Aktualizacja: 17 października 2021
Słód jęczmienny to surowiec pozyskiwany z jęczmienia, mający zastosowanie głównie w browarnictwie do produkcji piwa. Może jednak stanowić zamiennik tradycyjnego cukru, a jego zastosowania wciąż są odkrywane. Udowodniono, że wpływa korzystnie na zdrowie i jest bezpieczny nawet w przypadku osób przewlekle chorych.
Spis treści
Charakterystyka słodu jęczmiennego
Jęczmień to popularne zboże znane z dużej zawartości witamin i minerałów. Moczenie jego ziaren w wodzie skutkuje uzyskaniem omawianego słodu. Kiedy ziarna zamokną i wykiełkują, następuje rozkład cukrów oraz białek, dzięki czemu woda staje się słodka. Po wysuszeniu jej zostaje słód bogaty w cenne składniki odżywcze, takie jak m.in.:
- witaminy z grupy B;
- witamina E;
- kwas foliowy;
- magnez;
- fosfor;
- antyoksydanty;
- mangan;
- beta-karoten;
- błonnik pokarmowy.
Można zatem powiedzieć, że słód jęczmienny to wysuszone i skiełkowane ziarna zbóż, będące surowcem do produkcji alkoholu, ale nie tylko.
Czy słód jęczmienny jest zdrowy?
Słód jęczmienny zalicza się do zdrowych składników diety, a jego spożycie może być korzystne nawet w przypadku kobiet w ciąży. Ze względu na zawartość błonnika i witamin z grupy B poprawia trawienie, zmniejsza zaparcia i zapobiega gromadzeniu się złogów w jelitach. Dodatkowo przyspiesza metabolizm i reguluje poziom cholesterolu. Może być cennym składnikiem diety osób dążących do utrzymania stałej masy ciała – należy jednak uważać na jego ilość w jadłospisie, ponieważ zawiera dużą ilość cukrów prostych. Wykazano, że słód jęczmienny wpływa korzystnie na laktację. Nie stanowi zagrożenia dla dziecka, skutecznie jednak podnosi stężenie prolaktyny – hormonu warunkującego produkcję mleka kobiecego.
Słód jęczmienny posiada w swoim składzie antyoksydanty i witaminę E, znaną jako witamina młodości. Sprawia to, że jego spożycie może opóźniać procesy starzenia się skóry oraz chronić przed rozwojem licznych chorób przewlekłych. Oczywiście z pominięciem słodu zawartego w napojach alkoholowych. Suplementacja słodu skutkuje widoczną poprawą kondycji skóry, włosów i paznokci – poprawia więc wygląd i samopoczucie.
Duża ilość składników mineralnych sprawia, że słód jęczmienny redukuje zmęczenie, stres i nadmierne napięcie mięśniowe. Stymuluje układ odpornościowy do działania, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na infekcje i choroby. Jednym z przeciwwskazań do spożywania słodu jęczmiennego jest cukrzyca (również kobiet ciężarnych). O ile ziarna jęczmienia wykazują zdolność metabolizowania cukrów, o tyle sam słód już jej nie posiada. Kolejnym przeciwwskazaniem jest celiakia, ponieważ omawiany surowiec zawiera dużą ilość glutenu.
Gdzie znajduje się słód jęczmienny?
Słód jęczmienny można kupić w postaci suplementów diety w niemal każdym ekologicznym sklepie lub wysokiej jakości sklepach internetowych oferujących naturalne produkty i zdrową żywność. Taka forma słodu jęczmiennego jest zawsze bezpieczna. Chociaż produkt ten kojarzony jest przede wszystkim z piwem, jego spore ilości można znaleźć także w pieczywie, ciastach, ciastkach czy słodyczach. Warunkuje to jego słodki smak, wykorzystywany do podkreślenia licznych produktów spożywczych.
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Salamon A., Ocena jakości słodowanego ziarna zbóż i pseudozbóż bezglutenowowych w porównaniu ze słodem browarnym jęczmiennym, Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 4/2016.
- Podeszwa T., Wykorzystanie pseudozbóż do wytwarzania piwa bezglutenowego, Nauki Inżynierskie i Technologie, 3/2013.
Zostaw komentarz