Aktualizacja: 4 października 2022
Alergia na mleko występuje współcześnie bardzo często. Mleko krowie stanowi jedną z powszechniejszych przyczyn występowania reakcji alergicznych nie tylko u dzieci, ale również u osób dorosłych. Dolegliwości są uciążliwe, dotyczą głównie układu pokarmowego. Mogą mieć różną intensywność i odmienny przebieg, w zależności od stopnia nietolerancji.
Spis treści
Rodzaje i przyczyny nietolerancji na mleko
Reakcje nadwrażliwości na mleko krowie dzielimy na 3 grupy w zależności od czasu upływającego od momentu spożycia mleka lub produktów mlecznych:
- I – reakcja alergiczna ma charakter natychmiastowy, zależny od przeciwciał IgE;
- II – objawy pojawiają się 45 minut do 20 godzin po spożyciu produktów mlecznych;
- III – objawy pojawiają się później niż 20 godzin po spożyciu produktów mlecznych.
Reakcje opóźnione pojawiające się w grupie III nie wiążą się z obecnością swoistych przeciwciał IgE w surowicy, dlatego w ich patomechanizmie podejrzewa się udział reakcji o typie nadwrażliwości opóźnionej. Podsumowując, alergia na mleko może przebiegać jako reakcja natychmiastowa (IgE-zależna) oraz jako reakcja opóźniona.
Reakcje natychmiastowe pojawiają się wówczas, gdy krążące antygeny (alergeny pokarmowe) połączą się ze swoistymi przeciwciałami klasy IgE, zlokalizowanymi na komórkach tucznych i bazofilach. Ich degranulacja i uwalnianie histaminy oraz innych mediatorów reakcji zapalnej powoduje pojawienie się typowych klinicznych objawów. Z kolei w reakcji typu komórkowego biorą udział przede wszystkim cytokiny wytwarzane przez limfocyty Th, aktywujące inne komórki, w tym makrofagi, bazofile i limfocyty cytotoksyczne.
Omawiając przyczyny alergii na mleko należy wyszczególnić uwarunkowania genetyczne – choroba pojawia się częściej u tych dzieci, których chociaż jeden rodzic również zmaga się z alergią na mleko krowie.
Zobacz również: Nietolerancja glutenu – objawy i dieta.
Alergeny w mleku
Mleko krowie zawiera około 20 białek, które mogą stanowić źródło nadwrażliwości. Część z nich określa się mianem alergenów głównych, które znaleźć można we frakcji serwatki i kazeiny. Do najważniejszych alergenów mleka należą:
- α-laktoalbumina – ALA;
- β-laktoglobulina – BLG;
- albumina surowicy bydlęcej – BSA;
- immunoglobuliny bydlęce;
- alergeny kazeiny;
- laktoferyna bydlęca – LF.
Wszystkie te białka są niezwykle ważne dla zachowania zdrowia zwierząt mlecznych, jednak w przypadku człowieka mogą powodować nieprzyjemne reakcje. W przypadku zaawansowanych alergii, mających niebezpieczne dla zdrowia konsekwencje, konieczne jest wyeliminowanie mleka i produktów mlecznych z codziennej diety.
Objawy alergii na mleko
Objawy alergii na mleko obejmują dolegliwości skórne oraz dolegliwości ze strony układu pokarmowego (żołądkowo-jelitowe). Mogą pojawiać się:
- pokrzywka;
- obrzęk naczynioruchowy;
- nudności i wymioty;
- biegunki;
- osłabienie, zmęczenie;
- katar, kaszel;
- problemy z oddychaniem.
W niektórych przypadkach może wystąpić nawet wstrząs anafilaktyczny, który jest jednym z najczęstszych powodów podawania pacjentom epinefryny. Objawy niezależnej od przeciwciał IgE alergii na mleko krowie wynikają głównie z upośledzenia funkcji układu pokarmowego. W odniesieniu do układu oddechowego alergia na mleko krowie może się ujawniać w postaci zespołu Heinera – rzadkiej postaci hemosyderozy płucnej. Charakterystycznymi objawami są tutaj: przewlekły kaszel, świszczący oddech, nawracające zapalenie ucha środkowego, anoreksja, biegunki, wymioty i nawracająca gorączka.
Alergia na mleko a nietolerancja mleka
Alergia na mleko to nie to samo co nietolerancja mleka. Nietolerancja laktozy polega na braku specyficznego enzymu (laktazy), niezbędnego do trawienia cukru mlecznego. Osoby z nietolerancją nie są więc w stanie rozłożyć w układzie pokarmowym mleka na cukry proste. Skutkuje to uciążliwymi objawami – bólem brzucha, nudnościami czy wzdęciami. Z kolei alergia dotyczy białek zawartych w mleku i stanowi odpowiedź układu immunologicznego na uczulający czynnik.
Zobacz również: Laktoza – dlaczego jej nie tolerujemy?
Probiotyki od bioalgi zawierają aż 150 milionów wyselekcjonowanych, naturalnych i żywych szczepów bakterii. Uzupełniają dietę w składniki probiotyczne i roślinne takie jak Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Marek K., Alergia pokarmowa u dzieci, Forum Medycyny Rodzinnej, 6/2013.
- Wąsik M., Nazimek K., Bryniarski K., Reakcje alergiczne na mleko krowie: patomechanizm, strategie diagnostyczne i terapeutyczne, możliwości indukcji tolerancji pokarmowej, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 72/2018.
Zostaw komentarz