Aktualizacja: 21 listopada 2022
Koktajl owocowy to smaczna i zdrowa alternatywa dla cukierków i innych słodyczy. Od dłuższego czasu zmiksowane owoce podbijają serca i stają się ulubioną przekąską dla wielu tych, którzy docenili ich smak i korzystne właściwości dla zdrowia. Poniżej przedstawiamy jak koktajle owocowe wzbogacają naszą dietę.
Spis treści
Ile kalorii ma koktajl owocowy?
Ilość kalorii w szklance z koktajlem owocowym zależy od jej wielkości. Mała zwykle waha się od 40 do 60 kalorii na porcję. Większa szklanka zawiera w zakresie od 76 do 260 kalorii. Jeżeli kupujemy gotowe koktajle ze sklepu, różnica w ilości kalorii może być znaczna. Wszystko zależy do tego czy owoce są konserwowane w wodzie, syropie czy w soku. Woda i soki są dla nas zdrowsze. Syrop może drastycznie zmienić zawartość kalorii. Dodatkowo duża ilość cukru, skrobi, kukurydzy i konserwantów w gotowych koktajlach może także wpłynąć znacząco na ilość znajdujących się w nich kalorii. Warto jest więc przygotowywać koktajle samemu. W prosty i szybki sposób zmiksujemy owoce, a przy tym będziemy pewni co do składu.
Zdrowe koktajle owocowe
Niska zawartość tłuszczu i węglowodanów
Jeśli jesteś na diecie i liczysz kalorie, należy rozważyć włączenie koktajli do swojego menu. Zmiksowane owoce dostarczają niezbędne składniki odżywcze i zamiast niezdrowych tłuszczy i węglowodanów w nadmiarze. Koktajl owocowy jest bardzo dobrym rozwiązaniem aby urozmaicić plan żywnościowy podczas stosowania diety, a dodatkowo stanowi doskonałą przekąskę, która sprawi, że nie będziemy podjadać.
Codzienna porcja owoców
Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) zaleca spożywanie od 2 do 4 owoców dziennie. Taka porcja mieści się w połowie szklanki z koktajlem. Zamiast jeść kilka owoców wystarczy zmiksować je i wypić w postaci owocowego koktajlu. Taka forma z pewnością wypełni minimalne dzienne zapotrzebowanie na niezbędne składniki odżywcze. Warto pamiętać, że kobiety i dzieci potrzebują co najmniej trzy porcje owoców dziennie. Natomiast zapotrzebowanie u starszych dzieci i kobiet w ciąży to co najmniej cztery porcje.
Witaminy i minerały
Koktajl owocowy zawiera mnóstwo niezbędnych witamin i minerałów dla naszego zdrowia. Typowa szklanka zmiksowanych owoców takich jak winogrona, ananasy, brzoskwinie, gruszki i wiśnie. Oto krótka lista najważniejszych składników odżywczych w jednej szklance koktajlu owocowego:
- witamin A;
- witamina C;
- witamina E;
- witamina K;
- witaminy z grupy B;
- wapń;
- miedź;
- kwas foliowy;
- żelazo;
- magnez;
- potas;
- cynk.
Ponadto owoce są bogatym źródłem antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy. W zależności od rodzaju mogą zawierać dużą ilość karotenoidów, chlorofilu czy innych cennych składników odżywczych.
Domowy koktajl owocowy
Zrób lepszą wersję koktajlu owocowego w domu. Gdy zmiksujesz owoce samemu masz pewność, że nie będzie on zawierał dodatkowych substancji jak na przykład konserwantów. Możesz również wzbogacić swój koktajl według upodobań o różne odmiany owoców czy tak mocno zyskujące na popularności, nie bez powodu, algi takie jak Chlorella czy Spirulina. Mango, kiwi, mandarynka, jabłko, brzoskwinia czy młody jęczmień to doskonały wybór. Tak wzbogacone koktajle będą posiadały niską zawartość tłuszczu, a do tego ich skład w wartości odżywcze zwiększy się znacząco, a smak będzie mówił sam za siebie.
Włączenie koktajli owocowych do codziennego planu żywienia to świetny pomysł. Zaoszczędzone zostaną nie tylko pieniądze, ale również wpływ na poprawę zdrowia będzie odczuwalny poprzez dodatkową energię.
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Koktajle Owocowe, Opracowanie Zbiorowe, Wydawnictwo Buchmann, Warszawa 2013.
- Czapski J., Owoce i warzywa – szansa czy zagrożenie?, Żywność 2001.
- Olędzki R., Potencjał antyoksydacyjny owoców i warzyw oraz jego wpływ na zdrowie człowieka, Nauki Inżynierskie i Technologie, 1/2012.
- Całyniuk B., Grochowska-Niedworok E., Białek A., Czech N., Kukielczak A., Piramida żywienia – wczoraj i dziś, 1/2011.
Zostaw komentarz