Aktualizacja: 2 czerwca 2021
Zioła hamujące apetyt są często stosowane jako metoda wspomagająca leczenie niektórych chorób przebiegających z nadmiernym spożywaniem pokarmów, np. bulimii czy otyłości. To również wysoko ceniona opcja osób odchudzających się, chcących w zdrowy sposób zrzucić zbędne kilogramy. Ważne, aby stosując ziołolecznictwo wykluczyć wcześniej wszelkie przeciwwskazania zdrowotne i dobrać zioła indywidualnie do własnych potrzeb.
Zioła hamujące apetyt
Wyróżnia się wiele ziół o działaniu hamującym apetyt. Najpopularniejszymi są:
- morwa biała;
- liście malin;
- korzeń mniszka lekarskiego;
- pokrzywa;
- siemię lniane.
Stosuje się je w postaci naparów lub w przypadku siemienia lnianego – mieszaniny z wodą. Morwa biała oraz liście z malin jako napar wykazują zdolność regulacji poziomu glukozy we krwi, obniżania stężenia cholesterolu LDL, a tym samym – regulacji apetytu. Należy parzyć je przez 5 minut po wcześniejszym zalaniu wrzącą wodą.
Napar z mniszka lekarskiego nie tylko reguluje poziom glukozy i cholesterolu, ale również rozkurcza mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, działa żółciopędnie oraz zwiększa syntezę soku żołądkowego. Taka normalizacja i poprawa trawienia sprawiają, że osoba pijąca regularnie napar z mniszka lekarskiego rzadziej odczuwa napady głodu.
Pokrzywa zawiera w swoim składzie sekretynę, która wpływa na wydzielanie żółci i całkowitą pracę wątroby. Pobudzanie wydzielania soków żołądkowych wpływa na przyspieszenie trawienia. Dodatkowo pokrzywa wpływa pozytywnie na ośrodkowy układ nerwowy (sygnał o napadzie głodu jest wysyłany wolniej) oraz kondycję włosów i skóry.
Siemię lniane działa w bardzo specyficzny sposób. Pełni ważną funkcję w procesach redukcji wagi, ponieważ zapobiega przejadaniu się, wpływa na szybsze odczuwanie sytości i poprawia trawienie. W jednej łyżce zawiera on bowiem aż 3 g błonnika, który pęcznieje w układzie pokarmowym dając uczucie sytości. Zawiera także inne, cenne związki aktywne, np. lignany czy NNKT.
Zioła poprawiające trawienie
Warto wyróżnić również kilka ziół, które wprawdzie nie wpływają bezpośrednio na zmniejszenie apetytu, jednak regulują trawienie i czynność układu pokarmowego. Dzięki temu nie odczuwamy dolegliwości takich jak biegunki, wzdęcia, zaparcia czy uczucie ciężkości w brzuchu. W efekcie czujemy się lepiej i z większą motywacją możemy dążyć do utraty nadmiernych kilogramów. Do takich ziół zaliczamy między innymi:
- korzeń prawoślazu;
- ziele krwawnika;
- rumianek;
- nagietek;
- liście mięty.
Zioła można dobierać również w zależności od występujących schorzeń układu pokarmowego, które wcale nie są rzadkie u osób z nadmiernym apetytem. Przy dyspepsji warto więc sięgać po mieszankę ziołową – 25% lukrecji, 25% liści babki lancetowatej i uzupełnienie innymi ziołami poprawiającymi trawienie. Z kolei przy stanach zapalnych błony śluzowej żołądka warto popijać zioła o działaniu osłaniającym, np. melisę, walerianę czy piołun. Wszelkie nadwrażliwości żołądka i układu pokarmowego może złagodzić rumianek i imbir.
Zagrożenia związane z ziołolecznictwem
Aby bezpiecznie wspomagać się ziołami należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach:
- zioła pijemy regularnie, ale nie przez bardzo długi czas – w zależności od zioła jest to okres od tygodnia do miesiąca;
- jeśli przyjmujemy przewlekle jakiekolwiek leki, przed zastosowaniem ziołolecznictwa warto sprawdzić, czy składniki aktywne leków nie wchodzą w interakcję ze składnikami ziół;
- nie pijemy tych samych ziół kilkukrotnie w ciągu dnia.
Zioła wykazują wszechstronne działanie. Przed ich zastosowaniem – jeśli cierpimy na jakiekolwiek dolegliwości – warto skonsultować się ze specjalistą zajmującym się ziołolecznictwem oraz z lekarzem. Przykładowo, jemioła czy kozłek lekarski znacznie obniżają ciśnienie krwi, nie powinny po nie więc sięgać osoby z ogólnie niskim ciśnieniem. Omawiając problemy układu pokarmowego względnym przeciwwskazaniem do ziołolecznictwa są:
- zespoły złego wchłaniania;
- stany wysokiego niedożywienia;
- nowotwory żołądka i dróg żółciowych;
- niedrożność dróg żółciowych.
Zioła są bezpieczne, jeśli sięgamy po nie zgodnie z metodyką i ich przeznaczeniem.
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Błecha K., Fitoterapia i suplementacja diety w chorobach górnego odcinka przewodu pokarmowego, Postępy Fitoterapii, 2/2009.
- Wasilewska G., Polskie zioła lecznicze i uzdrawiające, Wydawnictwo RM, Warszawa 2017.
- Hasik J., Lutomski J., Ziołolecznictwo w chorobach wewnętrznych. Racjonalny poradnik dla lekarzy i farmaceutów, Wydawnictwo Borgis, Warszawa 2000.
Zostaw komentarz