Aktualizacja: 12 sierpnia 2022
Czysta Spirulina w tabletkach to jeden z najbardziej cenionych suplementów diety na świecie, także w Polsce. Jej największą zaletą jest właśnie wysoka czystość biologiczna i chemiczna – najlepsza Spirulina hodowana jest w czystych wodach Tajwanu. Sprawia to, że jej składniki odżywcze wykazują dużą biodostępność, a w składzie nie ma śladu zanieczyszczeń. Dzięki temu może być suplementowana nawet przez dzieci czy kobiety ciężarne.
Spis treści
Czysta Spirulina w tabletkach – skład
Ze względu na starannie kontrolowane warunki wód, w których hoduje się Spirulinę, w jej składzie nie ma miejsca na metale ciężkie, zanieczyszczenia czy patogeny. Sięgając po nią dostarczamy do organizmu wyłącznie cenne związki w dobrze przyswajalnej postaci. Spirulina znana jest przede wszystkim z wysokiej zawartości takich składników jak:
- fikocyjanina – antyoksydant odpowiedzialny za charakterystyczne zielono-niebieskie zabarwienie algi;
- błonnik pokarmowy;
- pełnowartościowe białko zawierające szereg aminokwasów egzogennych;
- NNKT – Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe;
- żelazo – w ilościach większych niż w szpinaku czy czerwonym mięsie, a więc produktach zalecanych przy niedoborach żelaza.
Do pozostałych cennych składników odżywczych Spiruliny zalicza się ponadto:
- witamina A;
- witaminy z grupy B;
- witamina C;
- witamina E;
- witamina K;
- składniki mineralne w dużych ilościach, w tym miedź, wapń, potas, fosfor, sód, mangan, magnez i jod (jod występuje jednak wyłącznie w Spirulinie słonowodnej);
- węglowodany;
- chlorofil.
Tak szeroki skład sprawia, że regularne spożywanie Spiruliny skutecznie uzupełnia wszelkie niedobory.
Czysta Spirulina w tabletkach – dla kogo?
Po czystą Spirulinę w tabletkach może sięgać każdy. Jeśli posiada ona wysoką jakość, nie ma przeciwwskazań do przyjmowania tej algi. Przede wszystkim jednak zaleca się ją:
- osobom przebywającym na dietach wegetariańskich i wegańskich – celem pokrycia dziennego zapotrzebowania na białko i żelazo, których głównym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego;
- kobietom ciężarnym – aby uzupełnić zapotrzebowanie zwłaszcza na żelazo i kwas foliowy, zapewniając tym samym optymalne warunki do rozwoju płodu;
- osobom zmagającym się z anemią i niedożywieniem;
- osobom z problemami sercowo-naczyniowymi, ponieważ omawiana alga korzystnie wpływa na skład krwi;
- sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, aby dodać im energii i uzupełnić zapasy białka niezbędne do przyrostu tkanki mięśniowej;
- osobom odchudzającym się.
Spirulina wykazuje wszechstronne korzystne właściwości. Zarówno dla zdrowia fizycznego, jak i psychicznego.
Czysta Spirulina w tabletkach – właściwości zdrowotne
Liczne badania udowodniły, że regularne przyjmowanie Spiruliny zmniejsza poziom wolnych rodników tlenowych w organizmie. Tym samym spada ryzyko groźnych chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, nowotwory, depresja, otyłość, choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera. Spirulina obniża poziom cholesterolu LDL i wspiera utrzymanie glikemii na właściwym poziomie. Mogą po nią sięgać diabetycy.
Skutecznie przyspiesza metabolizm, a ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego reguluje trawienie. Sprawia, że nie odczuwamy częstych napadów głodu i nie zmagamy się z problemami jakimi są zaparcia. Spirulina zawiera ponadto cenne kwasy tłuszczowe oraz minerały, których obecność jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Warto sięgać po algę w okresach wzmożonego wysiłku umysłowego bądź w starszym wieku.
Na koniec należy wspomnieć, że regularne przyjmowanie Spiruliny chroni przed niedożywieniem i niedoborami pokarmowymi, wspiera właściwą kondycję włosów, skóry i paznokci oraz poprawia samopoczucie. Nie bez powodu powstaje coraz więcej badań sprawdzających wpływ Spiruliny na leczenie depresji, stanów lękowych i zaburzeń samopoczucia.
Czysta Spirulina w tabletkach – jak ją przyjmować?
Zawsze należy stosować się do zaleceń producenta. Jeśli Spirulina dostępna jest w formie tabletek (alternatywą jest Spirulina w proszku), dzienna zalecana dawka wynosi zazwyczaj 6 sztuk w przypadku 500 mg tabletek, chyba że producent zaleca inaczej. Nie należy samodzielnie modyfikować dawek.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2018.
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
- Ferent B., Zakrzycki P., Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2015.
- Kępińska-Pacelik J., Biel W., Spirulina – dlaczego określana jest mianem super food?, Przemysł Spożywczy, 1/2022.
Zostaw komentarz