Aktualizacja: 11 grudnia 2007
Dla diabetyków i osób z niedoborami cukru, zarówno Spirulina jak i Chlorella wykazują fenomenalne korzyści podczas kontroli ciśnienia krwi. To jednak nie wszystko.
Spis treści
Spirulina – właściwości
Spirulina zawiera naturalne i kompletne, łatwo przyswajalne białko. Oprócz Chlorelli jest jednym z największych źródeł chlorofilu w przyrodzie, a także pokarmem bogatym w żelazo, wapń, cynk, potas i magnez. Jest również doskonałym źródłem witamin A i B. Dodatkowo zawiera fenyloalanine oddziałującą na ośrodki w mózgu odpowiadające za zmniejszenie napadów głodu. Równocześnie utrzymuje ciśnienie krwi na właściwym poziomie.
– Biblia witamin – Earl Mindell
Co odpowiada za tak pozytywne efekty regulacyjne? Niemal perfekcyjna proporcja wysoko przyswajalnego białka (12 razy większa niż w wołowinie) oraz zawartość węglowodanów złożonych. Spirulina dodatkowo dostarcza organizmowi kwas GLA (gamma-linolenowy). On również wykazuje skuteczne efekty w regulacji ciśnienia krwi i poziomu cukru u diabetyków.
Te białka i węglowodany złożone odpowiadają za równomierne dostarczanie energii dla ciała, bez nadmiernego wydzielania insuliny. Rezultatem tego jest możliwość wykorzystania Spiruliny do redukcji apetytu i pomocy przy zmniejszaniu zapotrzebowania na cukry.
Ze względu na to, że większość powodów na zapotrzebowanie na węglowodany jest zrzucana na pierwszym miejscu na niedobory w odżywianiu, Chlorella i Spirulina również pomagają zredukować apetyt. Dodatkowo dostarczają minerały takie jak magnez, których zwykle brakuje w organizmie. Doprowadzenie do organizmu tego rodzaju składników (który nie otrzymywał ich przez długi okres czasu, zwykle przez lata), powoduje stopniowe zmniejszanie apetytu.
Ochota na czekoladę
Kiedy ludzie mają ochotę na czekoladę, źle interpretują sygnały zapotrzebowania organizmu na brak magnezu. Gdyby dostarczyli organizmowi magnez w odpowiednich ilościach, ograniczyliby istotnie chęć jej zjedzenia.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Rzetelnie przedstawiony problem związany z
cukrzycą,
Dobre wskazówki
BARDZO inspirujące. Dziękuję za ten tekst:)