Aktualizacja: 8 września 2023
Witamina A z pewnością jest niezbędnym składnikiem w diecie człowieka. Odgrywa ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, odporności organizmu, funkcji rozrodczych, a także ochronie skóry i wielu innych narządów. Witaminę A stosunkowo łatwo pozyskać z pożywienia, choć w krajach rozwijających się jej niedobór nie jest rzadkością.
Spis treści
Witamina A – co to jest?
Bez wątpienia za odkrycie witaminy A odpowiedzialni są amerykańscy biochemicy Elmer Verner McCollum oraz Marguerite Davis, którzy w 1913 roku na Uniwersytecie Wisconsin-Madison przeprowadzali badania nad „czynnikiem rozpuszczalnym w tłuszczach A”. Witamina A to ogólne pojęcie grupy związków chemicznych, które są podobne strukturalnie, ale różnią się chemicznie i zapewniają inne korzyści zdrowotne. Ogólnie rzecz biorąc dzielimy je na dwie grupy:
- retinoidy – biologicznie aktywna witamina A, której źródłem są pokarmy pochodzenia zwierzęcego;
- karotenoidy – prowitamina A, której źródłem są pokarmy pochodzenia roślinnego.
Najważniejszymi retinoidami są:
- retinol – główna, najbardziej stabilna i czysta, alkoholowa forma witaminy A;
- retinal;
- kwas retinowy.
Karotenoidy dzielą się na dwie grupy:
- karoteny (alfa-karoten, beta-karoten, gamma-karoten, delta-karoten, epsilon-karoten i zeta-karoten);
- ksantofile (astaksantyna, beta-kryptoksantyna, kantaksantyna, fukoksantyna, luteina, zeaksantyna oraz wiolaksantyna).
Właściwie wszystkie formy witaminy A mają wspólne cechy strukturalne. Z tego powodu posiadają pierścień beta-jonowy, do którego przyłączony jest łańcuch izoprenoidowy oraz polarną grupę końcową (mającą wpływ na ich funkcje biologiczne i właściwości chemiczne).
Witamina A – gdzie występuje?
Przede wszystkim do najlepszych źródeł witaminy A pochodzenia zwierzęcego należy zaliczyć wątrobę, jajka, masło, mleko oraz ryby. Natomiast do źródeł pochodzenia roślinnego można zaliczyć zielone, żółte oraz pomarańczowe warzywa i owoce takie jak jarmuż, szpinak, pomarańcze czy marchewka.
Najwięcej witaminy A zawiera zwłaszcza:
- wątroba (kurczak, indyk, wieprzowina i ryby) dostarcza nawet 700% dziennego zapotrzebowania;
- Spirulina nawet 300% dziennego pokrycia;
- marchewka może dostarczyć nawet 90%;
- słodkie ziemniaki do 80%;
- jarmuż do 75%;
- masło do 75%;
- szpinak do 50%;
- dynia do 40%;
- jajka do 16%;
- mango do 5%.
Warto zaznaczyć, że absorpcja witaminy A, głównie ze źródeł roślinnych, może różnić się u poszczególnych osób. Związane to może być z przyjmowaniem leków, elementami diety, a także uwarunkowaniami genetycznymi.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A
Regularne spożywanie pokarmów wymienionych powyżej, z pewnością przyczyni się do uzupełnienia dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
Wiek | Mężczyzna | Kobieta | Ciąża | Karmienie piersią |
---|---|---|---|---|
0-6 miesięcy | 400 ug | 400 ug | ||
7-12 miesięcy | 500 ug | 500 ug | ||
1-3 lata | 300 ug | 300 ug | ||
4-8 lat | 400 ug | 400 ug | ||
9-13 lat | 600 ug | 600 ug | ||
14-18 lat | 900 ug | 700 ug | 750 ug | 1200 ug |
19-50 lat | 900 ug | 700 ug | 770 ug | 1300 ug |
51+ lat | 900 ug | 700 ug |
Dodatkowo warto wiedzieć, że witamina A rozpuszcza się w tłuszczach. Dlatego będąc na diecie bezmięsnej, do warzyw (np. w postaci sałatki) warto dodać choćby oliwę z oliwek. Dzięki temu ułatwimy jej wchłanianie.
Reklama
Witamina A – funkcje
Bez wątpienia witamina A pełni w organizmie bardzo ważną rolę. Szczególnie w obrębie:
- wzroku;
- prawidłowego funkcjonowania tkanek (komórek skóry, wyściółki jelit, dróg moczowych i płuc);
- funkcji odpornościowych;
- transkrypcji genów;
- rozwoju embriologicznego (bez witaminy A zapłodnione jajeczko nie rozwinie się w płód);
- metabolizmu kości i zębów;
- aktywności antyoksydacyjnej.
Wzrok
Bez witaminy A ludzkie oko nie jest w stanie przekształcić światła w sygnał elektryczny, który następnie wysyłany jest do mózgu. Dlatego pełni bardzo ważną funkcję w elementach oka, które są wrażliwe na światło i odpowiedzialne za widzenie w warunkach słabego oświetlenia. Tym elementem są pręciki, które zawierają rodopsynę, dzięki której człowiek widzi białe i czarne, a także widzi w nocy. W konsekwencji niedobór witaminy A może spowodować zahamowanie procesu reformacji rodopsyny i doprowadzić do kurzej ślepoty.
Badania wykazują, że witamina A w odpowiedniej ilości, może pomóc w spowolnieniu pogarszania się wzroku wraz z wiekiem. Również związane z wiekiem ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej może być znacznie zmniejszone, dzięki spożywaniu przeciwutleniaczy (w tym beta-karotenu).
Skóra
Retinol, retinal, kwas retinowy, a także beta-karoten są niezwykle ważne w procesie produkcji komórek. Witamina A przyspiesza regenerację kolagenu, dzięki czemu utrzymuje skórę jędrną i zdrową. Ze względu na właściwości przeciwutleniające chroni także przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. To właśnie te czynniki wpływają na powstawanie zmarszczek, osłabienie struktury skóry oraz na zwiększenie wrażliwości na promieniowanie UV.
Odporność
Niedobór witaminy A może zwiększyć podatność organizmu na różnego rodzaju infekcje, a następnie skutecznie opóźnić powrót do zdrowia. Dlatego istotne jest dostarczanie w diecie odpowiedniej ilości tej witaminy. Bez niej, naturalne mechanizmy obronne nie funkcjonują prawidłowo, narażając organizm zwłaszcza na czynniki zakaźne. W konsekwencji osłabia odporność wrodzoną, upośledza funkcje komórek NK (Natural Killer) oraz makrofagów.
Objawy niedoboru witaminy A
Jej niedobór może być spowodowany wieloma czynnikami. Przede wszystkim może to być niewystarczające spożywanie produktów bogatych w witaminę A. Przyczynić się do tego może również niedoczynność tarczycy, stres, zakażenia, częste spożywanie alkoholu, palenie papierosów, celiakia, a nawet niedobór cynku, który niezbędny jest do prawidłowego metabolizmu tej witaminy. Ogólnym objawem niedoboru witaminy A jest przewlekłe zmęczenie, podatność na infekcje, a także utrata apetytu. Jednak najbardziej specyficznym przejawem jej deficytu jest upośledzenie funkcji wzrokowych, które objawiają się poprzez:
- pogorszenie widzenia po zmroku;
- suchość spojówki;
- rogowacenie plamki Bitota;
- zmętnienie rogówki oka;
- utrata wzroku.
Witamina A w nadmiarze może także powodować następujące objawy:
- osłabienie wzrostu kości oraz zębów;
- zmniejszenie płodności;
- problemy dermatologiczne (łuszcząca skóra, łamliwe paznokcie, siwienie);
- częste zakażenia dróg oddechowych;
- niedoczynność tarczycy;
- wady rozwojowe płodu;
- upośledzenie narządu słuchu;
- utrata powonienia oraz smaku.
Nadmiar witaminy A
Ze względu na to, że witamina A rozpuszcza się w tłuszczach, pozbycie się jej nadmiaru z organizmu jest znacznie trudniejsze, niż w przypadku witamin rozpuszczalnych w wodzie. W konsekwencji jej nadmiar może prowadzić do:
- drażliwość;
- nudności;
- wymiotów;
- problemów z widzeniem;
- bólu głowy;
- senności;
- pomarańczowego odcienia skóry;
- wypadania włosów;
- pękania skóry;
- upośledzenia pracy wątroby, nerek i serca;
- uszkodzeń układu nerwowego;
- poronienia;
- w skrajnych przypadkach do deformacji kostnych.
Witamina A – podsumowanie
Na zakończenie warto dodać, że Witamina A uczestniczy w wielu ważnych procesach w organizmie człowieka. Przede wszystkim odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, układu odpornościowego, tkanek, a także optymalnego wzrostu i rozwoju płodu. Odpowiednia i zbilansowana dieta jest niezbędna, aby zapewnić optymalną dawkę witaminy A. Zarówno jej nadmiar, jak i niedobór, wpływa negatywnie na wiele funkcji życiowych, objawiając się groźnymi powikłaniami.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Zasada M., Adamczyk A., Witamina A. Budowa i mechanizm działania, Kosmetologia Estetyczna, 5/2018.
- Pawlaczyk M., Korzeniowska K., Witamina A w kosmetologii i lecznictwie dermatologicznym, Farmacja Współczesna, 6/2013.
Bardzo fachowy wpis, jestem pod wrażeniem!
Ważne, żeby zachować równowagę i nie dopuścić do niedoboru ani do zbyt dużej ilości witaminy A w organizmie.
I od razu przypomina mi się cała szkolna wiedza i nauka o niezbędnych witaminach A,D,E,K 🙂 Co prawda dawno nie robiłam badań, by sprawdzić czy w moim organizmie są odpowiednie ich ilości. Ale na co dzień zwracam dużą uwagę na to, co jem z rodziną i staram się by posiłki były mocno zbilansowane.
Nigdy nie zastanawiałam się, czy poziom witaminy A w moim organizmie jest odpowiedni – ale chyba nie mam się o co martwić, póki co wszystko funkcjonuje jak należy 🙂
Nie wiedziałem, że wątróbka jest takim bogatym źródłem witaminy A. Kojarzy się ona głównie z marchewką.
Dzieki, bardzo dużo wartościowej wiedzy 🙂
mi witamina a kojarzy się przede wszystkim z wpływem na wzrok
Ja właśnie muszę uzupełnić niedobory witaminy A,
A babcia zawsze mówiła „jedz masło, bo inaczej dostaniesz kurzej ślepoty” 😛
Jak się okazuje w zielonym jest wszystko, no to jedzmy zielone 🙂
Dzięki, bardzo przydatny artykuł! 🙂
Świetny wpis. Dziękuję 😀
A,D,E,K… Tak mnie uczyli w szkole… Najwazniejsze witaminy 🙂
Aż przypomniały mi się lekcje biologii… Bardzo przydatna wiedza! Aż się ucieszyłam, że tak dużo witaminy A jest w uwielbianej przeze mnie wątróbce 🙂 Wiem, że to być może mało istotne… Ale zachwyciła mnie przejrzystość i estetyka wpisu. Tutaj na prawdę nie można się pogubić w informacjach, a na dodatek nie są one przedstawione w zbyt trudny sposób. Idealne dla osób, któe niekoniecznie siedzą w temacie. Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
Dużo cennej wiedzy, właściwie wszystkie warzywa z listy są częstym gościem na moim stole 🙂
Zdrowa dieta to podstawa. Wiedza na temat zdrowej diety również. Wtedy żadna chemia i leki nie będą nam potrzebne, a 90% chorób, zwłaszcza cywilizacyjnych może nas ominąć. Polecam rozwijać wiedzę w tym zakresie, m.in. dzięki takim artykułom.
Konkretny artykuł i spora dawka wiedzy! Podstawową wiedzę na temat witamin powinien mieć chyba każdy!
Polubiłam jarmuż jako dodatek do koktajli i sałatek 🙂
Sproszkowaną spiruline dodaję do shake co 2gi dzień, generalnie na początku było mi ciężko przywyknąć do tego smaku i zapachu- teraz uwielbiam! Szczerze polecam.
Bardzo ciekawy oraz pouczający artykuł
Suplementuję, ale teraz boję się, że mogłem trochę przesadzić… Zdrowa dieta + umiar, to chyba najważniejsze.
o ile dobrze pamiętam, to chyba dodawałam witaminę A do własnoręcznie robionych kremów. 😀
o tym, że tłuszcze są potrzebne w diecie np. żeby witaminy mogły się w nich rozpuszczać przekonałam się „boleśnie” gdy w wieku nastu lat próbowałam całkiem wyeliminować tłuszcze z diety. Od tej pory wiem, że zrównoważona dieta to podstawa 🙂
Dokładnie, trzeba poszerzać wiedzę na temat wartości odżywczych w jedzeniu. U mnie zdrowe odżywienie i dieta oparta o produkty bogate w witaminy i minerały to podstawa.
Nie wiedziałam że spirulina ma więcej niż np dynia!
Okazuje się, że jem całkiem sporo produktów z witaminą A 😉
Uwielbiam takie wpisy!
Myślę że mam wystarczający zapas wit A w organizmnie, jem wiele rzeczy które ją zawierają
Super podsumowanie. Ważna witamina, za bardzo ważne funkcje odpowiada. A jednak nie zawsze mamy jej wystarczająco.
Tak ważna, a tak często pomijana
Nie wiedziałam że na wzrok też ma wpływ. Dzięki za ten wpis ! Pozdrawiam
Ja absorbuję witaminę A głównie z masła. Wiem, że jest dobra dla zdrowia.
Sporo ma tych właściwości!
Witamina A jest tak samo potrzebna jak inne witaminy. Należy dbać o dostarczanie szerokiego spektrum witamin
Jeśli pomaga na alergię to może i mnie pomoże. Nawet nie wiedziałam, że witamina A ma takie szerokie działanie. Znałam tylko kilka z nich.