Bakterie probiotyczne to żywe kultury bakterii, których główną rolą jest odbudowa i wspieranie naturalnej mikroflory jelitowej człowieka. Znajdują się w tzw. probiotykach, czyli suplementach diety i lekach bogatych w określone szczepy cennych bakterii, jak również w naturalnej żywności probiotycznej, do której zaliczamy głównie kiszonki, zakwas i fermentowane napoje mleczne.
Spis treści
Mikroflora jelitowa
Przewód pokarmowy dorosłego człowieka to złożony ekosystem, zawierający ponad 10¹² mikroorganizmów w 1g treści, w skład których wchodzi około 1000 różnych gatunków drobnoustrojów. Populacje bakteryjne mają ogromny potencjał metaboliczny i enzymatyczny:
- chronią przed wnikaniem chorobotwórczych drobnoustrojów i toksyn do krwi przez błony jelitowe;
- wspomagają trawienie treści pokarmowej i zwiększają biodostępność zawartych w niej składników odżywczych, zwłaszcza składników mineralnych i elektrolitów;
- regulują cały proces trawienia przeciwdziałając zaparciom, biegunkom czy chorobom układu pokarmowego;
- zmniejszają objawy licznych przewlekłych chorób układu pokarmowego, np. zespołu jelita drażliwego czy choroby Leśniowskiego-Crohna;
- wpływają na metabolizm tłuszczów w wątrobie, a więc oddziałują również na przemiany cholesterolu i kwasów tłuszczowych;
- zwiększają ogólną odporność organizmu i wpływają pozytywnie na codzienny poziom energii;
- syntezują pewne ilości niektórych witamin z grupy B oraz witaminy K.
Można więc bez problemu zauważyć, jak istotną rolę spełnia mikroflora jelitowa zawierająca zróżnicowane bakterie w optymalnych ilościach i stosunkach. Niestety, w dzisiejszych czasach powszechnie zaobserwować można pogorszenie jakości flory bakteryjnej ustroju człowieka. Dzieje się tak przede wszystkim ze względu na mało urozmaiconą, wysokoprzetworzoną żywność, ubogą w prebiotyki (substancje roślinne stymulujące rozwój i różnicowanie się naturalnej flory bateryjnej) oraz bakterie probiotyczne. Także szeroko wykorzystywana antybiotykoterapia, wszechobecny stres i skłonność do sięgania po różne leki nawet przy najmniejszym problemie zdrowotnym nie sprzyjają zdrowiu naszych jelit.
Bakterie probiotyczne – co to jest?
Bakterie probiotyczne to żywe drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystne skutki zdrowotne. Innymi słowy są to mikroorganizmy, głównie bakterie kwasu mlekowego, mające zdolność zasiedlania różnego środowiska, w tym organizmu człowieka. Warto jednak wiedzieć, że probiotyk może mieć w swoim składzie nie tylko cenne bakterie probiotyczne, ale również szczepy drożdży (Saccharomyces spp.), kultury pleśni (Aspergillusspp.) lub też bakterie kwasu mlekowego połączone z wyselekcjonowanymi szczepami drożdżowymi.
Bakterie probiotyczne dodawane są współcześnie do różnych środków spożywczych, czego celem jest wzbogacanie diety człowieka, profilaktyka chorób, a także wspieranie zdrowia, urody i samopoczucia. Dodatkowo obecność bakterii probiotycznych w żywności nadaje produktom specyficzny zapach i smak, jak również chroni je przed rozwojem patogennych mikroorganizmów i psuciem się.
Bakterie probiotyczne – źródła
Bakterie probiotyczne występują głównie w:
- sfermentowanych produktach mlecznych – np. zsiadłe mleko, kefir, jogurty naturalne, maślanka;
- kiszonkach – kiszone warzywa i owoce, np. ogórki kiszone, kapusta kiszona, grzybki marynowane;
- fermentowanych kiełbasach;
- zakwasie – a więc i w żurku na zakwasie, chlebie na zakwasie i innym pieczywie przyrządzanym na bazie zakwasu;
- piwie i winie.
Rekomenduje się, że fermentowane napoje mleczne, kiszonki i zakwas powinny znajdować się w diecie każdego człowieka bez przeciwwskazań ku temu. Tego typu żywność stanowi również bazę tradycyjnej polskiej kuchni i jest stosowana od setek lat. Współcześnie wiele osób decyduje się jednak na dodatkową suplementację probiotyków – mogą mieć one postać kapsułek, tabletek lub proszku do rozpuszczania w wodzie.
Bakterie probiotyczne w suplementach diety
Aby suplement diety mógł stać się probiotykiem oraz aby został dopuszczony do sprzedaży musi przejść szereg testów i kontroli jakości. W odniesieniu do wykorzystanych bakterii probiotycznych najważniejsze normy obejmują:
- pochodzenie z naturalnej, zdrowej mikroflory człowieka;
- bycie względnym lub bezwzględnym beztlenowcem;
- posiadanie przynależności do ściśle określonego rodzaju i gatunku;
- odporność na kwaśne działanie pH soku żołądkowego, sole żółci i enzymów trawiennych;
- brak jakichkolwiek właściwości patogennych lub toksycznych;
- wykazywanie antagonistycznej aktywności w stosunku do szkodliwych bakterii przewodu pokarmowego;
- posiadanie stabilności genetycznej.
Dzięki temu bakterie probiotyczne nie tylko mogą przeżyć w niekorzystnych warunkach panujących w układzie pokarmowym człowieka, ale również są bezpieczne i wywierają pożądane efekty.
Probiotyki od bioalgi zawierają aż 150 milionów wyselekcjonowanych, naturalnych i żywych szczepów bakterii. Uzupełniają dietę w składniki probiotyczne i roślinne takie jak Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Maciorkowska E., Ryszczuk E., Kaczmarski M., Rola probiotyków i prebiotyków w apoptozie przewodu pokarmowego, Przegląd Gastroenterologiczny, 5/2010.
- Mojka K., Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, Problemy Higieny i Epidemiologii, 3/2014.
- Górska S., Jarząb A., Gamian A., Bakterie probiotyczne w przewodzie pokarmowym człowieka jako czynnik stymulujący układ odpornościowy. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 63/2009.
- Krajewska-Kamińska E., Śmietana Z., Bohdziewicz K., Bakterie probiotyczne w produkcji żywności, Przemysł Spożywczy, 5/2007.
Zostaw komentarz