Aktualizacja: 3 października 2020
Miód gryczany jest jednym z najbardziej charakterystycznych i rozpoznawalnych miodów pszczelich na polskim rynku. Otrzymuje się go z nektaru gryki zwyczajnej, w okresie wakacyjnym (między lipcem a sierpniem).
Spis treści
Charakterystyka miodu gryczanego
Miód gryczany cechuje się ostrym, lekko piekącym, charakterystycznym smakiem i aromatem oraz ciemnobrązowym zabarwieniem. Ulegając krystalizacji przybiera formę gruboziarnistą, swoją strukturą przypominającą kaszę. Zalicza się go do grona miodów ciemnych – jest w tej grupie zdecydowanie najciemniejszy.
Zobacz również: Miód spadziowy.
Co zawiera miód gryczany?
Miód gryczany posiada bogaty skład. Zawiera przede wszystkim:
- rutynę;
- węglowodany – fruktozę (około 51%), glukozę (około 46%) i sacharozę (około 0,3%);
- minerały – głównie żelazo, magnez, cynk, fosfor, miedź, bor, jod, nikiel i kobalt;
- witaminy – szczególnie witaminę C, ale również z grupy B (B1, B2, B3);
- enzymy – alfa-amylazę, inwertazę i fosfatazę;
- białko.
Omawiając skład miodu gryczanego szczególną uwagę zwraca się na bardzo dużą zawartość witaminy C oraz enzymów.
Właściwości zdrowotne miodu gryczanego
Miód gryczany wykazuje szczególnie korzystne właściwości w odniesieniu do układu sercowo-naczyniowego, ponieważ poprawia elastyczność, wytrzymałość i przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych. Ze względu na obecność w tym miodzie związków przeciwutleniających, produkt ten zmniejsza ilość wolnych rodników tlenowych w organizmie i tym samym pośrednio przyczynia się do hamowania procesów miażdżycowych. Dodatkowo zapobiega pękaniu naczyń, powstawaniu wybroczyn i wylewów.
Wykazano również, że regularne spożycie odpowiedniej ilości miody gryczanego może wspomagać leczenie chorób i dolegliwości takich jak:
- dusznica bolesna;
- nerwica serca;
- nerwica żołądka;
- niedokrwistość z niedoboru żelaza.
Ponadto wykazano, że regularne spożycie omawianego rodzaju miodu:
- zwiększa stężenie hemoglobiny we krwi;
- osłania i działa detoksykująco na wątrobę;
- regeneruje osłabiony organizm;
- wspomaga odbudowę kości po złamaniach;
- zmniejsza intensywność infekcji przebiegających z gorączką;
- wspomaga terapię zaburzeń wzroku, słuchu;
- poprawia pamięć.
Miód gryczany polecany jest również w nerwicach i stanach wyczerpania psychicznego. Warto go stosować podczas przeziębienia i grypy, celem wzmocnienia odporności.
Jak stosować miód gryczany?
Wiele osób zajmujących się dietoterapią i medycyną alternatywną poleca spożywanie miody gryczanego w postaci 3-tygodniowej kuracji. W tym celu warto łyżkę produktu rozpuścić w ciepłej wodzie, a następnie wypić z samego rana, około pół godziny przed spożyciem śniadania. Już pod koniec kuracji zauważa się poprawę kondycji skóry i włosów, a także samopoczucia. Podczas przeziębienia czy grypy można spożywać miód nawet 3 razy dziennie po 1 łyżce (w razie braku przeciwwskazań). Można go również dodawać do herbaty (pamiętając, aby podczas dodawania miodu napój miał mniej niż 40 stopni Celsjusza).
Miód gryczany jest świetnym kosmetykiem, można go zatem stosować zewnętrznie na włosy czy skórę. Przykładem takiego zastosowania jest zmieszanie miodu z gruboziarnistym cukrem lub nasionami chia – otrzymuje się wówczas skuteczny, odżywczy peeling do całego ciała. Z kolei miód nałożony na włosy wygładza je i nadaje im blasku. Nie wykazuje interakcji z innymi produktami spożywczymi czy kosmetykami pielęgnacyjnymi, zatem bez obaw można go łączyć z różnymi środkami celem przygotowania domowych kosmetyków.
Zobacz również: Miód wrzosowy.
Bibliografia
- Majewska E., Drużyńska B., Derewiaka D., Ciecierska M., Wołosiak R., Fizykochemiczne wyróżniki jakości wybranych miodów nektarowych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2015.
- Bąkowska M., Janda K., Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian Journal of Life Sciences, 3/2018.
- Panseri S., Manzo A., Chiesa L., Giorgi A., Melissopalynological and Volatile Compounds Analysis of Buckwheat Honey from Different Geographical Origins and Their Role in Botanical Determination, Journal of Chemistry, 7/2014.
- Popek S., Badanie współzależności fizykochemicznych parametrów charakteryzujących jakość miodów odmianowych, Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie, 572/2001.
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Trudno nie przyznać, że miód gryczany jest mocno specyficzny w smaku. Moje dzieci nie za bardzo go lubią, ale też w sumie nie bardzo dla nich ten produkt jest, tylko dla osób dojrzałych i starszych. Czasem warto kierować się tym co podpowiadają same zmysły, bo tak nas Bóg stworzył, że nasze ciało samo odgaduje co jest najlepsze dla nas, tylko trzeba go uważnie słuchać 🙂
Kocham miód, gryczany tez, choc chyba nie tak bardzo jak leśny czy lipowy.
Niestety z powodu cukrzycy musze go mocno ograniczać
To jeden z moich ulubionych miodów, właśnie ze względu na jego smak (który nie wszyscy akceptują). Zastanawia mnie, czy ta kuracja trzytygodniowa nie odbije się przesadnie na wadze kuracjusza? Mam na myśli skoki cukru, czy nie zjem przez to na śniadanie więcej, niż powinnam? Ja średnio jeszcze się orientuję z tymi skokami cukru i muszę sprawdzić, jak to się ma, bo raczej bym chciała trochę zrzucić, a nie przybrać na wadze 😉
Samo zdrowie!:)
Nie sądziłam,że pomaga przy tylu dolegliwościach 😀
Super pomocny artykuł. Nie wiedziałam, że gryczany, aż takie właściwości ma, a unikałam go jak ognia.
Jako dziecko nie mogłam zrozumieć, czemu miód się różni od… miodu 🙂 i dlaczego nie zawsze dostałam taki, który mi smakuje. Potem oczywiście to zrozumiałam. Warto kierować się nie tylko smakiem, ale właściwościami konkretnego miodu.