Aktualizacja: 13 października 2022
Chlorella sorokiniana to niezwykła, odkryta stosunkowo niedawno alga o cennych właściwościach i składzie znacznie bogatszym niż Chlorella vulgaris. Na skalę masową hoduje się ją przede wszystkim w Tajwanie, gdzie zbiorniki wodne wyróżnia najwyższa czystość. Charakterystyczną cechą tej algi jest wysoka zawartość składników o działaniu antyoksydacyjnym i wpływającym na oczyszczanie organizmu z toksyn.
Spis treści
Chlorella sorokiniana – charakterystyka
Rodzina alg stanowi zróżnicowany zestaw organizmów fotosyntetycznych, których wielkość może wahać się od pojedynczych ciał komórkowych po wielokomórkowe wodorosty. Do dnia dzisiejszego sklasyfikowano aż około 35 000 gatunków glonów. Ogromną popularnością oraz powszechnością w świecie przyrody cieszy się rodzina Chlorella. Algi należące do rodziny Chlorella wyróżniają się jednokomórkową budową, gładką ścianą komórkową oraz wielkością do 10 μm średnicy.
Chlorella sorokiniana posiada średnicę do 4,5 μm, a jej optymalny wzrost i rozwój następuje w temperaturze 35-40 stopni Celsjusza. Wzrasta i dzieli się bardzo szybko (a jeszcze mocniej przyspiesza je obecność glukozy czy prostych kwasów organicznych), przez co jest idealnym materiałem na hodowlę w celu dostarczenia wartościowego produktu dla ludzi, np. celem wykorzystania jej w suplementach diety.
Chlorella sorokiniana – skład
To jedyna znana alga, w której jednocześnie występują 3 naturalne receptory aktywowane przez proliferatory peroksysomów – alfa, beta i gamma PPAR. W dzisiejszych czasach uznaje się je za najważniejsze molekuły żywności XXI wieku. Pozostałymi cennymi składnikami omawianej algi są:
- czynnik wzrostu CGF;
- beta-karoten;
- witaminy z grupy B, przede wszystkim witamina B12;
- kwasy nukleinowe RNA i DNA;
- węglowodany;
- błonnik pokarmowy;
- mieszanina niezbędnych aminokwasów i peptydów, co daje pełnowartościowe białka;
- chlorofil;
- fikocyjanina;
- witamina A;
- witamina E;
- minerały, w szczególności żelazo, cynk i potas.
Co jest charakterystyczne, Chlorella sorokiniana posiada w składzie zarówno fikocyjaninę (niebieski barwnik typowy dla Spiruliny), jak i chlorofil (zielony barwnik typowy dla Chlorella vulgaris). Dzięki temu w pewnym stopniu łączy zalety obu tych alg.
Chlorella sorokiniana – właściwości
Chlorella sorokiniana posiada zdolność chelatowania metali ciężkich i usuwania ich z organizmu, przez co jest idealnym suplementem diety o działaniu oczyszczającym (detoksykującym). Receptory jądrowe PPAR normalizują procesy metaboliczne, utrzymują odpowiednią homeostazę organizmu oraz regulują pracę układu odpornościowego. Z kolei spora ilość antyoksydantów sprawia, że regularne przyjmowanie tej odmiany Chlorelli opóźnia starzenie się organizmu oraz stanowi profilaktykę chorób cywilizacyjnych, zależnych od poziomu wolnych rodników w ustroju. Pozostałe właściwości Chlorelli sorokiniana:
- działa hepatoprotekcyjnie;
- poprawia trawienie, przyspiesza pasaż jelitowy i przeciwdziała zaparciom;
- obniża poziom cholesterolu LDL we krwi, co z kolei zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby takie jak miażdżyca;
- hamuje rozwój grzybów chorobotwórczych i drożdży w organizmie;
- neutralizuje nieświeży oddech;
- skutecznie uzupełnia niedobory pokarmowe.
Udowodniono, że Chlorella sorokiniana posiada bardzo wysoki wskaźnik strawności (musi to jednak być chlorella z rozerwaną ścianą komórkową). Wchłania się aż w 95% już po 1-2 godzinach od spożycia, przez co spora część cennych składników może od razu trafić do krwiobiegu. Aby cieszyć się korzyściami z suplementacji należy jednak prowadzić ją regularnie (codziennie) przez okres przynajmniej kilku tygodni. Zaleca się jednak wielomiesięczne kuracje, jako że Chlorella jest całkowicie bezpieczna i nie powoduje działań niepożądanych. Jedynie początkowo mogą pojawić się biegunki (wskutek stymulacji prawidłowej pracy jelit) oraz zmiany skórne (jako objaw, którym jest oczyszczanie organizmu z toksyn).
Chlorella – przeciwwskazania
Chlorella jest naturalną, czystą algą o cennym składzie. Z tego względu jedynymi przeciwwskazaniami do jej przyjmowania są reakcje nadwrażliwości i alergie na algi. Osoby przyjmujące leki immunosupresyjne, pacjenci z problemami krzepliwości krwi oraz kobiety w ciąży powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji tej algi.
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Kliphuis A., Janssen M., Martens D., Wijffels R., Light respiration in Chlorella sorokiniana, Journal of Applied Phycology, 23/2011.
- Franco M., Buffing M., Janssen M., Lobato C., Wijffels R., Performance of Chlorella sorokiniana under simulated extreme winter conditions, Journal of Applied Phycology, 24/2011.
- Lizzul A., Lekuona-Amundarain A., Purton S., Campos L., Characterization of Chlorella sorokiniana, Characterization of Chlorella sorokiniana, Biology, 2/2018.
Zostaw komentarz