Aktualizacja: 22 grudnia 2021
Od dawna ocenie poddaje się wpływ GMO (ang. Genetically Modified Organism) na zdrowie człowieka. Kiedyś twierdzono, że można bez konsekwencji wpływać na genetykę roślin, uzyskując dzięki temu większe i szybsze zbiory. To zaś bezpośrednio wiąże się z zyskiem. Po wykonaniu szeregu badań wpływ żywności GMO na organizm człowieka stał się tematem coraz częściej poruszanym. Udowodniono, że tego typu żywność na ogół posiada niższą jakość i jest uboższa w składniki odżywcze.
Spis treści
Na czym polega GMO?
Produkcja roślinna jest niezbędna dla przeżycia człowieka. Wykorzystuje się ją zarówno celem wytworzenia żywności pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Człowiek zmuszony jest do stałego zwiększania produkcji żywności wobec rosnącej liczby ludności, dlatego powszechnym zjawiskiem jest współcześnie wykorzystanie GMO (Genetyczna Modyfikacja Żywności). Jedną ze składowych GMO jest transformacja, czyli przenoszenie ważnych, wyselekcjonowanych genów do tkanek roślinnych. Umożliwia to otrzymanie roślin o oczekiwanych parametrach, np. bardziej pożywnych, szybciej wzrastających czy większych.
Kwestię bezpieczeństwa GMO podejmują zarówno zalecenia o zasięgu międzynarodowym, jak i przepisy europejskie czy krajowe. Pierwszy stworzony i uchwalony w tym kierunku dokument (Konwencja o różnorodności biologicznej) uchwalono w 1992 r. w Rio de Janeiro, na posiedzeniu zorganizowanym przez OZN. W 2000 r. w Protokole Kartageńskim o bezpieczeństwie biologicznym do Konwencji o różnorodności biologicznej wszystkie przypisy dodatkowo sprawdzono i wyszczególniono. Uważałoby się, że żywność modyfikowana genetycznie należy do bezpiecznych, wiemy jednak, że to nie do końca prawda.
Wpływ GMO na zdrowie człowieka
Spożywanie żywności modyfikowanej genetycznie zwiększa ryzyko alergii, co wiąże się z reakcją organizmu na nowe białka, które mogą pojawić się w jadalnych częściach zmodyfikowanych roślin lub w pyłku uwolnionym do atmosfery. Nigdy nie można mieć 100% pewności, w jaki sposób układ immunologiczny organizmu zareaguje na konkretny antygen. Na początek warto przytoczyć wyniki kilku większych badań prowadzonych na całym świecie:
- wprowadzenie soi GMO na rynek angielski poskutkowało wzrostem częstotliwości alergii na soję aż o połowę (marzec 1999);
- u szczurów karmionych ziemniakami GMO zaobserwowano liczne zmiany strukturalne wątroby (2002);
- długie karmienie myszy soją GMO skutkowało rodzeniem przez zwierzęta potomstwa o niższej masie, bardziej chorowitego (2008).
Inne badania wykazały, że żywność modyfikowana genetycznie może:
- zmniejszać płodność, skutkować trudnością z poczęciem dziecka;
- przyczyniać się do otyłości;
- osłabiać ogólną odporność organizmu;
- zwiększać ryzyko chorób autoimmunologicznych.
W przeciwieństwie do leków i środków farmaceutycznych, których działanie musi zostać przetestowane przed wprowadzeniem do sprzedaży, w przypadku żywności modyfikowanej genetycznie nie ma takiego obowiązku. Dlatego w momencie wprowadzania jej na rynek nie było żadnych badań potwierdzających, że jest ona w pełni bezpieczna.
Specyfika upraw GMO
Sporą wadą upraw GMO jest ich jednoroczność. Oznacza to, że każdego roku rolnik jest zmuszony do zakupu nowych nasion od producenta, ponieważ wiele z nich będzie niezdolnych do wzrostu w kolejnym sezonie. Dodatkowo są one objęte ochroną patentową – rolnik nie może wykorzystać na wysiew części swoich zbiorów z poprzedniego roku. Rośliny modyfikowane genetycznie mogą krzyżować się z roślinami niemodyfikowanymi, co staje się ogromnym zagrożeniem dla tradycyjnego rolnictwa.
Wpływ GMO na zdrowie człowieka – podsumowanie
Żywność modyfikowana genetycznie wciąż stanowi jedną wielką niewiadomą. Istnieją badania wskazujące na szkodliwy wpływ takich roślin, jednak uznano, że wciąż nie są one wykonane na tak dużą skalę, aby całkowicie wyeliminować z obiegu żywność GMO. Każdy powinien samodzielnie zdecydować czy woli wynalazek współczesnej cywilizacji jakim jest GMO, czy jednak preferuje tradycyjną, naturalną żywność. Osoby posiadające kawałek ziemi czy ogródka zachęca się do samodzielnej uprawy ulubionych warzyw.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Stawicka M., Wpływ GMO i żywności transgenicznej na bezpieczeństwo ekologiczne i zdrowotne w Polsce, WSGE, 1/2015.
- Lucińska M., Grajeta H., Wpływ modyfikacji genetycznych na jakość i bezpieczeństwo żywności, Problemy Higieny i Epidemiologii, 4/2015.
- Święcicki W., Surma M., Koziara W., Skrzypczak G., Szukała J., Bartkowiak-Broda J. Zimny J., Banaszak Z., Marciniak K. Nowoczesne technologie w produkcji roślinnej – przyjazne dla człowieka i środowiska, Polish Journal of Agronomy, 7/2011.
Dla zdrowia, chyba lepiej unikać takiej zywności.
Dobrze że poruszyliście ten temat. Wbrew pozorom wiele osób nie bardzo zdaje sobie sprawę z tego jak modyfikowana żywność wpływa na organizm
Nie zaszkodzi wiedzieć więcej, a ten artykuł jest naprawdę ciekawy.
Mam alergie i nie mogę niczego jeść z GMO
Dziekuje za informacje, w ten sposob kazdy moze wybrac, co preferuje 🙂
Kolejny bardzo ciekawy artykuł, który daje do myślenia.