Aktualizacja: 4 października 2022
Kwasy tłuszczowe omega 3 (wspólnie z antyoksydantami i witaminami) to najlepsza odporność na zimę. Należy spożywać je w ciągu całego roku, ponieważ ich obecność jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, bez względu na wiek, płeć czy styl życia. W okresie jesienno-zimowym ich spożycie wydaje się być dodatkowo uzasadnione.
Spis treści
Czym są kwasy omega 3?
Omega 3 to związki tłuszczowe należące do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (wspólnie z kwasami omega 6). Wśród kwasów omega-3 wyróżnia się 3 podstawowe związki:
- ALA – kwas alfa-linolenowy;
- EPA – kwas eikozapentaenowy;
- DHA – kwas dokozaheksaenowy.
Do najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych z tej rodziny zalicza się głównie ryby, algi morskie i rośliny. Wśród ryb wyróżnia się głównie te odżywiające się algami, w tym makrele, łososie, śledzie i sardynki. W Polsce coraz popularniejsze stają się oleje roślinne dodawane do sałatek, surówek czy innych dań – w tym olej kukurydziany, słonecznikowy, lniany oraz z orzechów włoskich. Największą popularnością wciąż jednak cieszy się olej rzepakowy.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) określiła, że optymalne spożycie kwasów omega-3 powinno mieścić się w przedziale 0,3-0,5 g/dobę. Należy zatem spożywać ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Omega 3 – najlepsza odporność na zimę
W organizmie człowieka tłuszcze pełnią bardzo ważne funkcje, dlatego powinny stanowić 20-30% codziennej diety. Po pierwsze stanowią materiał energetyczny niezbędny do przebiegu wszystkich procesów i funkcjonowania układów. Ponadto są podstawowym rozpuszczalnikiem dla biologicznie ważnych związków nierozpuszczalnych w wodzie, np. niektórych witamin. Kwasy tłuszczowe omega 3 wpływają korzystnie na wszystkie układy organizmu, począwszy od skóry, poprzez sercowo-naczyniowy, kończąc na nerwowym i immunologicznym.
Omega-3 oddziałują na komórki układu immunologicznego przypuszczalnie poprzez modyfikację syntezy mediatorów odpowiedzialnych za komunikację komórek oraz zmianę ekspresji cząsteczek powierzchniowych uczestniczących w komunikacji pomiędzy komórkami. Dodatkowo są integralnymi składnikami tkanek oraz wchodzą w skład fosfolipidów budujących błony komórkowe. W wyniku rozpadu NNKT powstają biologicznie czynne związki – tak zwane eikozanoidy (np. prostaglandyny, leukotrieny), będące miejscowymi hormonami o wszechstronnym działaniu.
Działanie kwasów omega-3 na układ odpornościowy można przedstawić następująco:
- modulowanie odpowiedzi zapalnej przez warunkowanie syntezy mediatorów stanu zapalnego;
- hamowanie zdolności makrofagów do prezentowania antygenu limfocytom T;
- zmniejszanie aktywności czynników prozapalnych;
- aktywacja przeciwzapalnych mediatorów.
Nie bez powodu mówi się, że omega 3 to najlepsza odporność na zimę. W tym okresie organizmy są szczególnie osłabione, co wynika ze zmiany diety (mniejsze spożycie owoców i świeżych warzyw) oraz warunków pogodowych. To właśnie jesienią i zimą odnotowuje się zwiększony odsetek zachorowań na grypę czy przeziębienie. Kwasy tłuszczowe omega 3 idealnie wpasowują się w zimową dietę. Konsumenci wykazują zwiększoną chęć na dania tłustsze i gorące, które będą rozgrzewać od środka. Smacznym i zdrowym rozwiązaniem jest wówczas spożycie ryby (np. pieczonej) na obiad, zwłaszcza, jeśli zostanie ona podana z sałatką czy surówką. Taka kombinacja nie tylko wpłynie pozytywnie na odporność, ale również dostarczy energii, której często brakuje w trakcie tych pór roku.
Zobacz również: Przesilenie jesienne.
Wpływ NNKT na układ krwionośny
Działanie układu odpornościowego jest ściśle powiązane z układem krwionośnym, ponieważ w naczyniach krwionośnych znajdują się komórki odpornościowe, które wraz z krwią ulegają transportowi po całym organizmie człowieka. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe wspierając czynność układu sercowo-naczyniowego pośrednio przyczyniają się również do poprawy odporności.
Regularne spożywanie omega-3 obniża zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi poprzez rozkurczanie naczyń krwionośnych, a także działa przeciwzakrzepowo. Wykazano, że spożywanie NNKT kosztem tłuszczów zwierzęcych w dużym stopniu obniża ryzyko rozwoju poważnych chorób, takich jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba niedokrwienna czy żylaki.
Zobacz również: Zalety spiruliny – układ odpornościowy.
Bibliografia
- Dutkowska A., Rachoń D., Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, Choroby Serca i Naczyń, 3/2015.
- Dymarska E., Grochowalska A., Krauss H., Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy. Immunomodulacyjne działanie kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy, Nowiny Lekarskie, 3/2013.
- Kościej A., Skotnicka-Graca U., Ozga I., Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2/2017.
- Marciniak-Łukasik K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6/2011.
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Odporność w obecnych czasach jest absolutnie bezcenna!
Ryby to podstawa – zwiększają odporność i mają wszystko to co niezbędne choćby O3 🙂
Ja z tych co unika suplementacji.
Zdecydowanie tak 🙂
Ryb jem cały rok dość dużo – uroki mieszkania nad morzem 🙂 Ale ostatnio dodatkowo kupiłam olej lniany i dodaję do sałatek. Zwłaszcza teraz, jesienią i zimą lepiej się dodatkowo wzmocnić 🙂
Pozdrawiam!
Och, zawsze ta odporność. Zwłaszcza u przedszkolaków jest z tym trudno, dlatego coraz częściej zwracam uwagę na to, co je moje dziecko.
Od dawna świadomie spożywamy Omega 3, głównie dzięki potrawom z ryb. Znakomicie wzmacniają odporność. Pozdrawiam!
Uwielbiam ryby i oleje. Nie używam suplementów.
Najzdrowsze są naturalne produkty.
Bardzo lubię olej lniany, więc niedobory mi chyba nie grożą.
Stosuję produkty zawierające Omega – 3 już bardzo długo, ale mimo to mam ciągłe problemy z odpornością. Szybko i często łapię infekcję, zwłaszcza górnych dróg oddechowych.
Ja jakiś czas temu kupiłam olej lniany. Pijam jedną łyżkę dziennie. Jest jedynym olejem roślinnym, który zawiera ponad 50% kwasów tłuszczowych Omega 3, a dokładniej kwasu alfa-linolenowego (ALA) – kluczowego dla zdrowego serca. W tym oleju ma bardzo dobrze przyswajalną formę 🙂
Na rynku jest wiele suplementów z „omega” Na co zwrócić uwagę podczas zakupów?
Dlatego suplementuję omega-3 🙂
Jakia czas temu wyczytałam, że jemy za duzo kwasów omega 6, a własnie za mało kwasów omega 3 in ten brak równowagi jest bardzo szkodliwy.
Wciąż szukam idealnego dla siebie sposobu na odporność. Może znalazłam?