Aktualizacja: 29 września 2021
Warto wiedzieć co powoduje raka, ponieważ wciąż stanowi on jedną z najpoważniejszych chorób, w wielu przypadkach nieuleczalnych. Miano „rak” to potoczna nazwa określająca nowotwór o różnym stopniu zaawansowania i przyczynie. Współcześnie odnotowuje się znaczny wzrost liczby zachorowań, co przyczyniło się do zakwalifikowania raka do grona chorób cywilizacyjnych.
Co powoduje raka?
Nowotwór rozpoczyna się wówczas, gdy zwykła, prawidłowa komórka ludzkiego organizmu zamienia się w rakową. Ma to miejsce w sytuacjach, gdy różnego rodzaju czynniki zakłócają strukturę DNA, monitorującą cykl życiowy komórki. Do głównych czynników ryzyka zwiększających możliwość wystąpienia raka zalicza się:
- predyspozycje genetyczne – znacznie częściej nowotwory występują rodzinnie, szczególnie co drugie pokolenie;
- płeć kobiecą – w związku z narażeniem na większe stężenia estrogenów;
- promieniowanie jonizujące – np. zbyt częsty kontakt z aparaturą RTG;
- promieniowanie ultrafioletowe – nadmierna ekspozycja na słońce bez żadnych zabezpieczeń;
- dym tytoniowy – zalicza się zarówno palenie czynne, jak i bierne. Zwiększa ryzyko raka płuc i gardła;
- alkohol – zwiększa ryzyko raka wątroby, żołądka, przełyku i jamy ustnej.
Należy zaznaczyć, że współcześnie duży wpływ na nowotworzenie ma żywność i styl życia. Odnosząc się do żywności, w grupie niebezpiecznych produktów znajdują się przetworzone, zmodyfikowane pokarmy oraz ryby, jako nasycone metalami ciężkimi. Substancje rakotwórcze zawierają również octowe marynaty, słodycze, jedzenie wędzone i grillowane. Duże ryzyko stanowi dieta bogata w tłuszcze nasycone, zwłaszcza bazująca na mięsie czerwonym.
Czym są wolne rodniki?
W rzeczywistości, jako jeden z najważniejszych i najistotniejszych czynników ryzyka uznaje się wolne rodniki tlenowe, czyli reaktywne formy tlenu krążące po organizmie. W ograniczonych ilościach są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ustroju, jednak na ogół spotykamy się ze zjawiskiem ich nadmiernej ilości. Wówczas stają się niebezpieczne, zwiększając ryzyko poważnych, często śmiertelnych chorób. To właśnie nadmiar wolnych rodników (co powoduje tzw. stres oksydacyjny) stanowi jedną z przyczyn: nowotworów, schorzeń neurodegeneracyjnych, chorób sercowo-naczyniowych, depresji, otyłości czy alergii pokarmowych.
Wolne rodniki w nadmiarze wynikają ze współczesnego stylu życia – niedosypianie nocy, złe odżywianie się, brak aktywności fizycznej, picie małej ilości wody, przyjmowanie leków, a przede wszystkim – nadmierny stres w życiu. Wszystko to warunkuje pogorszenie stanu zdrowia i zwiększa ryzyko nowotworów.
Profilaktyka nowotworów
Wiedząc, co powoduje raka, można starać się żyć w taki sposób, aby w jak największym stopniu zapobiegać chorobom i wspierać swoje zdrowie. Niektórych czynników nie jesteśmy w stanie wykluczyć, np. predyspozycji genetycznych. Zdarza się, że rak rozwija się u osób prowadzących zdrowy tryb życia. Jednak znacznie częściej obserwujemy np. raka płuc u palaczy, raka wątroby u alkoholików czy raka skóry u osób często opalających się bez użycia kremu z filtrem.
W pierwszej kolejności należy wykluczyć czynniki ryzyka tworzenia wolnych rodników. Co więc warto robić?:
- unikaj stresu – wyjaśnij dawne spory, nie kłóć się z ludźmi, jeśli przyczyną jest praca i istnieje możliwość jej zmiany, znajdź lepsze stanowisko;
- naucz się radzić sobie ze stresem – jeśli uniknięcie stresu nie jest możliwe, znajdź sposoby na skuteczną relaksację organizmu. Przykładem są: wizyty u psychoterapeuty, medytacja, joga, kontakt z przyrodą, masaże;
- pij przynajmniej 1,5 l wody dziennie;
- unikaj przetworzonego jedzenia i cukrów prostych, jedz natomiast dużo warzyw i owoców zawierających antyoksydanty;
- suplementuj związki i algi o działaniu przeciwutleniającym oraz oczyszczającym – koenzym Q10, witaminę E, Spirulinę, Chlorellę;
- wychodząc na słońce zakładaj nakrycie głowy i smaruj skórę kremem z wysokim filtrem UV;
- regularnie uprawiaj aktywność fizyczną, zwłaszcza, jeśli prowadzisz siedzący tryb życia.
Co jest również bardzo ważne, regularnie uczęszczaj na badania kontrolne. Profilaktyka stanowi podstawowy element dbania o swoje zdrowie, często umożliwiając wykrycie raka na wczesnym etapie rozwoju, gdy możliwe jest jego wyleczenie. Kobiety powinny regularnie badać się ginekologicznie pod kątem raka szyjki macicy, zaś samodzielnie w domu pod kątem raka piersi. Mężczyznom natomiast poleca się badania prostaty.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Szala S., Komórki mikrośrodowiska nowotworowego: cel terapii przeciwnowotworowej, Journal of Oncology, 6/2007.
- Rogulska A., Dieta kontra rak, Żywienie w chorobie nowotworowej, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2016.
- Sapierzyński R., Przerzuty nowotworowe – drogi szerzenia się nowotworów, Życie Weterynaryjne, 10/2012.
- Balcerska A., Epidemiologia chorób nowotworowych u dzieci, Forum Medycyny Rodzinnej, 1/2009.
Bardzo przydatny materiał
Plec kobieca nie jest przyczyna raka! co najwyzej mozecie napisac ze maja wieksze predyspozycje do zachorowania…..
Przecież jest napisane „Czynniki ryzyka zwiększające możliwość wystąpienia raka” – to znaczy, że płeć kobieca jest bardziej predysponowana. Nie ma to jak czepiać się szczegółów, gdzie każdy wie o co chodzi.
Temat trudny ale tekst potrzebny
A co ze srodkami chemicznymi obecnymi wokol nas?