Aktualizacja: 5 maja 2021
Najzdrowsze herbaty to takie, które charakteryzują się bogatym składem i wysoką jakością, przy czym składniki aktywne są przyswajane w dużym stopniu przez układ pokarmowy. Nie każda herbata będzie nadawać się dla każdego, warto jednak wiedzieć, które zasługują na nieco więcej uwagi.
Spis treści
Najzdrowsze herbaty – jakie?
Ogólnie przyjmuje się, że wiele herbat jest zdrowych – ważne, aby posiadały wysoką jakość. Co to oznacza? Otóż najlepiej wybierać herbaty sypane (nie w torebkach), czyli liściaste. Nierozdrobnione liście tracą znacznie mniej swoich właściwości w przeciwieństwie do herbat torebkowych, gdzie susz jest wcześniej mielony. Ponadto produkt powinien pochodzić z kraju, w którym herbatę uprawia się naturalnie i na dużą skalę. Mamy wówczas pewność, że będzie posiadała ona wysoką jakość. Im więcej suszonych młodych pączków zbieranych z krzewów, tym lepiej.
Podsumowując, podczas zakupu herbat należy zwrócić uwagę na kraj pochodzenia oraz zbiór. Dobry producent z pewnością udostępni takie informacje. Kolejnym aspektem jest już rodzaj herbaty, co jest kwestią indywidualną.
Czarna herbata
Czarna herbata posiada najwyższą ilość teiny w porównaniu do pozostałych rodzajów herbat oraz dużą ilość przeciwutleniaczy. Dzięki temu:
- działa pobudzająco;
- obniża ciśnienie krwi;
- poprawia krążenie;
- hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym;
- poprawia trawienie i przyspiesza metabolizm;
- zapobiega niedrożności tętnic.
Aby herbata zachowała swoje zdrowotne właściwości oraz bogaty skład zaleca się parzenie jej w temperaturze 96-100 stopni Celsjusza przez od 3 do 5 minut. Chcąc zachować charakterystyczne walory smakowe naparu należy spożyć go wówczas, gdy jest gorący lub jeszcze ciepły.
Biała herbata
Herbata biała zwana jest przez koneserów eliksirem młodości. Powstaje z bardzo młodych listków i pączków, dlatego zwykle posiada wysoką cenę. Posiada najmniejszą ilość teiny i garbników spośród wszystkich herbat, dlatego cechuje się delikatnym, łagodnym smakiem. Dodatkowo w jej składzie wyróżnia się spore ilości witaminy C i antyoksydantów. Działanie naparu opiera się na:
- orzeźwianiu organizmu;
- regulacji ciśnienia krwi;
- poprawie wyglądu cery;
- działaniu przeciwgrzybiczym i przeciwbakteryjnym;
- usuwaniu toksyn z organizmu;
- zmniejszaniu objawów bólowych ze strony stawów.
Białą herbatę przeważnie parzy się w temperaturze 80-85 stopni Celsjusza. Czas trwania parzenia jest kwestią indywidualną i często zależy od rodzaju białej herbaty. Zwykle wynosi 1-2 minuty lub 7-9 minut.
Zielona herbata
Zielonej herbaty nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest znana ze swojego działania odchudzającego, ponieważ reguluje apetyt, poprawia trawienie i wspiera metabolizm. Posiada sporą ilość flawonoidów, które opóźniają starzenie się organizmu i likwidują nadmiar wolnych rodników tlenowych. Do pozostałych składników zaliczamy: fluor, potas, witaminę C, E, B, K oraz aminokwasy. Działanie zielonej herbaty opiera się na:
- oczyszczaniu organizmu z toksyn;
- wspomaganiu pracy wątroby;
- poprawie metabolizmu;
- czynności moczopędnej;
- wspieraniu idealnej sylwetki;
- zmniejszaniu ilości wolnych rodników.
Zielonej herbaty nie należy parzyć krócej niż 1 minutę ani dłużej niż 4 minuty. Optymalny przedział temperatury wynosi 65-80 stopni Celsjusza.
Jaką herbatę wybrać?
Jeśli mamy pewność, że sklep w którym kupujemy posiada wyłącznie herbaty wysokiej jakości, wybór konkretnego rodzaju jest już kwestią indywidualną. Najłagodniejszy smak posiada herbata biała, zaś najbardziej pobudzi nas czarna. Czarna jest także najbardziej uniwersalna – pasuje do każdego dania, o każdej porze dnia. Zieloną poleca się pić z rana lub wieczorem. Jeśli lubimy herbatę z cytryną, nie powinniśmy decydować się na zieloną.
Na rynku spotkać można jeszcze wiele innych rodzajów herbat – czerwoną, żółtą czy aromatyzowaną. Odpowiedni rodzaj można wybrać kierując się smakiem lub aspektami zdrowotnymi. Przykładowo, dla osób z nadciśnieniem tętniczym i diabetyków idealna będzie herbata hibiskusowa, która między innymi obniża ciśnienie krwi.
Zobacz również: Herbata z lipy – napój o leczniczym działaniu.
Jak przechowywać herbatę?
Liście herbaty bardzo szybko pochłaniają inne aromaty, konieczne jest więc przechowywanie jej w odosobnionym miejscu, z pewnością nie na półce wraz z przyprawami. Jeśli to możliwe, opakowanie z herbatą powinno stać z dala od ciepła, wilgoci i światła. Delikatnych listków nie można także mrozić, ponieważ źle znoszą skrajne temperatury. Bez względu na rodzaj herbaty warto przechowywać ją w hermetycznym pojemniku – dłużej zachowa świeżość i specyficzne walory.


Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Ambrożewicz E., Zapora E., Szczepaniak M., Porównanie działania czarnej i zielonej herbaty na komórki śródbłonka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 1/2010.
- Dow C., Uzdrawiająca moc herbaty, Wydawnictwo Vital, Białystok 2015.
- Miazga-Sławińska M., Grzegorczyk A., Herbaty – rodzaje, właściwości, jakość i zafałszowania, Problemy Nauk Biologicznych, 3/2014.
- Plust D., Czerniejewska-Surma B., Domiszewski Z., Bienkiewicz G., Subda R., Wesołowski T., Jakość wybranych herbat białych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 3/2011.
Zostaw komentarz