Aktualizacja: 12 października 2021
Spirulina Febico jest jedną z częściej wybieranych alg na rynku. W branży suplementów diety niewielu producentów prowadzi we własnym zakresie badania jakości produktów. Nie są one wymagane prawnie, klienci o nie nie pytają, a nawet jeśli, to łatwiej jest wymyślić jakieś dane, niż przeprowadzić rzetelne badania. Jednym z chlubnych wyjątków jest firma Febico, która prowadzi drobiazgowe kontrole na każdym etapie produkcji i często wpuszcza audytorów zewnętrznych. Robi się to po to, aby mieć pewność, że wypuszczona na rynek Spirulina jest absolutnie czystym produktem.
Co oznacza stuprocentowa czystość?
Algi takie jak Spirulina są hodowane w zbiornikach wodnych tak samo jak pszenica na polu. I tak samo jak w polu pszenicy trafiają się maki, chabry albo pojedyncze kłosy żyta. Tak samo w monokulturze Spiruliny mogą pojawić się inne algi. Stuprocentowa czystość oznacza, że do wykorzystania jako suplement trafia tylko i wyłącznie Spirulina co pozwala na zachowanie idealnej kompozycji składników odżywczych w każdej pastylce.
Drugi poziom czystości to czystość chemiczna. Oczywiście suplementy mają w pewnym stopniu zmienny skład – to zależy od chemicznej budowy alg, a ta jest w pewnym zakresie zmienna. Różnice te są na tyle małe, że zwykle można je całkowicie zaniedbać, ale są substancje, których pominąć się nie da: metale ciężkie, parabeny, nitrozoaminy i wiele, wiele innych. Są one toksyczne i w dobrej klasy suplementach diety w ogóle nie mogą się znaleźć. Stuprocentowa czystość oznacza, że ktoś czuwa nad daną partią i kontroluje poziom zanieczyszczeń. Żadne podejrzane substancje nie są w stanie dostać się do zbiornika, w którym rośnie Spirulina.
Trzeci poziom jest dość oczywisty, niemal banalny, ale również bardzo istotny. Należy sprawdzić, czy do pojemnika z suplementem nie dostały się żadne ciała obce: włos, ułamany fragment obudowy prasy do pastylek itp. Dzięki temu ostatniemu sprawdzeniu można mieć pewność, że Spirulina jest najczystsza pod każdym względem.
Jod – pierwiastek powodujący problemy
Są co najmniej dwa powody, dla których warto poszukać suplementów ze Spiruliną bez jodu. Na początek warto powiedzieć, że niekoniecznie jest to łatwe. Spirulina gatunków morskich naturalnie zawiera spore ilości tego pierwiastka, a słodkowodna nieduże, ale jednak zwykle też.
Nadmiar jodu jest szkodliwy, ponieważ może blokować wchłanianie innych związków. Poza tym niektóre gatunki Spiruliny mają aż tak wiele jodu, że przyjmując dzienną porcję tabletek lub sproszkowanych alg nietrudno przekroczyć zalecaną dawkę dzienną tego pierwiastka.
Spirulina bez jodu jest bezpieczna także dla osób z chorobami tarczycy lub przejściowymi zaburzeniami hormonalnymi. Brak jodu, tak samo jak czystość suplementu, warto potwierdzać certyfikatem. Tak jest w przypadku preparatów ze Spiruliną firmy Febico. Producent gwarantuje ich pełną czystość oraz brak nawet śladowych ilości jodu. Nie jest to zresztą jedyny certyfikat marki Febico, ponieważ jest to najbardziej utytułowany i legitymujący się wszystkimi ważnymi certyfikatami producent tego rodzaju suplementów diety.
Spirulina Febico – wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina jest naturalną algą, która uzupełnia niedobory ważnych dla organizmu składników odżywczych. W jej składzie znajduje się m.in. białko, minerały, witaminy. Wspomaga działanie układu odpornościowego, pomaga utrzymać prawidłową masę ciała …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
- Grzebisz N., Żywność funkcjonalna w diecie sportowców, KNUV, 2/2017.
- Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
- Nuhu A., Spirulina (Arthrospira): An Important Source of Nutritional and Medicinal Compounds, Journal of Marine Biology, 4/2013.
- Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of spirulina microalgae, Natura Foods, 2/2010.
Zostaw komentarz