Naturalna Nutella z awokado to doskonały przepis dla smakoszy kremu czekoladowo-orzechowego, jednak w innej, znacznie zdrowszej odsłonie. Należy uważać, ponieważ bardzo uzależnia!
Spis treści
Naturalna Nutella z awokado
Głównymi składnikami tego kremu są awokado, banan, daktyle oraz kakao, a przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Dlaczego naturalna nutella z awokado w takiej odsłonie jest zdrowa? Przede wszystkim ze względu na jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na regulację cholesterolu LDL, a także wiele witamin i minerałów, które dostarczają te składniki.
Awokado
Owoc ten należy do jednych z najbogatszych w kwasy tłuszczowe produktów spożywczych. Oprócz tego zawiera przeciwutleniacze, witaminy i minerały, a także błonnik. Włączenie awokado do diety:
- zmniejsza uczucie głodu i wspomaga odchudzanie – duża zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych wpływa na uczucie pełności i zmniejsza chęć podjadania;
- reguluje poziom cholesterolu;
- zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy – awokado nie tylko wspomaga wchłanianie przeciwutleniaczy i składników odżywczych z innych produktów spożywczych, ale same jest w nie bogate, w tym w luteinę i zeaksantynę. Te składniki są niezwykle istotne dla zdrowia oczu.
Banan
Banan to jeden z najpopularniejszych owoców, nie tylko w Polsce. Zawiera szereg niezbędnych składników odżywczych, jest bardzo odżywczy i stanowi świetną przekąskę. Banan w diecie to:
- ważne składniki odżywcze – zawiera sporo błonnika, przeciwutleniacze, witaminy oraz węglowodany, przy czym dostarcza około 105 kalorii;
- obniżenie poziomu cukru we krwi – banany bogate są w pektyny lub w skrobię w zależności od dojrzałości, które wpływają na poziom cukru;
- zdrowe serce oraz nerki – banany są dobrym źródłem potasu i magnezu, które wpływają na obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. Potas również pozytywnie wpływa na pracę nerek;
- dawka antyoksydantów – zwierają sporo przeciwutleniaczy (w tym dopaminę i katechiny), które zmniejszają szkody powodowane przez wolne rodniki i ryzyko niektórych chorób.
Daktyle
Są to owoce palmy daktylowej, słodkie w smaku i bogate w składniki odżywcze. Daktyle:
- posiadają bogaty profil żywieniowy – węglowodany, błonnik, białko, potas, magnez, miedź, mangan, żelazo, witamina B6, a także przeciwutleniacze;
- zapobiegają zaparciom – błonnik korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego;
- to naturalny słodzik – wysoka zawartość fruktozy w owocach to doskonały i zdecydowanie zdrowszy zamiennik dla białego cukru.
Kakao
Kakao najbardziej znane jest ze swojej roli w produkcji czekolady. Zawiera wiele związków, które przynoszą korzyści dla zdrowia:
- polifenole zmniejszają stany zapalne, wpływają na przepływ krwi, niższe ciśnienie, oraz poprawę poziomu cholesterolu i cukru we krwi;
- flawanole poprawiają poziom tlenku azotu we krwi, co wpływa na funkcjonowanie naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie oraz przepływ krwi. Zmniejsza to ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu.
Nutella z awokado – przygotowanie
Składniki
- ½ awokado;
- 1 banan;
- 7 daktyli;
- 3 łyżki dobrej jakości kakao.
Przygotowanie
- Daktyle moczymy w gorącej wodzie przez około 10 minut.
- Następnie wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Zmiksowany krem przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Tak przygotowana zdrowa, a co najważniejsze naturalna nutella z awokado to idealne smarowidło do placków, naleśników, wafli czy pieczywa. Smakuje wyśmienicie, nawet dzieciom.
Smacznego!
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Czy zamiast daktyli możemy dodać inny słodzik? Czy jednak są koniecznie, by zachować smak? 😉
Mam tez pytanie o smak – oryginalna Nutella smakuje orzechami, a tutaj jednak brakuje takich klimatów – co trzeba dodać, by je poczuć? Masło orzechowe (np. z orzechów laskowych)?
Fajna alternatywa i na pewno bardzo smaczna.
Lubię wszystko co domowe! 🙂
Pycha, taki krem chętnie zjadamy na placuszkach czy naleśnikach 🙂 Uwielbiamy!
Fajny, zdrowy zamiennik i z pewnością pyszny. Ja niestety nie mogę ani daktyli, ani awokado