Aktualizacja: 7 grudnia 2021
Algi, czyli glony nie są grupą taksonomiczną. To pojęcie, do którego naukowcy wrzucili wiele niespokrewnionych ze sobą organizmów. Ich jedyną cechą wspólną jest brak wykształconych tkanek i (w większości przypadków) życie w środowisku wodnym oraz autotrofizm. Na poziomie praktycznych zastosowań algi są bogatym źródłem składników odżywczych, jednak nadal niewykorzystywanym na szerszą skalę. Choć wiele gatunków można oznaczyć jako spożywcze, cały czas dominują one nie w żywieniu, ale raczej w suplementacji, tak jak Spirulina i Chlorella.
Spis treści
Autotrofizm i jego następstwa
Większa część alg to organizmy samożywne (choć niektóre są miksotroficzne, a więc w zależności od własnych potrzeb mogą „przełączać się” z trybu samożywnego do cudzożywnego). Informacja ta jest istotna z punktu widzenia dietetyki, ponieważ fotosynteza wymaga wykształcenia specyficznego barwnika – chlorofilu (w którejkolwiek wersji) oraz barwników pomocniczych, które pełnią funkcje antyoksydacyjne. Chlorofil jest istotny, ponieważ w samym centrum jego cząsteczki znajduje się atom magnezu – pierwiastka niezbędnego dla zachowania równowagi układu nerwowego u ludzi i zwierząt. Co zaś tyczy się na przykład karotenoidów i fikocyjanin, czyli barwników dodatkowych, mogą one chronić przed stresem oksydacyjnym, choć często też są wykorzystywane jako donory specyficznych pierwiastków.
Algi wodne – dlaczego są tak ważne?
Zdecydowana większość alg żyje w środowisku wodnym. Nawet jeśli chodzi o tzw. algi lądowe, to większość z nich wymaga bardzo wysokiej wilgotności i mikrośrodowiska wodnego. Dlaczego to ważne? Dlatego, że nawet mimo olbrzymiego poziomu zanieczyszczeń wód, nadal są one czystsze niż powietrze i gleba. Więc wykorzystanie alg niesie ze sobą mniejsze ryzyko przypadkowego wprowadzenia do organizmu toksyn. Właśnie dlatego są one używane nie tylko do produkcji suplementów, ale również jako składnik dermokosmetyków oczyszczających.
Odżywianie algami – czym nas zaskoczy?
Spora część alg, w tym popularne Spirulina i Chlorella, zawiera bardzo duże ilości białek, w tym białek nazywanych (najwyraźniej niesłusznie) zwierzęcymi. Poza tym są bogate w tłuszcze niezbędne do prawidłowej pracy całego ludzkiego organizmu i zawierają bardzo wysokie stężenia korzystnych dla zdrowia substancji. Dieta złożona z samych alg byłaby o wiele zdrowsza niż złożona z samej wieprzowiny. Jednak chociaż w małym stopniu warto zastosować przynajmniej suplementację diety właśnie Spiruliną i Chlorellą, ponieważ znakomicie uzupełniają one tradycyjne posiłki. Plusem będzie też to, że algi są organizmami kosmopolitycznymi. I choć popularne są te ze strefy podzwrotnikowej, nasze, umiarkowane, też są cennym źródłem wartości odżywczych. Dowodzi tego choćby zastosowanie morszczynu w tradycyjnej medycynie, a nawet w kuchni znad Bałtyku.
Zobacz również: Algi na twarz.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Muszyńska B., Jękot B., Topolska-Pasek M., Rzewińska A., Właściwości prozdrowotne węglowodanów występujących w algach, Farmakologia Polska, 7/2016.
- Kępska D., Olejnik Ł., Algi – przyszłość z morza, Chemik, 11/2014.
- Janiczek M., Ruprich M., Substancje aktywne pozyskiwane z alg oraz ich zastosowanie w kosmeceutykach, Kosmetologia Estetyczna, 2/2017.
- Goraj A., Piotrowska A., Możliwości wykorzystania glonów i składników z nich pozyskiwanych w przemyśle kosmetycznym, Kosmetologia Estetyczna, 3/2019.
- Karmańska A., Kowalczyk K., Wędzisz A., Badanie składników odżywczych wybranych gatunków alg morskich, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 1/2012.
Rzeczowy i przydatny artykuł. Pozdrawiamy.
Warto wprowadzić w dietę 🙂
Pewnie przyszłe pokolenia skazane są na takie produkty.
Może kiedyś spróbuję… Ciekawy artykuł 🙂
Bardzo dużo się dowiedzialam na temat alg. Rzeczywiście, efekt musi być niesamowity.
Przydatne informacje o niedocenianych przez nas do tej pory algach.
Spirulina jest mega zdrowa! Ja używam do smoothies :))
Uwielbiam koktajle ze spiruliną! 🙂
Ciekawy wpis, dużo rzetelnej wiedzy. Nie myślałam, że algi mają aż tyle zalet, tylko ten zapach … 🙂
Czego się nie zrobi, żeby zdrowym być. Choć muszę przyznać, że bardzo łatwo przekonałam się do kosmetyków z algami, natomiast z ich spożywaniem jest już nieco ciężej. Pozdrawiam!
Nie miałam okazji nigdy spróbować alg i pewnie sama po nie jednak nie sięgnę mimo ich właściwości, ale gdybym miała okazję u kogoś spróbować, na pewno bym to zrobiła 🙂
jakoś nigdy nie interesowałem się algami, a staram się jeść raczej zdrowo. czas to nadrobić;)
Bardzo wartościowy i ciekawy wpis. Algi kojarzyły mi się zawsze jedynie z dodatkiem do kosmetyków 🙂 A teraz już nie. Pozdrawiam 🙂
Z algami problem jest taki, jak z rybami – bardzo chłoną zanieczyszczenia i należy kupować atestowane produkty algowe
Słyszałam o wspaniałych właściwościach alg jednak zapach jest dla mnie odstraszający 🙂
Nie suplementuję swojej diety algami, jakoś nie…. 🙂 ale uwielbiam olej z alg , który często dodaję do robionych w domu kosmetyków, 🙂
O spirulinie słyszałam dużo dobrego, chyba czas spróbować.
ach racja, algi są rewelacyjne, ale ten ich zapach totalnie do mnie nie przemawia 😀
Zapach niezbyt zachęca lecz mam nadzieje z e działanie naprawde skuteczne pozdrawiam
No dobra, teraz już wiem dlaczego algi są tak istotne w kosmetyce 🙂
Świetnie uzupełniają codzienną dietę w wiele cennych składników odżywczych, również używam 🙂 Bardzo przydatny i ciekawy artykuł 🙂
Z pewnością będę wracać na ten blog!
Bardzo dużo się dowiedziałam! Dziękuję za ten wpis.
Przydatny składnik. Muszę kupić
Do tej pory spotkałam się z algami tylko w kosmetykach. Nawet teraz mam żel pod prysznic algowy 🙂
Kilka lat temu stosowałam algi, ale zapach mnie odrzuca 🙂
Jak zwykle bardzo ciekawy i wyczerpujący artykuł. Czy na opakowaniach suplementów, producenci podają miejsce pochodzenia alg?
Mnie zapach trochę odrzuca, ale chyba trzeba się przekonać jakoś 😀
Wiedziałam o tych wszystkich właściwościach alg, jednak do spożywania ich zniechęca mnie nieco ich smak… Dlatego stosuje głównie do pielęgnacji włosów, gdzie też sprawdza się doskonale:)
Slyszalam duzo dobrego na temat alg, ale nie mialam jeszcze okazji wyprobowac. Chyba czas blizej sie z nimi zapoznac 😉
Uwielbiam Algi wykorzystywane w kuchni azjatyckiej 😉 zwłaszcza Nori <3
Glony mi się kojarzą przede wszystkim z sushi. Sporo ostatnio się mówi o chlorofilu, do niedawna tez nie wiedziałam o tym, że jest on tak potrzebny naszym organizmom
Kompendium wiedzy 🙂 Kiedyś stosowałem algi, m. in. piłem je i smarowałem nimi twarz.
Nareszcie rzeczowo i konkretnie o algach (akurat nie mam nic przeciwko glonom)
Interesujący artykuł, już kiedyś słyszałam o spirulinie. Cenny suplement! 🙂
Ja jestem strasznie ciekawa tego morszczynu, jak się go stosuje i przygotowuje. Przyznam, że nigdy wczesniej nie słyszałam o jego wykorzystaniu. Ciekawe czy da się zrobić z niego sałatke 😉
Hm, jeszcze nigdy z nich nie korzystałam.. 🙂 Może czas zacząć?
Oj tak, algi maja wspaniale właściwości.
Bardzo wyczerpujący artykuł pełen przydatnych informacji.
Świetnie działają, ale ten zapach… Łe 🙂