Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 18 sierpnia 2022

Spirulina słodkowodnaSpirulina słodkowodna to popularna, jednokomórkowa mikroalga hodowana w wodach słodkich. Posiada wiele zalet, a korzyści z jej regularnego przyjmowania można zauważyć już po krótkim czasie. Spirulinę zalicza się do suplementów diety bezpiecznych i efektywnych, może być stosowana również przez kobiety ciężarne czy dzieci celem uzupełnienia zwiększonego zapotrzebowania na składniki odżywcze.

Spirulina słodkowodna – charakterystyka

Spirulina jest algą hodowaną w ciepłym i zasadowym środowisku wodnym. W zależności od oczekiwań producenta suplementu diety, woda może być słodka lub morska. Wpływa to znacząco na ostateczny skład algi, zwłaszcza pod kątem zawartości składników mineralnych. W składzie Spiruliny słodkowodnej warto jednak wyróżnić wysoką zawartość białka, wyższą niż w przypadku algi hodowanej w wodzie morskiej. Różnice dotyczące pozostałych składników są nieznaczne i nie powinny mieć wpływu na wybór suplementu diety. Spirulina słodkowodna skutecznie pokrywa zapotrzebowanie organizmu na składniki mineralne – w dalszym ciągu wręcz je przewyższa.

Czy spirulina zawiera jod?

Spirulina słodkowodna charakteryzuje się brakiem jodu w swoim składzie, co ma ogromne znaczenie dla osób z chorobami tarczycy, zwłaszcza nadczynnością tarczycy. Dla porównania, Spirulina morska zawiera aż 7-krotnie więcej jodu.

Spirulina słodkowodna – dla kogo?

Spirulina słodkowodna jest alternatywą Spiruliny morskiej, którą może brać każdy człowiek potrzebujący wsparcia organizmu od wewnątrz. Zwłaszcza dla osób, które ze względów zdrowotnych powinny wykluczyć ze swojej diety spożycie jodu lub potrzebują większej dawki białka. Każda osoba zdrowa może przyjmować Spirulinę celem wzbogacenia podstawowej diety, zaś do wyjątkowych wskazań zalicza się:

  • wysoką aktywność fizyczną, uprawianie sportów – celem podaży odpowiedniej ilości białka i aminokwasów niezbędnych do budowy tkanki mięśniowej;
  • starszy wiek – celem podaży NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych), tak ważnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego;
  • ciążę i okres karmienia piersią – celem uzupełnienia zwiększonego zapotrzebowania na składniki odżywcze (UWAGA – Spirulina musi mieć wysoką jakość, aby nie zaszkodziła rozwijającemu się dziecku);
  • anemię, niedożywienie, zaburzenia odżywiania – Spirulina jest bogatym źródłem m.in. żelaza, witamin, minerałów, białka i antyoksydantów, dzięki czemu organizm szybciej wraca do równowagi;
  • problemy trawienne i odchudzanie się – wysoka zawartość błonnika poprawia trawienie i zapewnia długie uczucie sytości;
  • problemy dermatologiczne – udowodniono, że regularne przyjmowanie Spiruliny słodkowodnej widocznie poprawia kondycję skóry, zwiększając jej nawilżenie oraz zmniejszając zmiany dermatologiczne.

Spirulina podawana dzieciom stanowi zdrowy dodatek do smoothies czy koktajlów owocowo-warzywnych. Należy pamiętać, że to właśnie zbilansowana i urozmaicona dieta wpływa na rozwój dziecka.

Zobacz również: Spirulina – dlaczego jest taka zdrowa?

Spirulina słodkowodna czy morska?

Poza zawartością białka i jodu praktycznie nie ma różnicy między Spiruliną słodkowodną a morską. Wybierając suplement diety należy kierować się więc tym, czy organizm potrzebuje jod. Czy może jednak jest to pierwiastek, którego należy unikać ze względów zdrowotnych lub biorąc pod uwagę własne preferencje. Najważniejsze jest, aby Spirulina była produktem sprawdzonego i doświadczonego producenta. Najlepiej takiego, który szczególną uwagę zwraca na czystość wody w hodowlach Spiruliny i jakość dostarczanej algi. Nie może być ona ani odrobinę zanieczyszczona, ponieważ szybko wchłania wszelkie toksyny. Kupując ten naturalny produkt należy zwracać uwagę na to czy skład Spiruliny znajdujący się na etykiecie ukazuje zawartość wyłącznie 100% algi. Dodatkowo warto kierować się opiniami innych konsumentów.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Schroeder G., Messyasz B., Łęska B., Fabrowska J., Pikosz M., Rybak A., Biomasa alg słodkowodnych surowcem dla przemysłu i rolnictwa, Przemysł Chemiczny, 7/2013.
  2. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  3. Costa J., Colla L., Filho P., Kabke K., Weber A., Modelling of Spirulina platensis growth in fresh water using response surface methodology, World Journal of Microbiology & Biotechnology, 18/2002.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami