Aktualizacja: 20 września 2024
Alanina (skrót: Ala, A) to organiczny związek chemiczny z grupy alfa-aminokwasów. Jest jednym z dwudziestu podstawowych aminokwasów białkowych i pełni tym samym w organizmie człowieka bardzo ważne funkcje. Alanina należy do aminokwasów endogennych, co oznacza, że może być produkowana w organizmie człowieka. Zajmuje się tym głównie wątroba. Beta-alanina jest popularnym suplementem diety, mającym na celu przede wszystkim zwiększanie wytrzymałości tkanki mięśniowej.
Spis treści
Alanina – charakterystyka
W kontekście chemicznym alanina jest niepolarnym aminokwasem alifatycznym, którego łańcuch boczny stanowi grupa metylowa. Jest syntezowana w organizmie ze składników takich jak:
- pirogronian i walina;
- pirogroniana i glutaminian;
- cysteina.
Produkcja z cysteiny przez desulfurazę cysteinową służy w organizmie jako donor siarki do syntezy klasterów żelazowo-siarkowych, w niektórych białkach, tiaminy, biotyny i innych ważnych związków. Za produkcję alaniny odpowiada wątroba. Aminokwas ten występuje w dużych ilościach we krwi oraz w płynie gruczołu krokowego.
Beta-alanina – działanie
Największe znaczenie dla ludzkiego organizmu ma beta-alanina, która poprawia wyniki sportowe i kompleksowo wspiera ustrój podczas aktywności. Jej obecność sprawia, że treningi trwają dłużej, są efektywniejsze i przynoszą oczekiwane rezultaty w znacznie krótszym czasie. Sprawdza się jako suplement diety w niemal wszystkich dyscyplinach sportu – zarówno siłowych, jak i wytrzymałościowych czy szybkościowych. Beta-alanina wspiera wydolność tlenową i opóźnia wystąpienie upadku mięśniowego.
Udowodniono również, że beta-alanina pomaga w budowie masy mięśniowej. Dzieje się tak, ponieważ stymuluje produkcję karnozyny, związku odpowiedzialnego za rozbudowę tkanki mięśniowej. Mięśnie stają się nie tylko większe, ale również silniejsze i bardziej wytrzymałe na zmęczenie.
Suplementacja beta-alaniny
Podczas suplementacji beta-alaniny (a także każdego innego związku) kluczowa jest regularność. Efekty zauważa się dopiero po kilku tygodniach sumiennego zażywania beta-alaniny. Rekomenduje się przyjmowanie od 3 do 6 g suplementu dziennie, zarówno w dni treningowe, jak i w dni nietreningowe. Ponadto najlepiej łączyć ją wraz z posiłkiem, co zwiększy jej biodostępność.
Beta-alanina – skutki uboczne i przeciwwskazania
Beta-alanina zaliczana jest do całkowicie bezpiecznych suplementów diety, dlatego praktycznie nie ma przeciwwskazań do jej przyjmowania. Nie pojawiają się również żadne skutki uboczne. Niekiedy można odczuwać przez krótką chwilę mrowienie, które szybko przemija. Stanowi fizjologiczną reakcję organizmu.
Z czym łączyć beta-alaninę?
Najlepiej łączyć ją z pożywieniem, a więc przyjąć np. przed obiadem lub po jego zakończeniu. Warto jednak połączyć ją z innymi suplementami podnoszącymi wydajność siły mięśniowej i poprawiającymi wchłanialność aminokwasów. Są nimi między innymi: BCAA, kreatyna oraz L-histydyna.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Spattini M., Żywienie i suplementacja w sporcie, Wydawnictwo Urban & Partner, Wrocław 2021.
- McMurry J., Chemia organiczna, Wydawnictwo PWN, Warszawa 2005.
Zostaw komentarz