Produkty rozgrzewające organizm znalazły zastosowanie szczególnie porą jesienno-zimową. Nic dziwnego, niskie temperatury sprawiają, że bardzo chętnie szukamy sposobów na rozgrzanie zmarzniętego ciała. Co warto więc wprowadzić do codziennego jadłospisu, aby szybko zapomnieć o zimnie? Podpowiadamy.
Spis treści
Produkty rozgrzewające organizm
Tradycja medycyny chińskiej głośno wspomina o tym, że właściwy dobór pokarmu pod względem temperatury, jaką posiada, wywiera ogromny wpływ na nasze samopoczucie. W związku z tym jedzenie rozgrzewające lub wychładzające wspomaga regulację temperatury ciała oraz utrzymuje wewnętrzną równowagę organizmu.
Należy zaznaczyć, że właściwości rozgrzewające wynikają przede wszystkim ze składu chemicznego danego produktu. Jednak duże znaczenie ma również sposób ich obróbki. Posiłki, które podawane są na ciepło, wykazują właściwości rozgrzewające. A to dlatego, że organizm potrzebuje mniejszej ilości energii, aby go strawić. To z kolei sprawia, że łatwiej jest mu wytworzyć ciepło. Jak wspomniano wcześniej działanie rozgrzewające danego posiłku wynika również ze sposobu w jaki został przygotowany. I tak, potrawy siekane, starte czy zmielone są lekkostrawne, a przez to bardziej rozgrzewające.
1. Kasza gryczana.
Już od dawna kaszę gryczaną docenia się za właściwości rozgrzewające. To właśnie z tego powodu zimą często gości na polskich stołach. Oprócz właściwości rozgrzewających stanowi również doskonałe źródło błonnika, węglowodanów oraz związków mineralnych tj. magnez, żelazo.
2. Kardamon.
Kardamon pochodzi z tropikalnych lasów południowo-wschodniej Azji. Jego główną cechą są oczywiście właściwości rozgrzewające, ale również działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Przyprawę tę można dodawać do kawy, herbaty, jak i napojów mlecznych.
Zobacz również: Kawa z kardamonem.
3. Ryby.
Mięso ryb cechuje działanie rozgrzewające, a dodatkowo stanowi źródło łatwo przyswajalnego białka, witaminy A, D i E, związków mineralnych tj. selen czy jod oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Składniki te wspomagają pracę układu krążenia, poprawiają pamięć oraz dodają urody.
4. Skórka pomarańczowa.
Mimo że zawiera duże ilości błonnika, to również charakteryzuje się działaniem rozgrzewającym. Ponadto zawiera sporą dawkę witaminy C, która zwiększa odporność organizmu oraz chroni przed rozwojem infekcji. Skórkę pomarańczową można spożywać na wiele sposobów. Stanowi dodatek do grzanego wina, można ją kandyzować lub ścierać na tarce. Jest wówczas świetnym dodatkiem do świątecznych ciast, deserów oraz lodów.
5. Chili.
Obecna w papryce chili kapsaicyna nie tylko wywołuje efekt rozgrzania organizmu, ale w dużym stopniu przyspiesza proces przemiany materii. Dodatkowo zwiększa produkcję endorfin (hormonów szczęścia). Należy jednak zaznaczyć, że spożywana w nadmiarze może negatywnie wpływać na układ pokarmowy.
6. Płatki owsiane.
Płatki owsiane stanowią bogate źródło składników odżywczych, które warunkują nie tylko ich działanie rozgrzewające, ale również odżywcze. Dzięki zawartości białka i roślinnych tłuszczy nienasyconych płatki owsiane dodają siły i witalności.
7. Imbir.
Swoje właściwości rozgrzewające, a także lekko gorzki i piekący smak zawdzięcza związkom żywicowym (gingerol i zinferon). Również dzięki nim poprawia krążenie krwi, a także chroni przed rozwojem infekcji. Imbir powszechnie dodaje się do herbaty lub do przegotowanej wody. Stanowi również świetny dodatek do zup, wołowiny, a nawet deserów.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Lubię i stosuję kardamon oraz imbir 🙂
Imbir i skórka pomarańczy do herbatki! Teraz na ten okres zimowy to najlepszy pomysł!❤️❤️❤️
Imbir uwielbiam i dodaję codziennie do herbaty. Nie wiedziałam natomiast, że właściwości rozgrzewające posiada kasza gryczana! To dla mnie całkowita nowość 🙂
Imbiru nie lubię, ale kardamon należy do moich ulubionych smaków. Stosuję często, nawet jak nie marznę.
Ryby to mój faworyt. Uwielbiam niemalże w każdej postaci. Do chilli, kardamonu czy imbiru niestety nie mogę się przekonać.
Mój ulubiony napój w tym sezonie to napar z imbiru z pomarańczą 🙂