Olejek majerankowy znajduje zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, jak i w medycynie alternatywnej czy kosmetologii. Wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, podobnie jak olejek cynamonowy lub olejek goździkowy, z którymi często się go łączy. Ma charakterystyczny, ziołowy aromat.
Spis treści
Olejek majerankowy – skład
Produkt znany jest przede wszystkim z dużej zawartości związków o działaniu antyoksydacyjnym. Są to:
- kwas oceanolowy;
- kwas ursolowy;
- fenol;
- kwas askorbinowy;
- karwakrol;
- eugenol.
Pozostałymi cennymi składnikami olejku są:
- węglowodory monoterpenowe i seskwiterpenowe;
- olejki eteryczne;
- garbniki;
- flawonoidy;
- gorycze;
- związki mineralne, głównie żelazo, cynk, potas, fosfor, wapń i magnez;
- witaminy, głównie witamina A, witamina K, witamina E i witaminy z grupy B.
Taki skład sprawia, że olejek majerankowy wykazuje wyjątkowo wszechstronne działanie.
Właściwości olejku majerankowego
Olejek majerankowy wpływa pozytywnie na układ pokarmowy – działa przeciwzapalnie i wiatropędnie, wzmaga sekrecję żołądka oraz ogranicza nadmierną fermentację w jelitach. Ułatwia trawienie, dlatego odrobinę można stosować po spożyciu posiłków ciężkostrawnych. Zwłaszcza w połączeniu z rumiankiem, babką lancetowatą, zielem hyzopu czy miętą. Olejek majerankowy działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i przeciwtrądzikowo. Stosowany miejscowo znacznie poprawia kondycję skóry i wspomaga leczenie zmian skórnych. Można go dodawać do kąpieli lub wykorzystywać w aromaterapii podczas masażu.
Produkt wykazuje działanie przeciwskurczowe, dlatego bywa stosowany przy bolesnych miesiączkach oraz problemach z układem oddechowym i przy idiopatycznych drgawkach. Zwiększa również wydzielanie moczu, przyczyniając się w efekcie tego do usuwania nadmiaru wody z organizmu oraz substancji toksycznych. Pozostałe działanie olejku majerankowego:
- zmniejsza objawy zatrucia pokarmowego;
- zmniejsza dolegliwości bólowe, także o podłożu reumatycznym, przeciążeniowym czy zapalnym;
- przyspiesza gojenie się tkanek i odkaża je;
- obniża ciśnienie krwi;
- obniża poziom cholesterolu LDL w organizmie.
Co ważne, mnogość składników antyoksydacyjnych sprawia, że produkt usuwa nadmiar wolnych rodników tlenowych, a tym samym chroni przed rozwojem wielu chorób cywilizacyjnych oraz spowalnia starzenie się skóry.
Olejek majerankowy – zastosowanie
Olejek majerankowy można wykorzystywać do aromaterapeutycznego masażu całego ciała. Aby spotęgować jego działanie i uzyskać niezwykłą kompozycję zapachową warto połączyć go z olejkiem z drzewa herbacianego, olejkiem lawendowym oraz olejkiem cytrynowym. Przed użyciem warto wykonać próbę uczuleniową na zgięciu łokcia. Chcąc cieszyć się wyjątkowym zapachem olejku majerankowego i związanymi z tym korzyściami zdrowotnymi, kilka kropel warto dodać do kominka zapachowego lub dyfuzora czy nawilżacza powietrza. Korzyści dla skóry odnotuje się natomiast po kąpieli z dodatkiem olejku majerankowego.
Jeśli produkt przeznaczony jest do użytku wewnętrznego z powodzeniem można dodawać go do potraw, w przepisie których znajduje się zwykły, suszony majeranek. Olejek dobrze łączy się szczególnie z cięższymi rodzajami mięs oraz z rybami. Wzbogaci również smak zup warzywnych, także tych kremowych. Podczas gotowania należy jednak uważać – olejek jest znacznie intensywniejszy w smaku i zapachu niż tradycyjny świeży czy suszony majeranek.
Olejek majerankowy – przeciwwskazania
Ze względów bezpieczeństwa produkt nie powinien być używany w przypadku małych dzieci (do lat 6) oraz kobiet ciężarnych. Zazwyczaj jest łagodny i nie powoduje alergii, warto jednak stosować go bezpośrednio na skórę dopiero po rozcieńczeniu olejkiem bazowym. Przeciwwskazaniem jest nadwrażliwość na produkt udowodniona próbą uczuleniową. Olejek majerankowy nie powinien mieć kontaktu z oczami, nie nakładamy go również na uszkodzoną skórę (np. na ranę pooperacyjną czy odleżynę).
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Newerli-Guz J., Przeciwutleniające właściwości majeranku ogrodowego Origanum majorana L., Problemy Higieny i Epidemiologii, 4/2012.
- Nowak K., Ogonowski J., Olejek majerankowy, jego charakterystyka i zastosowanie, Chemik, 7-8/2010.
- Kędzia A., Kędzia A., Wrażliwość grzybów drożdżopodobnych na olejek majerankowy, Postępy Fitoterapii, 4/2019.
- Nowak K., Ogonowski J., Olejek majerankowy, jego charakterystyka i zastosowanie, Chemik, 64/2010.
Zostaw komentarz