Aktualizacja: 12 grudnia 2021
Podobnie jak w przypadku większości innych suplementów, także jeśli chodzi o kwas hialuronowy, cena będzie dobrym pierwszym wskaźnikiem jakości. Wprawdzie wyższa nie jest gwarancją najwyższej skuteczności, ale niska cena z pewnością powinna zapalić światełko ostrzegawcze. Dlaczego tak jest?
Spis treści
Powszechny, ale trudny do uzyskania
Kwas hialuronowy jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych substancji w świecie zwierząt. Teoretycznie, gdyby pozyskiwać go z żółwi, to ludzie mogliby go z powodzeniem stosować. Ten sam związek pojawia się u wszystkich grup systematycznych, więc powinno być go łatwo uzyskać. Tak jednak nie jest, ponieważ do uzyskania nienaruszonych cząstek kwasu hialuronowego potrzeba specjalnej technologii. Warto bowiem pamiętać, że spora część tanich suplementów składa się w większej części z wody. Oczywiście zawsze stanowi ona sporą część preparatu, ponieważ nie da się jej pozbyć, ale niekiedy jej zawartość to około 99% całego suplementu. Pozyskanie nawet 3-6% kwasu hialuronowego jest dość trudnym zadaniem. Należy wspomnieć, że im czystszy jest preparat, tym większa będzie jego przyswajalność.
Prawidłowe przechowywanie kwasu hialuronowego jest ważne
W przypadku kwasu hialuronowego bardzo wąskie jest optimum warunków magazynowych. Związek ten nie może być ani przechłodzony, ani przegrzany, co rodzi pewne problemy już przy taśmie produkcyjnej, a później również w dostawie i w przechowywaniu oraz ekspozycji. Jeśli zamierzasz kupić kwas hialuronowy stojący w aptecznym oknie, nie licz na efekty. Podobnie jeśli opakowanie jest nieszczelne. Jest to dość niestabilny związek, który niewłaściwie przechowywany bezpowrotnie traci swoje funkcje biologiczne.
Uwaga na zanieczyszczenia
Sama woda w preparacie nie jest oczywiście pożądana, ale też nie jest szkodliwa. Natomiast dodatek każdej innej substancji może być traktowany jako potencjalne zagrożenie. Rzecz jasna naturalny kwas hialuronowy nigdy nie będzie miał 100% czystości chemicznej, nawet jako roztwór wodny. Ale w tańszych preparatach znajdują się poza tym białka, cukry lub zanieczyszczenia tłuszczowe, a w niektórych suplementach stwierdzono także obecność zanieczyszczeń mineralnych, w tym smarów i nitrozamin. Ze względu na to, że suplementy diety nie są wytwarzane wyłącznie w laboratoriach farmaceutycznych i nie podlegają aż tak ścisłej kontroli jakości jaka obejmuje leki, nie ma sposobu na zabezpieczenie się przed takimi zagrożeniami. Jedyne, co można zrobić, to zaufać dobremu producentowi i jego deklaracjom o rygorystycznej kontroli jakości w ramach zakładu produkcyjnego. Warto jednak zaznaczyć, że również on jest pod kontrolą Głównego Inspektora Sanitarnego i to ta instytucja regularnie sprawdza jakość suplementów na polskim rynku.
Oczywiście nie warto wpadać w panikę, ponieważ zanieczyszczenia, nawet jeśli się pojawią, zwykle są obecne w bardzo małych ilościach. A to nie powoduje skutków ubocznych. Natomiast są ludzie, którzy kwas hialuronowy przyjmują latami, co oznacza, że niektóre substancje mogą się kumulować i powodować efekty odsunięte w czasie. Oczywiście utrzymanie wysokiej czystości kosztuje. Sama kontrola jakości również, dlatego widać jaka jest cena kwasu hialuronowego – tani nie może być dobry.
Zobacz również: Kapsułki na stawy – kwas hialuronowy.
Kolagen bioalgi to aż 97% hydrolizowanego kolagenu o wysokiej biodostępności. Opatentowana formuła przyczynia się do łagodzenia objawów istniejących już chorób stawów, a dodatkowo uzupełnia niedobory kolagenu w organizmie. Wpływa też na stan skóry …
Zobacz tutaj ...
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję „smaru” przy wykonywaniu ruchu redukując ból w stawach. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Kawka K., Rola i znaczenie kwasu hialuronowego w procesach starzenia się skóry, Szczecin 2021.
- Wilk-Jędrusik M., Kwas hialuronowy w dermatologii estetycznej i kosmetologii: intradermoterapia, suplementacja doustna oraz aplikacja zewnętrzna, Poznań 2013.
- Korzeniowska K., Pawlaczyk M., Kwas hialuronowy – nie tylko kosmetyk, Farmacja Współczesna, 7/2014.
- Czajkowska D., Milner-Krawczyk M., Kazanecka M., Kwas hialuronowy – charakterystyka, otrzymywanie i zastosowanie, Biotechnology and Food Science, 2/2011.
ciekawy wpis, dużo treści
O, zawsze się zastanawiałam jak to z tym kwasem hialuronowym jest. Dzięki 😉