Patulina to rodzaj mytotoksyny, czyli toksyny, wytwarzanej przez grzyby. Na organizm człowieka związek ten ma bardzo negatywny wpływ bowiem wykazuje działanie teratogenne, mutagenne oraz rakotwórcze. Czym dokładnie jest patulina oraz czym grozi zatrucie się nią? Podpowiadamy.
Spis treści
Patulina
Patulina to substancja toksyczna występująca w spleśniałych owocach lub warzywach. Produkty, które uległy już zepsuciu, posiadają brunatny kolor. Oznacza to, że znajdują się w nich zarodki grzybów z rodzaju Penicillium, Aspergillus bądź Byssochlamys. Tworzą one truciznę, której nazwa brzmi patulina.
Patulina jest związkiem organicznym, który zalicza się do grupy mytotoksyn. Są to toksyczne wtórne metabolity produkowane przez pleśń znajdującą się na owocach i warzywach.
Związek ten wykazuje wysoką stabilność w kwaśnym środowisku, a także oporność na działanie wysokiej temperatury, dlatego też nie podlega całkowitemu rozkładowi w procesach obróbki termicznej.
Patulina powstaje najczęściej na:
- malinach;
- winogronach;
- brzoskwiniach;
- morelach;
- gruszkach;
- ananasach;
- bananach;
- nektarynkach;
- pomidorach.
Należy zaznaczyć, że do produkcji patuliny zdolne są również grzyby z gatunku kropidlak, pędzlak oraz Byssochlamys. Uważane są one za saprofity, a więc organizmy cudzożywne, które żywią się pokarmem pozyskanym z martwej materii organicznej, a ich idealnym warunkiem wzrostu jest wysoce wilgotne środowisko.
Jak działa patulina?
Kontakt patuliny z organizmem człowieka może przynieść poważne konsekwencje zdrowotne. Związek ten może bowiem wpływać teratogennie – negatywnie oddziałując na płód, czyli wywołując jego wady wrodzone. Ponadto odnotowano mutagenne działanie patuliny, a więc wywoływanie mutacji w materiale genetycznym danego osobnika. Trzecim poważnym oaz negatywnym wpływem jest jej działanie rakotwórcze. Oznacza to, że patulina to związek zdolny do wywoływania procesu rakotwórczego w komórkach i tkankach naszego ciała.
Ponadto patulina może przyczyniać się do chorób układu oddechowego, dolegliwości wątroby, osłabienia układu odpornościowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Należy zaznaczyć, że patulina jest związkiem bardzo łatwo reaktywnym, dlatego też w łatwy sposób wchodzi w reakcję z kwasami nukleinowymi oraz białkami.
Objawy zatrucia patuliną
Nieświadome spożycie patuliny jak i wdychanie skażonego nią powietrza może spowodować zatrucie organizmu. Do częstych objawów tego zjawiska zalicza się dolegliwości żołądkowe, wymioty, nudności, biegunka, apatia, zmęczenie, zaburzenia krzepliwości krwi, bóle oraz zawroty głowy, a także problemy z oddychaniem.
Należy jednak zdawać sobie sprawę z faktu, że długotrwałe narażanie się na działanie patuliny może przyczynić się do rozwoju chorób przewlekłych jak np. trwałe uszkodzenie wątroby, stany zapalne jelit, zmiany nowotworowe czy krwawienia z przewodu pokarmowego.
Jak zapobiegać zatruciu się patuliną?
W sytuacji kiedy dojdzie do zatrucia się patuliną zaleca się skorzystanie z węgla aktywnego, Natomiast w przypadku bezpośredniego kontaktu ze skórą oczyszczenie jej wodą z mydłem. Jeśli jednak zatrucie posiada postać ostrą wówczas potrzebna jest hospitalizacja chorego.
Bardzo ważna w tym temacie jest higiena, a także jakość spożywanych produktów. W związku z tym należy unikać spożywania zapleśniałych i nadgnitych owoców. Nie należy również spożywać owoców i warzyw po wcześniejszym odkrojeniu zepsutych fragmentów.
Wskazówka
Patulina to związek odporny na działanie wysokiej temperatury, dlatego też nie pozbędziemy się jej poddając owoce lub warzywa pieczeniu, smażeniu czy gotowaniu.
Podsumowanie
Patulina to związek, który często spotykany jest w środowisku, zwłaszcza jeśli chodzi o owoce lub warzywa. Należy być świadomym, że procesy termiczne jakim je poddajemy niestety nie powodują jej usunięcia. Toksyna jest również rozpuszczalna w wodzie, więc może przechodzić z łatwością do przetworów owocowych. Wyjątkiem jest jedynie proces fermentacji alkoholowej owoców, który całkowicie niszczy ten szkodliwy związek.
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Pierwsze słyszę o czymś takim, miło dowiedzieć się czegoś nowego ?
Zacznę bardziej obserwować swój organizm i sytuacje, kiedy np boli mnie głowa albo jestem zmęczona, a wcale nie powinnam być
Bardzo przydatny wpis 🙂