Aktualizacja: 26 września 2022
Sake to napój alkoholowy produkowany z ryżu, podawany na ciepło. Stanowi japoński napój narodowy o zawartości alkoholu od 10 do 18%. Często zwie się go zamiennie winem ryżowym.
Historia sake
Historia produkcji sięga ponad 2000 lat wstecz. Osoby zajmujące się wytwarzaniem tego trunku reprezentowały wyższe klasy społeczne w Japonii, podobnie jak docelowi konsumenci sake. Cały proces produkcji był ponadto nadzorowany przez ówczesne władze, ponieważ sake produkuje się z ryżu, zaś ryż stanowił podstawowe pożywienie dla całego narodu.
Wraz z upływem czasu powstawało coraz więcej przetwórstw zajmujących się produkcją alkoholu, czym zajmowali się właściciele ziemscy. Dopiero w okresie drugiej wojny światowej liczba przetwórstw zmniejszyła się aż o ponad połowę, ponieważ większość browarnictw zamieniono na zakłady wojenne.
Współcześnie sake produkuje się nie tylko na terenach Japonii, ale i na całym świecie. Wiele osób zajmuje się tym nawet we własnym domu. Wyróżnia się kilka rodzajów sake – potrzeby konsumenckie zmuszają przetwórstwa do ciągłego eksperymentowania.
Charakterystyka sake
Sake, zwane również winem ryżowym, w rzeczywistości nie jest ani winem, ani piwem (choć produkcja zbliżona jest do piwnej). W przeciwieństwie do innych popularnych trunków typu wódka czy absynt, podczas produkcji nie ma miejsca na destylację. Podstawowymi składnikami do wytworzenia tego trunku są:
- wysokiej jakości woda;
- odpowiedni rodzaj ryżu;
- pleśń koji;
- mieszanka drożdżowa.
Istotnym elementem produkcji jest właśnie dobór odpowiedniej wody, ponieważ zawartość składników mineralnych w dużym stopniu wpływa na smak alkoholu. Za idealną uznaje się wodę półtwardą ze względu na optymalną zawartość manganu oraz żelaza.
Sake uznaje się za alkohol raczej łagodny, o słodkawym smaku. Niektórzy konsumenci wskazują jednak na obecność w napoju charakterystycznego smaku umami, który ciężko określić słowami. Nie można jednoznacznie określić smaku i zapachu trunku, ponieważ parametry te zależą od jego rodzaju.
Jak pić wino ryżowe?
Zgodnie z tradycją dojrzałe sake powinno spożywać się po podgrzaniu do temperatury 42-45 stopni Celsjusza. W restauracjach w celu podgrzania napoju wykorzystuje się specjalne butelki. Sposób podania i spożycia japońskiego alkoholu zależy oczywiście od jego rodzaju (jak wspomniano, wyróżniamy kilka rodzajów sake). Przykładowo, sake niepasteryzowane, o lekko owocowym aromacie należy podawać po schłodzeniu do około 10 stopni Celsjusza. Poza granicami Japonii nie przestrzega się ściśle sposobu podania sake. W wielu miejscach spożywa się je prosto z kieliszka, bez zwracania szczególnej uwagi na temperaturę napoju.
Należy pamiętać, że wino ryżowe spożywane jest samodzielnie, bez żadnych dodatków. Nie należy mieszać go z wodą (jak np. w przypadku ouzo), ani z cukrem (jak np. w przypadku absyntu). Nie wskazane jest także dodawanie kostek lodu. Bardzo rzadko omawiany napój wykorzystywany jest do przygotowywania drinków.
Najlepiej podawać go do dań kuchni azjatyckiej, dobrze jednak komponuje się z pikantnymi daniami oraz czerwonym mięsem. Wiele osób uznaje, że sake należy podawać wyłącznie wraz z posiłkiem.
Na koniec warto znać samą etykietę spożywania sake. Zgodnie z tradycją, nie można samodzielnie nalać sobie tego trunku – musi to wykonać kelner bądź współtowarzysz przy posiłku. Tradycyjnym naczyniem do tego alkoholu jest specjalna, porcelanowa miseczka. Następnie sake sączy się powoli przez pewien czas. Mając odpowiednią wiedzę na temat tego trunku kulturalnie jest skomentować go oceną zeszlifowania ziaren czy aromatu.
Właściwości zdrowotne
Sake spożywane w umiarkowanych ilościach może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Uznaje się, że odrobina idealnie sprawdza się po posiłku, zmniejszając niestrawność. Dodatkowo wydobywa smak niektórych potraw, co jest szczególnie uznawane wśród smakoszy.
Niektóre źródła wskazują na właściwości nawilżające koncentratu z sake. Jeszcze inne chwalą korzystny wpływ sake na układ sercowo-naczyniowy. Wyników tych nie potwierdzono jednak badaniami klinicznymi.
Bibliografia
- Zarzecki Ł., Zarzecki M., Alkohole w Polsce i na świecie, Wydawnictwo Ogólnopolska Szkoła Barmanów, 2016.
- Bouzdine-Chameeva T., Ninomyia M., Lida T., A Japanese Sake Brewery Making Decisions, An International Journal, 1/2009.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Jęczmień to najbardziej aktywne połączenie substancji witalnych. Wzmacnia system odpornościowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Jest cennym źródłem niezbędnych aminokwasów.
Zobacz tutaj ...
Jedyny akceptowalny sposób konsumpcji tego alkoholu to jako składnik dań kuchni japońskiej, którą naprawdę lubię. Co ciekawe w Japonii określenie sake odnosi się do róznych typów alkoholi. Sake w naszym znaczeniu w Japonii określa się mianem nihoshu albo seishu.
nie miałam okazji pić sake, ale chociaż nie piję alkoholu to z chęcią bym spróbowała, tak z ciekawości 😉
Człowiek uczy się całe życie 🙂 Bardzo ciekawe informacje, nigdy nie piłam sake, ale już wiem czego się spodziewać 🙂
W Polsce sake ma dość ciekawe miejsce gastronomicznie. Jest czymś w rodzaju ciekawostki, każdy niby zna a nikt tak naprawdę się na tym nie zna i fatalnie sie to paruje do jedzenia.
Nigdy nie piłam sake, ale chyba muszę to nadrobić. Nie wiedziałam, że to jest wino. Bardziej spodziewałam się, ze jest to wódka…hmmm…człowiek uczy się całe życie 🙂
Próbowałam, bowiem używam jako dodatek do dań w kuchni. Solo nie bardzo mi smakuje jednak jako dodatek do dań sprawdza się świetnie
Mam w domu sake kupione podczas podróży po Japonii, jeszcze nie próbowałam. Czytałam, ze nadaje się także do sosów, może wykorzystam? Pozdrawiam!
Nigdy bym nie pomyślał, że sake może mieć jakieś właściwości zdrowotne!