Aktualizacja: 11 listopada 2007
Dieta większości ludzi jest dietą kwasową. Prawie każda żywność oczyszczona, zrobiona z cukru, białej mąki i innych, szkodliwych składników jest kwasowa w swojej naturze. Napoje oraz większość sztucznie przetworzonych soków mają również odczyn kwaśny. To kwasowe pożywienie przyjmowane przez nas regularnie powoduje utratę równowagi pH organizmu.
Równowaga kwasowo-zasadowa
Równowaga kwasowo-zasadowa jest krytyczna dla zdrowia człowieka. PH krwi musi być utrzymywane na ściśle określonym poziomie (około 7,2 na skali pH). Spożywanie wysoko-kwasowego pożywienia i napojów powoduje utratę tej równowagi w naszym ciele. Zmusza to organizm do przedsięwzięcia kroków koniecznych do neutralizowania nadmiernego wpływu czynników kwasowych. Niestety ponosimy również pewne koszty z tym związane, które zostaną opisane poniżej.
Odkwaszanie organizmu
Jednym ze sposobów na przeciwdziałanie nadmiernemu wpływowi zakwaszenia organizmu jest zwiększenie oddychania wewnątrz komórkowego. Tlen jest zasadowy, a dwutlenek węgla jest kwasowy. Poprzez wdychanie więcej tlenu i wydalanie większej ilości dwutlenku węgla, organizm naturalnie reguluje równowagę pH. To dlatego diabetycy z dużą zawartością cukru we krwi często potrzebują dotleniać organizm. Ich krew jest zbyt kwaśna, a ciało próbuje uzyskać stan równowagi kwasowo-zasadowej.
Innym sposobem stosowanym przez organizm do neutralizowania kwasowej żywności i napojów spożywanych w codziennej diecie jest wykorzystanie alkalicznych minerałów zawartych w kościach i ich użycie. To dlatego spożywanie napojów owocowych powoduje wypłukiwanie zawartości minerałów z kości i może prowadzić do utraty gęstości masy kostnej. Może to jedna z głównych przyczyn początku osteoporozy. Pamiętajmy, im więcej napojów gazowanych pijemy, tym słabsze stają się nasze kości.
Dlaczego algi na odkwaszanie organizmu?
Mikroalgi oferują wygodne rozwiązanie problemów utraty równowagi kwasowo-zasadowej większości diet. Zarówno Chlorella jak i Spirulina są alkaliczne. Oznacza to, że neutralizują wpływ kwasowej żywności i pomagają przesunąć poziom pH w stronę zasadową. To z kolei powoduje zwiększenie masy kości (ponieważ organizm nie musi poświęcać wapnia do wyrównania pH) i znacznie poprawia metabolizm. Spożywanie większej ilości żywności zasadowej jest dodatkowo silnie związane z poprawą systemu immunologicznego, działania mózgu, nerek oraz podniesieniem poziomu energii. Najlepsze rezultaty daje oczywiście włączenie mikroalg do codziennej diety i zmniejszenie spożycia przetwarzanej żywności, a także napojów owocowych.
Diety wysokobiałkowe i niskowęglowodanowe zawierające duże ilości mięsa. Są również wysokokwasowe, ponieważ mięso znajduje się po kwasowej stronie skali pH. Dlatego niektóre sposoby utraty masy ciała przy pomocy niskowęglowodanowych diet powoduje także utratę masy kości, a nie tłuszczu! Zastąpienie częściowo mięsa białkiem ze Spiruliny u osób korzystających z niskowęglowodanowych diet poprawia całkowitą równowagę pH organizmu, dostarczając w dalszym ciągu wartościowego białka.
Rozdział 18: Cukrzyca i niedobory cukru (hipoglikemia).
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz