Majonez domowy jak się okazuje nie jest taki trudny w wykonaniu jak się wielu osobom wydaje. Jego podstawę stanowią dobrej jakości produkty oraz sprawdzony przepis. Jak więc przygotować idealny majonez domowej roboty?
Kilka słów o majonezie
Majonez to jeden z najbardziej znanych i lubianych sosów w każdym zakątku świata. Legenda głosi, że majonez pochodzi z XVIII wieku z hiszpańskiej wyspy Menorki. W momencie zdobycia wyspy przez księcia Richelieu jedynym dostępnym pożywieniem były tam jajka oraz oliwa. Mieszkańcy wyspy wyprawili wówczas wielką ucztę Francuzom, na której królował sos z żółtek jaj oraz oliwy. Minoryczy nazywali sos mayonnaise, która pochodziła od nazwy portu Menorki – Mahon.
Jak wiadomo majonez znalazł szerokie zastosowanie w świecie kulinarnym. Stanowi świetną bazę do sosów oraz dresingów. Bardzo dobrze komponuje się z jajkami, rybami, a także warzywami. Majonez dodaje potrawom wyrazistości oraz ciekawego aromatu.
Obecnie sklepowe półki aż uginają się od ilości majonezu różnych firm. Jednak kupując tego rodzaju produkty nie jesteśmy pewni, co tak naprawdę znajduje się w jego składzie. W związku z tym majonez warto wykonać w domu z samodzielnie dobranych składników.
Przepis na majonez domowy
Aby domowy majonez był wykonany jak najlepiej wszystkie jego składniki powinny posiadać jednakową, pokojową temperaturę. Zaś żółtko musi pochodzić ze świeżego jajka.
Składniki
- 1 żółtko jaja
- 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
- łyżeczka musztardy
Przygotowanie
Żółtko jaja należy wbić do miseczki, następnie dodać sól i sok z cytryny. Składniki należy dokładnie wymieszać przy użyciu trzepaczki lub miksera. Podczas mieszania należy dodawać stopniowo 3/4 szklanki oleju. Masa na skutek permanentnego mieszania powoli zamieniać się będzie w kremowy majonez. Na koniec należy dodać odrobinę musztardy oraz pieprz w celu ulepszenia smaku.
Wskazówka
Im więcej oleju będzie zawierał majonez, tym gęstsza będzie jego konsystencja.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Na wszelkie święta też robimy domowy majonez 🙂
Wstyd się przyznać, ale nigdy nie robiłam domowego majonezu, więc teraz zrobię 🙂
Jeszcze nigdy nie robiłam sama majonezu, może kiedyś spróbuje go zrobić
Robię domowe majonezy, świetna sprawa, bo przynajmniej wiem,
co jest w środku i trzeba przyznać ,że różnią sięw smaku 😉