Aktualizacja: 22 listopada 2022
Spirulina dla psów to fenomen ostatnich lat. Jest algą pod mikroskopem przypominającą kształtem idealny, spiralny zwój. Zawiera ona najbardziej niezwykłą koncentrację składników odżywczych z jakiejkolwiek żywności, roślin, ziaren czy ziół. Jej najwyższy atut to wysoka zawartość, bo aż od 60-70%, bardzo dobrze przyswajalnego białka roślinnego. Spirulina posiada również najwyższe stężenie beta-karotenu, żelaza i pierwiastków śladowych oraz niezbędne kwas tłuszczowy GLA (kwas gamma-linolenowy). Ze względu na swoje właściwości jest najlepszym naturalnym wsparciem organizmu człowieka, ale czy można ją również podawać psu?
Spis treści
Spirulina – skład odżywczy
Spirulina zawiera wiele unikalnych składników odżywczych, takich jak:
- fikocyjaniny;
- polisacharydy;
- sulfolipidy.
Substancje te, wzmacniają układ odpornościowy, mogą zmniejszać ryzyko zakażenia, nowotworu i chorób autoimmunologicznych. Jest bogata w naturalne przeciwutleniacze karotenoidy, które wpływają znacząco na poprawę zdrowia komórek i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. W swoim składzie Spirulina posiada bardzo duże ilości oczyszczającego chlorofilu, który pomaga w detoksykacji organizmu.
Spirulina dla psów – korzyści zdrowotne
Badania przeprowadzone na zwierzętach pokazują, że Spirulina:
- wzmacnia układ odpornościowy;
- poprawia pracę przewodu pokarmowego;
- pomaga w detoksykacji;
- zmniejsza szybkość rozrostu komórek rakowych;
- pomaga w łagodzeniu skutków alergii.
Spirulina na odporność
Kiedy układ odpornościowy jest zestresowany lub nie funkcjonuje prawidłowo, wpływa to na całościową energię metabolizmu organizmu zwierzęcia. Psy, u których układ odpornościowy nie pracuje w równowadze, często czują przewlekłe zmęczenie i wysokie zużycie energii, nawet gdy nie przemęczają się. Już niewielkie ilości Spiruliny mogą pomóc w powrocie do równowagi i stabilizacji układu odpornościowego. Uwalniają bowiem więcej energii metabolicznej dla witalności, uzdrowienia i przyswajania składników odżywczych. Poprawia się również proces komunikacji komórkowej organizmu i jego zdolności do czytania i naprawy DNA, jaki rodzaj komórek dostroić. Naukowcy na całym świecie – w Japonii, Chinach, Indiach, Europie, Rosji i USA – cały czas prowadzą kolejne badania, w jaki sposób i dlaczego Spirulina jest tak skuteczna dla zdrowia ludzi i zwierząt. Setki opublikowanych badań naukowych, ujawniają, jak Spirulina i zawarte w niej unikalne składniki odżywcze wzmacniają układ odpornościowy i poprawiają zdrowie.
Badania potwierdzają, że Spirulina poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Naukowcy odkryli, że regularne przyjmowanie Spiruliny nie tylko stymuluje układ odpornościowy, ale również rzeczywiście zwiększa zdolność organizmu do generowania nowych krwinek. Istotne części układu immunologicznego – komórki macierzyste szpiku kostnego, makrofagi, limfocyty T – wszystkie wykazują zwiększoną aktywność. Naukowcy zaobserwowali, że Spirulina powoduje zwiększenie liczby makrofag, stają się one również bardziej aktywne i skuteczne w zabijaniu bakterii. Ze względu na to, że Spirulina zwiększa odporność na choroby u zwierząt, nawet w bardzo małych dawkach, przemysł karmy dla zwierząt bada jego wykorzystanie jako nowy probiotyk w celu zastąpienia nadużywanych leków i antybiotyków w paszach zwierzęcych.
Spirulina na układ pokarmowy
Badania potwierdzają, że Spirulina wspomaga trawienie i funkcjonowanie jelit. Usuwa z organizmu złe bakterie, takie jak Escherichia coli i drożdże Candida oraz korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową. Zdrowa flora jest podstawą dobrego zdrowia i zwiększa wchłanianie składników odżywczych z żywności, którą spożywamy, a także pomaga chronić przed zakażeniem.
Spirulina na detoks organizmu
Naukowcy z Japonii potwierdzili w jednym z badań, że Spirulina znacząco zmniejsza toksyczność nerek spowodowaną metalami ciężkimi w tym rtęci oraz trzech leków farmaceutycznych. Inni naukowcy odkryli, że u szczurów spożywających algi Spirulinę czy Chlorellę, siedmiokrotnie wyeliminowana została niebezpieczna, chemiczna dioksyna w porównaniu do diety kontrolnej.
W 1994 roku przyznano rosyjski patent na to, że Spirulina jako żywność medyczna zmniejsza reakcje alergiczne w chorobie popromiennej. U 270 dzieci z Czarnobyla po spożyciu 5 gramów Spiruliny dziennie przez 45 dni, odnotowano obniżone o 50% radioizotopy. Dodatkowo została znormalizowana wrażliwość alergiczna. W dzisiejszych czasach psy są poddawane na toksyczne substancje chemiczne znajdujące się w powietrza, wodzie, żywności i lekach. Ich organizmy muszą stale eliminować nagromadzone toksyny. Spirulina mając wyjątkowe połączenie składników odżywczych – w tym chlorofil, fikocyjaniny i polisacharydy, może pomóc oczyścić organizm.
Spirulina a nowotwory
Alga posiadając niebiesko-zielony kolor to coś więcej niż ładny wygląd. Jest również źródłem substancji umożliwiających zapobieganie powstawania nowotworów. W Healing z Whole Foods, Paul Pitchford pisze: „Ważne, aby pamiętać o zapobieganiu. Spirulina jest bogatym źródłem niebieskiego pigmentu fikocyjaniny, biliprotein które hamują powstawanie raka.”
Spirulina wykazuje również aktywność przeciwnowotworową w badaniach na zwierzętach. Stymuluje komórki NK i podobne składniki anty-immunologicznej układu odpornościowego, które mogą przyczynić się do walki z komórkami nowotworowymi. Badania laboratoryjne wykazały również, że Spirulina może wpływać na naprawę materiału genetycznego, który został uszkodzony przez toksyny lub promieniowanie.
Badanie w Oregon State University, w którym zwierzęta laboratoryjne były wystawione na działanie silnej rakotwórczej substancji wykazały, że podanie dodatkowego chlorofilu przed ekspozycją wpływało na wystąpienie znacznie mniejszego nowotworu niż jego nie podanie. Naukowcy uważają, że chlorofil może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka skóry, żołądka, okrężnicy i wątroby. Spirulina jako, że jest bardzo bogatym źródłem chlorofilu, może znacząco wpłynąć na zapobieganie rozwoju raka.
Spirulina na alergie
Kliniczne badania wskazują na szeroką podstawę dla aktywności antyalergicznej tego typu żywności funkcjonalnej. Badanie opublikowane w sierpniu 2008 roku wykazał działanie immunomodulujące u osób, którym podawano Spirulinę przez 16 tygodni. Stwierdzono znaczące zmniejszenie Interleukina 6 (IL-6), co sugeruje wpływ na równowagę zmiennych odporności. Inne eksperymenty przeprowadzone w laboratoriach na zwierzętach i ludziach wspierają te ustalenia i sugerują, że Spirulina może nawet wpłynąć pozytywnie na ochronę u osób z alergiami pokarmowymi. Wyniki tych badań są bardzo ważne, ponieważ reakcje alergiczne są częściowo spowodowane przez nieprawidłowe odpowiedzi układu immunologicznego. To wyjaśnia, dlaczego jeden pies może być silnie reaktywny na pewne pyłki kwiatowe lub jedzenie, a drugi w tej samej sytuacji czuje się zupełnie dobrze.
Spirulina dla psów – podsumowanie
Podsumowując, warto spróbować podać algę Spirulina swojemu psu oraz włączyć ją do codziennej diety poprzez regularną suplementację. Dzięki temu można będzie zauważyć bardziej błyszczącą i lśniącą sierść, świeższy oddech i lepszą ogólną kondycję fizyczną.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
- Witkowska O., Żywienie a behawior psów i kotów, 9/2015.
- Mirowski A., Cynk w żywieniu psów i kotów. Część III. Wskazania do suplementacji, naturalne źródła pokarmowe, Życie Weterynaryjne, 7/2013.
Na to bym nie wpadła. A kotom też mogę podać?