Aktualizacja: 18 października 2022
Spirulina to jeden z najbardziej uniwersalnych suplementów diety. Ze względu na zawartość poszczególnych składników zaleca się ją różnych osobom. Staje się też ona coraz bardziej popularna, nie bez powodu. Warto więc uporządkować trochę tę wiedzę i powiedzieć dla kogo oraz z jakiego powodu jest to dobry suplement.
Spis treści
Spirulina dla sportowców
Wysoka zawartość białek z kompletem aminokwasów oraz antyoksydantów i enzymów przyspieszających regenerację czynią z suplementów na bazie algi doskonałe uzupełnienie diety sportowej w niemal wszystkich dyscyplinach – wytrzymałościowych, kondycyjnych, siłowych, zwinnościowych itd. Jest to suplement pozbawiony praktycznie wartości energetycznej, dlatego nie wpływa na bilans diety, a jedynie uzupełnia niedobory składników mineralnych. Pomaga także zachować równowagę elektrolitową. Dodatkowo wpływa na szybszą regenerację organizmu po wysiłku, a także wspomaga budowanie czystej masy mięśniowej.
Zobacz również: Spirulina do treningu – dla kogo?
Spirulina dla osób pracujących w stresie
Ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów, Spirulina świetnie sprawdza się w okresie podwyższonego wysiłku, stresu i przy przedłużonym okresie deprywacji snu. Wprawdzie nie jest to suplement, który przywróciłby natychmiast pełną sprawność umysłową i pozwolił się pozbyć zmęczenia, ale zmniejsza wpływ stresu na komórki, tym samym poprawiając metabolizm i zmniejszając wiele niepożądanych zjawisk związanych ze stresem takich jak potliwość, drżenie rąk czy problemy z trawieniem.
Spirulina dla ludzi z grup ryzyka nowotworowego
Co prawda zawartość antyoksydantów w Spirulinie nie jest na tyle wysoka żeby dało się stwierdzić działanie terapeutyczne. Jednak jeśli staniecie Państwo przed dylematem pomiędzy np. jagodami acai albo Spiruliną, to tutaj nie ma się co wahać. Jest ona zdecydowanie lepszym wyborem. Oczywiście nie zwalnia to nikogo z obowiązku odbywania regularnych badań profilaktycznych. Niemniej jednak Spirulina może stanowić pierwszą linię ochrony przed potencjalnie groźną chorobą.
Zobacz również: Spirulina a rak.
Spirulina w okresie choroby i rekonwalescencji
Dzięki zawartości różnych związków mineralnych i organicznych, alga ta jest doskonałym suplementem w czasie pospolitych chorób takich jak grypy, przeziębienia, anginy itd. Nie obciążając wątroby, która ma dość problemów z utylizacją syntetycznych leków konwencjonalnych, dostarcza organizmowi dużą ilość korzystnie działających substancji. Wiele z nich ma działanie pobudzające na układ immunologiczny. Wystarczy spojrzeć na skład Spiruliny.
Spirulina w czasie zmiany diety
Przechodząc z jednej diety na drugą, organizm musi dość szybko przestawić swoje szlaki metaboliczne. Wymaga to sporego wysiłku i zwykle wiąże się z powstaniem czasowych oraz niezbyt głębokich niedoborów. W takiej sytuacji alga jest znakomitym rozwiązaniem, ponieważ nawet krótkotrwały niedobór jakiegoś pierwiastka lub bardziej skomplikowanej substancji w organizmie może odciskać swoje piętno na równowadze biologicznej, a prawidłowo prowadzona suplementacja pozwala się z tym uporać i np. wyeliminować ryzyko anemii lub drażliwości. Warto jednak pamiętać, że jeśli problem nie ustąpi przez dłuższy okres czasu, należy skonsultować się z lekarzem w celu znalezienia przyczyny. Dostosuje on odpowiednie metody walki z problemem.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
- Grzebisz N., Żywność funkcjonalna w diecie sportowców, KNUV, 2/2017.
- Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
- Nuhu A., Spirulina (Arthrospira): An Important Source of Nutritional and Medicinal Compounds, Journal of Marine Biology, 4/2013.
- Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of spirulina microalgae, Natura Foods, 2/2010.
Dzięki za cenne informacje- nic o spirulinie nie wiedziałam 🙂
Nigdy dotad o spirulinie nie slyszalam, dziekuje!
Dobrze jest poznać różne punkty widzenia i możliwości suplementów, dlatego cieszę się ze o tym piszesz:)
Można podgrzewać? czy do ciasta się nada? jako barwnik i przy okazji, aby podbić wartość odżywczą…
Hmmm pierwsze slysze o spirulinie, ale tez nie korzystam z suplementów. Jednak biorąc pod uwage działanie – moze warto?
Wyczerpałaś temat – ostatnio zastanawiam się czy warto ją kupić – wstrzeliłaś się z tematem 🙂
Ciekawe czy pomaga na kaca…
Tyle już słyszałam i czytałam o spirulinie, a jakoś ciągle jej nie spróbowałam… Może wreszcie uda mi się zmotywować 😉
Warto spróbować 🙂
Wygląda na to, że ma całą gamę zastosowań. Ciekawe jak że skutecznością.
Sporo suplementów brałem swego czaasu ale nie wiem czy one mi pomagały. Ostatnio przeżucam się na naturalne metody i jedzenie ale ten suplement może spróbuję szczególnie, że pomaga w walce ze stresem 🙂