Jod to pierwiastek, który spełnia ważne funkcje w naszym organizmie. Warto jednak zaznaczyć, że zarówno nadmiar jak i niedobór tego pierwiastka jest groźny dla naszego zdrowia. Jakie właściwości wykazuje jod oraz czym objawia się jego nadmiar i niedobór w organizmie?
Spis treści
Jaka rolę w organizmie spełnia jod?
Jod to pierwiastek, który niezbędny jest do produkcji hormonów tarczycy – tyroksyny (T4) oraz jej aktywnej formy trójjodotyroniny (T3). To właśnie od tych hormonów zależy m.in. prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie mózgu oraz układu nerwowego, przysadki mózgowej, mięśni, serca i nerek.
Hormony tarczycy mają również wpływ na procesy wzrostu i dojrzewania komórek organizmu. Ponadto biorą udział w procesach oddychania komórkowego oraz wytwarzania energii. Dodatkowo są niezbędne do utrzymania prawidłowej temperatury ciała.
Objawy niedoboru jodu
Permanentne niedobory jodu w organizmie mogą doprowadzić do niedoczynności tarczycy, powiększenia się gruczołu tarczowego, a w konsekwencji powstania wola. Warto zaznaczyć, że u dzieci niedoczynność tarczycy przyczynia się do opóźnienia rozwoju psychicznego i fizycznego. Z kolei niedobory tego pierwiastka u kobiet ciężarnych prowadzą do nieodwracalnych zmian jak np. uszkodzenie mózgu u płodu.
Gdy w codziennej diecie występuje zbyt mała ilość jodu pojawiają się wówczas problemy ze strony układu nerwowego. A więc trudności ze skupianiem się, zapamiętywaniem oraz uczeniem. Niedobory jodu objawiają się zupełnie przeciwnie do nadmiaru jego występowania. Następuje wówczas spowolnienie przemian metabolicznych w organizmie, mimo iż nie zostały zmienione nawyki żywieniowe. Dochodzi do spadku energii, człowiek staje się się ospały i zmęczony. Odczuwalny jest również spadek temperatury ciała, pogarsza się kondycja skóry – pojawia się trądzik, łupież i łuszczenie naskórka. Zaczynają wypadać włosy, a paznokcie stają się bardziej kruche i łamliwe. Spada również odporność organizmu oraz zaburzony zostaje cykl miesięczny u kobiet.
Tarczyca musi intensywnie pracować aby wychwycić jod z ustroju. Umożliwia to jej hormon TSH, który produkowany jest przez przysadkę mózgową. Wzmożona praca tarczycy szczególnie gdy niedobór jodu otrzymuje się długo skutkuje pojawieniem się wola, a następnie prowadzi do zaburzeń samego gruczołu, najczęściej do jej niedoczynności. Skutkiem końcowym może być choroba nowotworowa.
Aby tego uniknąć należy jeść odpowiednie ilości pożywienia zawierające w sobie jod.
Objawy nadmiaru jodu
U większości osób nadmiar jodu, pochodzący z żywności, jest tolerowany. Jednak u osób, u których występuje autoimmunologiczna choroba tarczycy mogą wystąpić niekorzystne objawy nawet przy spożyciu jodu uznanego za bezpieczny dla populacji. Skutkiem tego może być nadczynność tarczycy. U nielicznych mogą wystąpić ostre reakcje tj. wzmożona praca gruczołów ślinowych czy nadmierne wydzielanie śluzu w oskrzelach. Czasami mogą pojawić się również reakcje alergiczne oraz zmiany skórne. Często zdarza się gwałtowna utrata masy ciała, suchość i szorstkość skóry, nadpobudliwość, arytmia serca, wypadanie włosów oraz problemy ze strony narządu wzroku.
Bardzo dobrym uzupełnieniem diety w białko, witaminy i minerały jest Spirulina.
W niektórych sytuacjach przy przyjmowaniu dużych dawek jodu może dojść do ostrego zatrucia jodem. Objawia się to m.in. pieczeniem w ustach, gardle i żołądku, bólem brzucha, wymiotami, biegunką oraz zaburzoną pracą serca.
Gdzie znajdziemy jod?
Największym źródłem jodu jest żywność morska, do której zaliczają się:
- skorupiaki;
- ryby (dorsz, halibut, śledzie, łosoś, makrela);
- mięczaki.
Źródłem jodu nie jest tylko pożywienie. Pierwiastek ten dostaje się do naszego organizmu również przez skórę i drogi oddechowe. Dlatego też wskazane jest aby osoby z niedoczynnością tarczycy regularnie wybierały się nad morze oraz częściej się opalały, ponieważ zwykle doskwiera im również niedobór witaminy D.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz