. Toleruje różnego rodzaju gleby: brunatne, bielicowe, rędziny i inne. Kwitnienie rozpoczyna pod koniec czerwca, a kończy najczęściej pod koniec lipca, choć na to wpływ ma lokalizacja drzew. Z kwiatów lipy pozyskuje się pyłek, który następnie jest przerabiany do smacznego i powszechnie lubianego miodu.
Znaczenie lipy drobnolistnej
Omawiane drzewo jest powszechnie wykorzystywane przez człowieka i ma szereg zastosowań. Świetnie nadaje się do zadrzewień na obszarach wiejskich i miejskich oraz zalesień gruntów porolnych. Jest cenione w leśnictwie, mimo iż nie stanowi głównego gatunku lasotwórczego. Liście lipy drobnolistnej są bogate w pierwiastki mineralne, a ich szybki rozkład ma pozytywny wpływ na jakość gleby, zwłaszcza w miejscach ubogich w składniki odżywcze. Ponadto drzewa te bardzo dobrze wzrastają na stromych zboczach i w wąwozach, co sprawia, że są przydatne do stabilizacji gleby na zalesionych zboczach. Jak wspomniano wcześniej, kwiaty lipy są ważnym źródłem pyłku i nektaru dla pszczół.
Lipa drobnolistna – właściwości zdrowotne
Kwiaty lipy wykazują działanie napotne oraz przeciwzapalne, dlatego bywają powszechnie wykorzystywane przy przeziębieniach i różnego rodzaju infekcjach. Można w nich znaleźć między innymi:
- niewielkie ilości olejku eterycznego (0,05%);
- farnezol;
- flawonoidy, zwłaszcza glikozydy kwercetyny i kemferolu;
- związki śluzowe;
- triterpeny;
- procyjanidyny;
- składniki mineralne.
Wodne wyciągi z kwiatów lipy zwiększają produkcję potu, poprawiają parowanie i oddychanie przez skórę. Działanie napotne uzyskuje się zarówno po spożyciu naparu, jak i podczas kąpieli w kwiatach lipy. Wykazują one ponadto działanie przeciwzapalne i osłaniające, przez co napary i inhalacje łagodzą kaszel i ból gardła. To środek zielarski idealny przy przeziębieniach bez względu na wiek. Lipa drobnolistna jest bezpieczna także dla małych dzieci. Napary i kąpiele z lipy ułatwiają zasypianie, uspokajają, głęboko relaksują. Dodatkowo pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i pomagają przy różnego rodzaju zaburzeniach trawiennych.
Lipę drobnolistną można wykorzystywać również do użytku zewnętrznego. Przemywa się nią skórę i robi okłady, co jest polecane zwłaszcza posiadaczom skóry alergicznej, problematycznej i tłustej. Ochłodzony napar stosowany jako tonik może zmniejszać niewielkie stany zapalne związane z chorobami dermatologicznymi. Tym bardziej, iż jednocześnie łagodzi świąd.
Lipa drobnolistna – przeciwwskazania
Lipa uznawana jest za surowiec zielarski bezpieczny, jednak mimo tego nie zawsze może być stosowany. Z naparów powinny zrezygnować osoby z poważnymi i nieustabilizowanymi problemami sercowo-naczyniowymi, ponieważ lipa może nadmiernie obciążać serca. Nie zaleca się ich także w przypadku kobiet ciężarnych oraz pacjentów z przewlekłymi chorobami nerek. Niebezpieczne jest nadużywanie naparów, a więc picie ich bardzo często i przez dłuższy czas, co może wiązać się z licznymi działaniami niepożądanymi, np. pogorszeniem wzroku czy parestezjami.
Jak przyrządzić napar z lipy?
Kwiaty lipy można zebrać i wysuszyć samodzielnie, jak również można je zakupić w każdym sklepie zielarskim oraz w aptece. Ważne, aby surowiec miał wysoką jakość, a więc pochodził ze sprawdzonego i kontrolowanego zbioru. Łyżeczkę suszonych kwiatów zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy pod przykryciem na 5-10 minut. Po upływie tego czasu napar odcedzamy i pijemy. Możemy pozostawić go do ostudzenia i wykorzystywać zewnętrznie.
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Kęsy M., Fliszkiewicz M., Banaszak-Cibicka W., Problematyka uprawy lipy drobnolistnej Tilia cordata Mill. na plantacjach nasiennych, Leśne Prace Badawcze, 82/2021.
- Łukomiak K., Wieloaspektowość Antropologii Kulturowej, Wydawnictwo Naukowe ArchaeGraph, Łódź 2018.
- Wasilewska G., Polskie zioła lecznicze i uzdrawiające, Wydawnictwo RM, Warszawa 2017.
Zostaw komentarz