Aktualizacja: 7 grudnia 2021
Ze stwierdzeniem mówiącym, że Spirulina na odchudzanie sprawdza się jest idealnie, zetknął się już chyba każdy. Za chwilę przekonamy się, czy tak jest w rzeczywistości i jednocześnie rozprawimy się z kilkoma mitami, które wokół tego pytania wyrosły. Z całą pewnością Spirulinę można uznać za jeden z bardziej wartościowych naturalnych suplementów diety.
Spis treści
Spirulina na odchudzanie
Czy Spirulina na odchudzanie sprawdza się idealnie? Nie. Dlaczego? Dlatego, że żaden ze znanych sposobów nie jest idealny. Każdy przypadek otyłości czy nadwagi należy rozważyć indywidualnie, ponieważ może mieć różną etiologię. Naiwnością będzie też wiara w to, że kilka czy kilkanaście gramów jakiegokolwiek suplementu zastąpi zrównoważoną dietę czy aktywność fizyczną. Nie należy więc mówić o algach Spirulina jako „suplemencie na nadwagę” choć, co warto podkreślić, działa ona wspomagająco podczas walki ze zbędnymi kilogramami.
Spirulina i tłuszcze
Nie zawsze tyje się od tłuszczów. Co więcej, nie tylko nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne, więc mówienie o „niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych” jest z medycznego punktu widzenia wierutną bzdurą. Potrzebne są wszystkie typy kwasów tłuszczowych, ale w odpowiednich proporcjach. Tymczasem okazuje się, że zwłaszcza wśród osób otyłych proporcje te są mocno zaburzone. A ponieważ zawiera wiele różnych kwasów tłuszczowych (łącznie tłuszcze stanowią aż do 7% suchej masy tej algi), to mogą sprzyjać uregulowaniu gospodarki tłuszczowej. Samo w sobie w większości przypadków nie zwalczy to otyłości. Jednak jest niezbędne, aby można było myśleć o odchudzeniu na trwałe.
Spirulina i błonnik
Spirulina jest jednym z najbogatszych źródeł błonnika jakie można zastosować. Jego ilość będzie korzystnie działała w jelitach. Z jednej strony dojdzie do przyspieszenia perystaltyki, a z drugiej błonnik pomoże oczyścić jelita, regulując tym samym proces wchłaniania substancji odżywczych pochodzących ze strawionego pokarmu. Efektem będzie większa łatwość utrzymywania homeostazy organizmu człowieka, co pomoże w świadomej walce z nadwagą.
Spirulina i spalanie tłuszczu
Żadna alga nie przyspiesza spalania tłuszczu. Nowoczesne badania wykazują, że w ogóle żadna substancja nie ma takiego działania. Nawet polecane białka renomowanych firm prawdopodobnie zostały wypromowane tylko dzięki „kreatywnej nauce”, czyli manipulowaniu wynikami. Spalanie tłuszczu odbywa się w określonym tempie i jedyne co może je przyspieszyć to aktywność fizyczna – na to przynajmniej wskazują najnowsze wyniki badań (tych wiarygodnych).
Spirulina i dieta redukcyjna
Dieta polegająca na ograniczeniu ilości przyjmowanych pokarmów jest najczęstszym sposobem walki z nadwagą. Niestety, poza zmniejszeniem ilości energii pojawia się wtedy również ryzyko niedoboru substancji mineralnych czy witamin. Spirulina właśnie tutaj może oddać największe zasługi zabezpieczając rezerwy niezbędnych substancji odżywczych. Dzięki temu proces odchudzania przebiega w sposób bardziej zrównoważony, a także szybszy. Nie dojdzie przy okazji do wytworzenia poważniejszych niedoborów substancji niezbędnych do zdrowego życia. Dodatkowo, dzięki Spirulinie unikniemy tak bardzo niechcianego efektu jojo.
Zobacz również: Zdrowe odchudzanie – szybkie, skuteczne i trwałe.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
- Grzebisz N., Żywność funkcjonalna w diecie sportowców, KNUV, 2/2017.
- Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
- Nuhu A., Spirulina (Arthrospira): An Important Source of Nutritional and Medicinal Compounds, Journal of Marine Biology, 4/2013.
- Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of spirulina microalgae, Natura Foods, 2/2010.
Bardzo mi się podoba wymowa tego artykułu. I to, że mimo tego, że zajmujecie się sprzedażą produktów ze spiruliną nie wciskacie czytelnikom kitów o tym, że cokolwiek poza dietą i ćwiczeniami może pomóc nam w odchudzaniu. Tzn pomóc może, ale na pewno samo nie da rady.